Breskvice
Mogoče je že kdo odprl to temo – tega ne vem – ampak tudi če je, se mi zdi vredno še enkrat napisati.
Pred dnevi sem dobila mejl, ki je krožil naokoli. Vipavski kmetje so zaradi nizke odkupne cene (0,16 € za kg) ponujali domače breskvice po 1 €. Treba je bilo samo izpolniti formo na netu (naslov, količino) in breskvice bi v zabojčkih po 4,5 kg dostavili do tvojega kraja.
Ker je moja stalna dobaviteljica domačih breskvic letos zatajila, mi smo bili pa ravno “na knap” z marmelado, sem izpolnila formo in si mislila: če bo kaj – prav, če ne pa – Mercator.
Danes sem dobila mejl + SMS da lahko ob X uri pridem po breskvice. Zbralo se nas je kar nekaj in vsi smo nestrpno čakali svoje zabojčke. Potem pa presenečenje!
Simpatičen Primorec odpre poln kombi breskvic in pravi:
POSPRAVITE SVOJE DENARNICE! BRESKVICE SO ZASTONJ.[/i]
Šlo je za akcijo, ki se je menda sprevrgla v pravi projekt društva Dobradela.si in teh projektov bo menda še več (baje zato (slabo sem slišala iz zadnje vrste), ker se je kmetom za vrat obesila davčna, ki jim ni dovolila na ta način prodajati (če kdo ve o tem kaj več, prosim za info).
Če bi še kdo želel zastonj breskvice naj si pogleda njihovo spletno stran, mogoče jih je še moč dobiti.
Hočem pa povedati še tole:
Najlepša hvala gospodu Borutu Jeliću Dobradela.si za sočne breskvice.
Ker sem navajena, da moram za vsako stvar delati in si jo zaslužiti, so bile vaše breskvice še slajše – najedla sem se, da se mi zdi, da se bom razpočila…..
jaz sem zaradi preobilne “letine” moje breskve prosil sosede, če pošljejo otroke rabutat … na koncu sem pa sam talal polne vreče breskev — ker smo v času zorenja pač imeli debato o tem kako polna je breskev … ☺
pa sosed tudi
žal iz tega še ni ne vina ne piva ☻
Tudi kmetje, sadjarji ipd morajo za svoje pridelke obračunavati 22% ddv, kadar je njihov katastrski dohodek nad 7.500€/leto Podobno je s kmeti pavšalisti, ki bi praviloma morali zaračunavati 8% ddv (znižana stopnja tistim pridelovalcem, ki imajo za to pooblastilo oz imajo status davčnega pavšalista) vedno kadar prodajo pridelek.
Dacarji se povsod obesimo, na vsak cent, ki se zasluži, nič nam ne uide – na nova lovišča, ki jih tke naša napredna vlada že prav nestrpno čakamo 🙂 gremo Alenka ! ! !
tis idijot – ne pa dacarka
Hrana je sedaj na 9,5% DDV, pijača (alkohol, bencin ..) imajo še trošarine in so na 22%
22% pa imajo dildi .. kar pa verjamem, da je za tebe preveč .. tudi drk kot storitev je na 22%DDV … skratka — stradaš ☺
ampak tvoj fu.c.ker iz JS bo pa zato dobil 100% plače .. in jo zagonil v sosednjih državah za dopust in kuplerajih brez plačila DDV ☺
Margot-, a nisi seznajena? Ne sme jih več prodajat.
Fora je v tem, da obstaja možnost prostovoljnih prispevkov, ki niso obdavčeni in so legalni, ali pa drugo: da tip izda račun in ne prikaže dobička (ker ga tudi nima in tako ne more plačat davka). Zgleda je malo trmast in še kar goni svoje, kako država ne dopušča dobrodelnih del, ne pozanima pa se, kakšne možnosti ima.
Na plečih kmetov si država kupuje socialni mir, ker dokler ljudje niso lačni (po principu kruha in iger) se lahko politika gre igre. S tem namenom so tudi izmišljene subvencije, ker so jim odkupne cene izdelkov tako znižali, da brez subvencij ne morejo preživet, če/ko jih vzamejo se pa obvežejo, da bodo še x let pridelovali hrano…. Tako jim nataknejo zanko okoli vratu in potem jo zatezajo ravno toliko, da kmet ne c.r.k.ne in da imajo politiki še dovolj kruha, da se lahko gredo igre dalje….. Ljudi ščuvajo proti kmetom, češ koliko subvencij dobijo – deli in vladaj.
Upam, da ste temu Primorcu prostovoljno pustili vsaj kak drobiž, da je imel za malico in bencin….
Potem očitno gre za ponos.
