breskova marmelada
Danes sem iz primorske dobila cca 10 kg. breskev za marmelado. Ker rada kuham nenavadne marmelade, me zanima ali mi lahko kakšna posreduje recept za marmelado, pa da ni običajna. Recimo marelično delam mešano z banano in veliko cimeta, rabarbaro z banano, slivovo z robido, ribez z malinami in jagodami. Vesela bom vsake ideje.
Lep pozdrav!
Jaz sem lani delala marmelado iz vinogradniških breskvic in grozdaj (jurka). Bila je zelo dobra in aromatična. Ampak na žalost je za grozdje zdaj še prezgodaj.
V knjigi Čar marmelad je recept za Penelopšin kraljevi džem iz breskve, banane in pomaranče. Če želiš ti prepišem recept – so pa vsi recepti v tej knjigi za pripravo klasičnih marmelad, torej brez uporabe želirnih sredstev.
V moji posebni knjigi za dzeme in marmelade je opisano med drugim:
breskov dzem z dinjo in limono
rabarbara in ingver
breskov dzem z meliso
marelcni dzem z mandlji
dzem iz rabarbare,breskev in marelic,
breskov dzem
breskov zele
V tej knjigi je taka kvalifikacija:marmelade so samo iz agrumov,iz ostalega sadja so dzemi.
Ce te kaj zanima,se oglasi,dobis recept,ce rabis.
Zanimivo,vedno kuham naenkrat majhne kolicine sadja(pisala o tem ze pri Marmelada za Hermi).Tudi v tej knjigi je najvecja kolicina 1 kg sadja,najveckrat pa 500 do 750 g. Lep pozdrav Babi
Hej! Njprej nekaj splosnih navodil.Vidim,da vas veliko uporablja zelin.Tu pise,da z zelinom se naredi marmelada v 1 minuti.Jaz delam klasicno in cimmanj sladkorja,zato ne vem,ce je to res. Kuham pa 25-30 minut.Vedno zmanjsam dozo sladkorja,da se cuti v glavnem sadje.Raje pasteriziram ali pa zamrznem.
Posode za kuhanje naj bodo tako siroke,da masa zavzema 1/4 prostornine(hitro izhlapevanje).Za manj kot 1500g sadja -premer 24 cm,za vec pa 28 cm.
Breskov dzem z dinjo
Breskve operemo,dobro odcedimo,jim odstranimo koscice in jih narezemo na koscke. Stehtamo 450 g.Tudi dinjo pripranimo,narezemo na majhne koscke,spet 450 g.Oboje stresemo v skledo,nastrgamo limonino lupinico
(jaz jo dobro operem,ce kaj pomaga). Alternativa,lahko tudi 20 g narezanega ingverja in pol zlicke cimeta.
“Zelinu naj bi dodali 2 zlici sladkorja,ki jo odvzamemo od skupne kolicine
1 kg.Zame je to absurd.Najvec 250 g.”
Marmelado mesamo,proti koncu dodamo segret sladkor , 2 zlici limoninega soka in po zelji 2 zlici belega ruma.
Breskov dzem z meliso
850 g breskev,1/2 cajne zlicke nasekljanih melisinih listov.
Sladkor pise 1000g ,plus zelin.Vsaka naj naredi po svoje.
Breskov(marelcni) dzem z mandlji
950 g breskev,30g olupljenih listato narezanih mandljev,1/8 vina rose,
sladkor po zelji.
Dzem iz rabarbare,breskev in marelic
Rabarbaro operemo,ni je treba lupiti in narezemo na kratke koscke,500g
breskev 250g,marelic 250 g. Tu je napisano samo 500g sladkorja plus zelin.
Nastela bom se nekaj kombinacij,saj so povsod mere iste,postopek pa tudi.
brusnice -hruske
dzem iz cesenj in ribeza
hruskov dzem s hr.zganjem-sladkor,e zlici lim.soka,4 zlice hr.zganja
trnulje in jabolka: trnulje polijemo s pol l vrele vode,ohladimo in postopek se 2x ponovimo,potem ohlajene pretlacimo skozi sito .
trpki dzem iz malin in pomaranc
Ali kdo ve,kaj so to strbonceljni? Jaz nimam pojma.
Tako,da ne bi kdo mislil,da jaz vse to delam.Pac enkrat izberem nekaj,drugic drugo. Vsi ti recepti so v knjigi Slastne marmelade.Ce bi videle slike in embalaze–vse domace do prticev in napisov.Idealno za darila.
Ker letos nimamo svojega sadja,bom jeseni delala marmelade iz raznih kombinacij agrumov.Te imam najraje.Se bomo o tem pogovarjali jeseni,ko ne bo tako vroce.Spomnite me,ce boste zelele.
Splosna navodila za kuhanje marmelad so ze na postu Za Hermi.
Zdaj pa ne morem vec,je zelo vroc vecer.Pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.