Brez moke in brez jajc?
Berem tukaj… čudovite nasvete najdem. 🙂 Tudi za peciva brez jajc, za peciva brez moke… Zdaj sem pa naletela na malo trši oreh. Pecivo ne sme vsebovati jajc, pa tudi (pšenične) moke ne. Zaradi glutena. In, da je zadeva še malo težja, po možnosti bi morala nastati torta, ker je za rojstni dan.
Če ima kdo kaj “na zalogi”, bom zelo hvaležna.
Lep dan vsem!
1. Naša Naja je za drugi rojstni dan dobila eno torto, narejeno iz Celiax moke, jajčnega nadomestka, kvasa in riževega mleka ter pobarvana z barvili iz ribezove marmelade in eno torto, narejeno iz prosene kaše in sadja (za v vrtec). Prva torta je bila videti fantastična, lepa pikapolonica, toda žal je bilo pecivo trdo, nadev pa samo marmeladen in je razen Naje noben otrok ni hotel jesti. No, Naja si je grozno želela torto pikapolonico, ki bi jo lahko tudi ona jedla in jo je tudi dobila in tudi rada jedla. No druga torta pa pravzaprav ni bila nič posebnega, navaden prosen narastek s prekuhanim sadjem, spečen v tortnem modelu in okrašena s riževimi piškotki v obliki nasmejanih obrazov (lasje in usta iz posušenih marelic, očke iz rozin, prilepljene z javorjevim sirupom) in od nje ni ostala niti drobtinica, tako so jo vsi otroci pojedli in se še stepli za piškote, he, he.
2. Lanska torta (za 4. rojstni dan):
Sestavine so takole bolj na uč, v bistvu lahko uporabiš vsak recept za biskvit, le sestavine prilagodiš. Njena torta je bila majhna, ker je bila samo zanjo, ostali smo imeli normalno Sacherco. Pazi, količine so približne, testo mora biti bolj gosto, a tekoče!
pecivo
2 žlici jajčnega nadomestka (namesto 2 jajc) + 2 žlici vode
1dcl čokoladnega sojinega mleka
1 skodelica moke (ker smo mi brez pšenične, sem uporabila Schar Margherita Mix, lahko tudi Glutano ali Celiax)
1 žlica rjavega sladkorja
1 vanilijev sladkor
malo pecilnega
Pecivo pečem v takih manjših modelih (okrogel, približno 15 cm prerez ali model medvedka ali v srninem hrbtu,…)
Žele, nad pecivom:
1 vanilijev puding, 1dcl pomarančnega sirupa, 1 žlica sladkorja, nekaj vode – skuhamo kot puding
Na vrh želeja:
stopljena jedilna čokolada brez mlečnih sestavin – malce olja, nato se v hladilniku strdi.
V bistvu je zgledala tortica kot en velik Jaffa piškot in je bila tako dobra, da je v hipu izginila.
Možne so še variacije, da namesto pomarančnega sirupa daš mareličen ali breskov kompot, v žele pa daš sadje iz kompota. namesto želeja lahko uporabiš marmelado,….
Ideje so tudi tukaj:
Če pa ne bo uspelo, pa v Slaščičarni Mihalek, na Celovški v LJ, pečejo božanske brezglutenske torte.
Hvala. 🙂 K sreči imam še dober mesec časa, tako da lahko preizkušam… Zadostovala bo majhna trotica, za 1 svečko… 🙂 ampak važno je, da je torta.
Če pa ne bom uspela izdelat česa užitnega, bom pa res poklicala v to slaščičarno. Malo me samo skrbi glede dostave… ampak z malo volje se da marsikaj uredit.
Lep dan!
Tole so strani kjer lahko dobite recepte brez pšenične moke in jajc:
http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/knjiga_alergije/index.php
jajčni nadomestek je narejen prav za tiste, ki jajc ne smejo. Je pa v njem malo morje sestavin, ki mi niso najbolj vsec, tako da ga redko uporabljam in delam biskvit raje brez njega, mislim da gre tako, če ne pa vsaj približno tako:
2 navadna jogurta
2 jogurt.lončka moke
1 jogurtov lonček olja
1 jogurtov lonček sladkorja
2 vaniljeva
1 pecilni prasek
Obarvas lahko testo z rumenilom, kurkumo, čokolado-dovoljeno. Namazes pa z nadevom, ki ga lahko uživate, pomagaj te si z želatino, kompoti , smetano, škrob…
Darja
Jajčni nadomestek lahko otroci, alergični na jaca uživajo. Ker ne vsebuje popolnoma nič jajc. Kaj natančno vsebuje pa ti sedajle žal ne morem napisati, ker nimam nobenega doma, staremu je potekel rok in sem ga zavrgla. Ponavadi vsebuje krompirjev škrob, guar in kvase. Kot jajčne nadomestke uporabljam tudi sluz iz lanenih semen, sojino mleko in naribana jabolka. Še rajši, ker tisti, umetni, kupljeni imajo kar nekaj kemije.
Brezglutenske moke so OK, tudi riževa. Če bo pecivo samo iz riževe moke, ne bo imelo barve, bo belo, pocasto in tudi bolj trdo. Potem rajši skuhaj še krompir in ga pretlači in skupaj z vodo zamešaj z riževo moko. Bo boljše testo. lahko uporbaiš tudi mešanice sojine, riževe, kostanjeve ali čičerikine moke.
Jajčni nadomestek (znamke HammerMuhle) in brezglutenske moke (imajo tudi manjše zavitke, po 750g) dobite v dietni trgovini, v kletni pasaži Maksimarketa, v LJ.
Forum je zaprt za komentiranje.