Človeku se je toliko uprlo vse to je**e v glavo s strani države, da raje vse razšenka kot pa da bi karkoli vzel (in bi mu kasneje mogoče celo kdo kaj očital). Tako ali tako ne bi nič dobil (miloščino) četudi bi oddal v odkup. Ima vsaj neko lastno zadovoljstvo od tega, da je nahranil nekaj lačnih ust 🙂 Sigurno čudno za nekoga, ki razmišlja zgolj skozi denar a to so naši kmetje, ker če bi gledali le skozi denar bi že zdavnaj končali s kmetovanjem.
Malo bo hudič, ko bo takim ljudem prekipelo do konca……. takrat bodo res padale glave (dobesedno) 🙁
Sedaj so ostali zgolj brez surovine s katero se je želel nekdo okoristit pa se ne bo…. 😉
Ne sme vzet denarja, za to gre. Amprak dragi Onetov Janez, pi.zdenje cez drzavo kako te onemogoca na vsakem koraku in pri tem se ne pobrigat, kaj pa LAHKO, je jalovo pocetje. Set ne zdi?
Foll mu je tam svetoval kaj narest, on pa vseskozi zatrjeval da ima zvezane roke. Kot da drugih moznosti ne priznava.
Trmast kmet, pika. 🙂 Če reče, da je črno je črno pa če sije od beline. 😉
Želel je pošteno pa se mu ne izide, noče pa hinavti in iskat krivin, raje šenka.
Tu so čustva v igri. Samo še počakaj, da se jih nabere dovolj veliko št. razočaranih, potem bo “veselica”.
To niso mestni ljudje 😉
Toliko od obljube, da bodo novi lastniki Fruktala odkupovali sadje od lokalnih pridelovalcev…..[/quote]
Saj bi kupovali. Samo po 0,16 € za kilogram.[/quote]
Marketinška fora. 🙂
Krivi so sami pridelovalci, ker so preveč požrešni….:)
Že veliko se je uničilo takšne in drugačne zelenjave in sadja, ker se je kmet ob ponudbi za odkupno ceno, počutil kot suženj.
Želel je pošteno pa se mu ne izide, noče pa hinavti in iskat krivin, raje šenka.
Tu so čustva v igri. Samo še počakaj, da se jih nabere dovolj veliko št. razočaranih, potem bo “veselica”.
To niso mestni ljudje ;)[/quote]On. Daj si preberi moj zacetni post kjer sem pisala o povsem.legalnih resit ah. Zdej ce je pa nekdo tako trmast in zahteva da se nekaj resi samo na en in edini naci , je oa butast. Se mi zdi da se je v slo razpasla navada da ce naleris na oviro, das v medije in upas da bo razjarjeno ljudstvo poskrbelo za dolocene premike. Namesto da ob oviri pomislos se na drugacne resitve. Kdo je zdaj neprilagojen?
Saj bi kupovali. Samo po 0,16 € za kilogram.[/quote]To je bolj izsiljevanje, ne odkup :/[/quote]
Ja kaj pa drugega? Sploh si ne morem predstavljati, da bi za konkreten zaboj dobili komaj 1 €
Mimogrede … zavojček cigaret stane pa nekaj čez 3 €
To niso mestni ljudje ;)[/quote]On. Daj si preberi moj zacetni post kjer sem pisala o povsem.legalnih resit ah. Zdej ce je pa nekdo tako trmast in zahteva da se nekaj resi samo na en in edini naci , je oa butast. Se mi zdi da se je v slo razpasla navada da ce naleris na oviro, das v medije in upas da bo razjarjeno ljudstvo poskrbelo za dolocene premike. Namesto da ob oviri pomislos se na drugacne resitve. Kdo je zdaj neprilagojen?[/quote]Glej človek je posadil breskvice, jih več let negoval, da lahko sedaj pobira nek pridelek in to vse z obljubo zadruge, fructala…ne vem koga, da bo za to dobil pošteno plačilo. Sedaj so oblastniki skegljali zadrugo, fructal… in ves ostalo. Na grbo so mu naložili še dancarje s svojimi predpisi, ki so bolj pomembni kot pa same breskve…. In sedaj se naj (neuk?) človek še z vsem tem ukvarja, ker…..?
