breskova marmelada
Draga Evita,
pred tednom dni sem kuhala breskvovo marmelado takole (zelo enostavno):
– 1 zavitek želirnega sladkorja (1:2)
– 1,5 kg breskev
Breskve sem olupila, razkoščičila in narezala na koščke, po postopku jih je ostalo približno 1 kg. Če želiš džem – pustiš koščke, če želiš marmelado – zmiksaš s paličnim mešalnikom. Nato sem dala sadje v lonec, primešala želirni sladkor in kuhala do zavretja. Po zavretju je potrebno kuhati še 6-7 minut in še vroče nalijem v kozarce, pokrijem in zavijem v debelo brisačo, da se počasi ohlaja. Marmelade je bilo približno 1 liter, po enem tednu je ni več kaj dosti ostalo, tako je dobra, he, he…
Aja, za okus lahko dodaš še kapljico ruma.
A ne Evita, kako so domače marmelade doooobre. Pri nas doma smo pravi marmeladožeri. Ravnokar nam na vrtu zorijo maline in ribez in jutri bomo spet kuhali… Ribez ne potrebuje želirnega sladkorja, saj že sadež sam vsebuje veliko pektina. Pa še ideja za lepo darilo: marmelado nalijte v malce lepše kozarce in koga razveselite z dobrim in okusnim darilom.
Pozdravljena Karmen !
Ja pri nas tudi pojemo veliko marmelade (zajterk, pa veeliiko palačink- sin je nor nanje), in ker je sedaj tak halo glede teh EJEV (E220,….) bi pač raje naredila čim bolj naravno. Ali imaš izkušnje z kuhanjem z navadnim sladkorjem. Sem slišala, da k sadju, ki ima malo pektina dodaš limonov sok ali pa ribezov sok. Koliko sladkorja je treba da se drži? Nekje piše 1/2 kg sladkorja na 1 kg sadja, spet drugje da 1:1. Kako daš ti? Ali vkuhavaš še kaj drugega?
LP
Evita
Draga Evita,
prejšna leta sem kuhala naravne marmelade. Torej sadje + sladkor (kar tako na oko, brez recepta, da je bilo dovolj gosto a vseeno ne presladko). Rezultati so bili včasih uspešni, včasih pa sadni sokovi. Letos sem skuhala veliko jagodne, marelične in breskove mamrelade, toda z želirnim sladkorjem. Sem si rekla da je bolje, da dam not malce kemije, kakor da kupujemo vse kar je v trgovinah. Danes zvečer, ko bo vročina popustila (ušpam, da bo) bom za hišo nabrala rdeči ribez in skuhala ribezovo marmelado. No, ribez vsebuje toliko pektina, da želirni sladkor ni potreben. Kmalu bo čas za borovnice… torej bomo imeli še borovničevo marmelado. Prijateljica pa mi je zadnjič prinesla odličen kreolski džem (zaradi obilice ruma ni primeren za otroke)… Torej, kakor vidiš, kuhamo bolj konvencionalne marmelade, kaj posebnega eksotičnega naši doma nočejo jesti….
Pozdravljena!
Sama sem kuhala marelično marmelado, vendar sem v brošuri našla tale recept, ki mislim da bo v redu.
1 kg borovnic
1 kg želirnega sladkorja Kolner Zucker 1:1
Borovnice operemo in osušimo.Natehtamo 1 kg in jih rahlo zmečkamo. Sadno kašo damo v lonec, dodamo 1 kg želirnega sladkorja, premešamo in segrevamo do vrenja. Vre naj na visoki temparaturi 4 minute, da se delajo mehurčki. Med vrenjem neprestano mešamo.
Vročo marmelado napolnimo v kozarce in jih takoj zapremo.
Priporočljivo je da na enkrat kuhaš le eno maso. Jaz sem probala prvič in sem bila zadovoljna, prav tako ostali družinski člani.
Veliko uspeha!
LP
PS Uporabiš lahko katero koli sadje.
Evita
Forum je zaprt za komentiranje.