Raje trmasto šenka te breskve, pa naj ljudje govorijo kar hočejo o njem + mogoče komu kapne, ko bo čikal breskve v kakšni državi živi. On bo pa raje breskve posekal kot pa gledal kako se neki “menegerji” okoriščajo z njegovim delom. In tako bi morali naredit tudi drugi kmetje pridelovalci žit, poljščin, mesa, mleka….. pa da vidimo potem politike, ko jim bo lačna raja dihala za ovratnik a jim bo mar za kmeta eli se bodo le slepo sprenevedali, da bo že trg sam uredil zadeve…… :/
Jaz vam vsem, ki tolčete po ubogih kmetih, ki se že tako težko prebijajo skozi življenje, da bi poskušali malo njihovega občutka ujetosti in bede kako je, če ti za celoleten trud, ko plačajo škropiva, ki so že s strani države cenovno zmanipulirana, poplačajo v šele enem letu ali več in to po tako banalnih, sramotnih cenah 0,16eur po kg, to pa zato, ker jih taisti lastniki uvažajo iz Srbije po 0,09eur po kg.
Na koncu pa ti zagode še narava, burja, toča, suša,…itd.
Srčno upam da ste mu pustili kakšen eur, ampak iz srca in sočutja, ne da bi mu kaj očitali.
Se v celoti strinjam z On_
A Bavčar, Jankovič, Janša &co pa vam ne gredo v nos, ko se nekateri/-e vpiknete v cente, anede….
On. Daj si preberi moj zacetni post kjer sem pisala o povsem.legalnih resit ah. Zdej ce je pa nekdo tako trmast in zahteva da se nekaj resi samo na en in edini naci , je oa butast. Se mi zdi da se je v slo razpasla navada da ce naleris na oviro, das v medije in upas da bo razjarjeno ljudstvo poskrbelo za dolocene premike. Namesto da ob oviri pomislos se na drugacne resitve. Kdo je zdaj neprilagojen?[/quote]Glej človek je posadil breskvice, jih več let negoval, da lahko sedaj pobira nek pridelek in to vse z obljubo zadruge, fructala…ne vem koga, da bo za to dobil pošteno plačilo. Sedaj so oblastniki skegljali zadrugo, fructal… in ves ostalo. Na grbo so mu naložili še dancarje s svojimi predpisi, ki so bolj pomembni kot pa same breskve…. In sedaj se naj (neuk?) človek še z vsem tem ukvarja, ker…..?
Raje trmasto šenka te breskve, pa naj ljudje govorijo kar hočejo o njem + mogoče komu kapne, ko bo čikal breskve v kakšni državi živi. On bo pa raje breskve posekal kot pa gledal kako se neki “menegerji” okoriščajo z njegovim delom. In tako bi morali naredit tudi drugi kmetje pridelovalci žit, poljščin, mesa, mleka….. pa da vidimo potem politike, ko jim bo lačna raja dihala za ovratnik a jim bo mar za kmeta eli se bodo le slepo sprenevedali, da bo že trg sam uredil zadeve…… :/[/quote]
Hvala bogu, da se kdo upre temu pohlepu, ki bo uničil celo državo, če bo šlo tako naprej.
Jaz nisem pidala o kmetih, ampak o tem tipu ki razvaza breskve, ki je idejni vodja te akvije. On ima s.p.in bi lahko izdajal racune, v bilanci pa prikazal da ni dobicka (ker ga res ni, ce on kupi od kmeta po eni ceni in proda naprej po isti).
Bolje kot negodovanje, kako je tezko, se mi zdi smiselno usmerit v resitve.
Poblem z breskvami je v tem da jefructal ze spomladi izjavil da slo beskev ne bodo odkupovali ker jim je lastne kase ostalo se od prej! Zdaj pa problem ker slo kmet nasadi drevesa za to ker pricakuje da bo fructal odkupil, zdaj mu pa ostaja..totalna jeba, se strinjam.Ampak ljudje bi kupovali breskve in od ru je treba it dalje in iskat resitve tako za kmeta kot koncnega porabnika, ne pa se vrtet v jezi in razocaranju.
Saj se strinjam s tabo ampak…..
Pri nas je tako, da najprej spodbujajo kmete, da sadijo drevesa, trte, gradijo hleve za krave molznice….itd potem, ko je pa tega “preveč” jim pa pogojujejo ceno in jih ocenjujejo, ker enostavno nimajo kam s vsemi temi pridelki, ker je to hitro pokvarljivo blago.
Pa zaboga drevo ne zraste čez noč, niti krava nima mleko na pipo pa, da jo enostavno zapreš, ko mleka ne rabiš!
Pri pridelavi hrane bi moral bit nekdo malo bolj pameten kot je pa tržno gospodarstvo samo po sebi, ker tu ne smeš gledat zgolj na trenutni dobiček. Stvari so bolj kompleksne in imajo daljnosežne posledice za cel narod/regijo.
Je pa “fajn”, če je hrane preveč, ker je večja ponudba, večja izbira in še ceno lahko zbijaš. Mogoče je pa to načrtno.
Forum je zaprt za komentiranje.