Najdi forum

brazilija

ciao

je kdo, ki bi se septembra z mano potikal po braziliji?

za koliko casa pa mislis it? imas ze priblizni plan potovanja in stroske?

lp, jure

it mislm za cel mesec. za vse ostalo pa se nimam natančnih planov.

lp, banana

Pri stroških sva se midva nasmolila – cenena država in podobno.

Na koncu sva prišla tja in ugotovila, da je ravno pol leta pred prihodom Brazilija uvedla svojo novo valuto in jo vezala na USD. To sva izvedela takoj po pristanku… Kljub temu sva nadaljevala s potepom

Zapravila sva preko 4.000 EUR za pot, ki bi bila običajno tretjino te cene. Sreča, da kartice delajo tudi v zakotjih, bankomate in banke imajo pa itak povsod. No ja, če si malo planiral, več kot nekajdnevne potrošnje nisi dvigoval naenkrat…

lp

bv

živjo!

No nevem kje ti ta informacija – en dolar je trenutno 3,2 brazilska reala. Ko je bila Brazilija draga, je bilo to razmerje 1 dolar- cca 1,5 realov. Če so jo vezali na usd- in če sta imela euro, bi vaju pa moralo še ceneje pridt, saj ja dolar ogromno izgubil napram euro in s tem tudi proti realu?!?

Ta informacija je plod izkušnje…

No, v tistih časih Eura sploh ni bilo, ker je Euro star šele eno leto, kajne? Če bi napisal ceno v DEM, ki je takrat veljala, bi pa se nekdo spotaknil, kaj pišem o DEm, če jih ni…

Ob uvedbi Reala je bilo razmerje 1:1!!!

lp

bv

Zadnja sprememba (01-06-04 08:36)

ob uvedbi reala?!?

Real je že stalno valuta v braziliji. In zdej trdiš da so oni kr izenačili real:usd=1:1?

in kdaj naj bi bilo to? jaz sem bil dobri dve leti nazaj v braziliji in je bilo zelo poceni! preverjeno!

ne kdaj naj bi to bilo – to je bilo leta 1994! ali 1995. Zgodovina se je začela kako leto prej, kot si misliš.

lp

bv

Zadnja sprememba (01-06-04 09:03)

dej drugič napiši da je bilo to 10 let nazaj..ne da je to izkušnja “pred kratkim”..ker taka tvoja informacija je neuporabna in zavajajoča in se jih raje vzdrži…ne koristijo nikomur!

Aja! OK, bom utihnil. Še vseeno pa velja, da smo se nasmolili in da je bil real uveden in da je bilo rzmerje 1:1 in da je Brazilija še vedno gospodarsko zelo problematična država in da mogoče resnično in dobronamerno opozorilo koristi komu drugemu. Tudi svet se ni začel in končal s teboj…

Poleg tega bi, če si v braziliji že bil, lahko vedel, da je država v svoji zgodovini imela celo serijo valut – ob vsaki reformi je uvedla novo, kar počnejo vse južnoameriške države. Zadnja je bila Argentina, ki je to naredila.

Upam, da te nisem zavedel tudi s to info – koristila bo tistemu, ki bo prišel dol in ugotovil, da ima premalo denarja, da bi šel kamorkoli z letališča in se bo lahko samo vrnil.

Nikjer se pa ne spominjam, da bi napisal “pred kratkim” – to je pa plod tvoje domišlije

lp

bv

Zadnja sprememba (01-06-04 09:14)

no, ko sem jaz prišel v brazilijo sem ugotovil da imam preveč denarja – takrat je bil 1 usd-2,4 reala. po enem mescu ko sem brazilijo zapuščal je bil dolar 2,8 reala. danes je pa 3,2 reala. cene so pa približno iste…
glede argentine…država je bankrotirala…to je pa čisto druga zgodba.
sej nič ne rečem da tvoji nasveti komu ne koristijo..samo dej zraven opombo da je to bilo 10 let nazaj in da je sedaj bistveno drugače.

citiram:

dej drugič napiši da je bilo to 10 let nazaj..ne da je to izkušnja “pred kratkim”..ker taka tvoja informacija je neuporabna in zavajajoča in se jih raje vzdrži…ne koristijo nikomur!

s tem bom re skončal debato, ker je brezplodna
lp

bv

glej ne se razburjat…sam mal razmisli kaksno korist ima tvoja prva objava na enga ki zadevo ne pozna?
če že objaviš eno informacijo…kdor to bere pričakuje da je zadeva ažurna…ne pa izpred 10 let!!
v tem je fora in to ti že skoz hočem dopovedat!

No, da se ne bosta začela z inflacijskimi kovanci obmetavati, Bojan je lepo definiral čas svojega potovanja po Braziliji: pol leta po uvedbi reala. Real pa je bil uveden 1. julija 1994. To so jasni in nedvoumni splošno znani podatki.

Kar se zgodovine brazilske valute “od nekdaj” tiče, pa čisto na kratko o njihovih valutnih reformah:

– v času nizozemske okupacije (1624-1661): florin
– do leta 1868 je bila v Braziliji valuta reis. (toretična obračunska enota real=120 reis se ni nikoli pojavila v fizični obliki, kovanci so v večkratnikih števila 120)
– 1868: 1000 reis = 1 milreis (decimalni reis, tudi milreis se fizično ne pojavlja, ampak je samo obračunska enota)
– 1942 jo je zamenjal cruzeiro
– feb. 1967: 1000 cruzeiros = 1 cruzeiro novo
– maj 1970: 1000 cruzeiros novos = 1 cruzeiro
– feb. 1986: 1000 cruzeiros = 1 cruzado
– jan 1989: 1000 cruzados = 1 cruzado novo
– mar. 1990: 1 cruzado novo = cruzeiro (preimenovanje valute in fiksiranje na dolar)
– avg. 1993: 1000 cruzeiros = 1 cruzeiro real
– 1. julij 1994: 2750 cruzeiros reais = 1 real (= 1 dolar)

“Real pa je bil uveden 1. julija 1994. To so jasni in nedvoumni splošno znani podatki.”

mislim da tukaj 99% udeležencev foruma ne ve kdaj je bil real uveden…priznam tudi sam nisem vedel pa sem bil v braziliji.
tako da če se zraven pripiše da je bilo to leta 1994 tudi ni tak napor…vsaj taka informacija ima večjo težo…sicer ne uporabno ampak za splošno izobrazbo!

aja Vito drugače pa hvala za tole poučno razlago!

Brazil, z žalostjo sem opazil, da ne veš, kdaj je bila zadnja ekonomska reforma v Braziliji, pa tudi tega ne, da so sploh bile. Torej je bilo tvojih 7 postov samo posledica neznanja.

Sprejel na znanje – saj imaš še čas za učenje…

lp

bv

Zadnja sprememba (01-06-04 14:02)

Iz Brazilije sem se vrnil pred tremi tedni, cene so od hrane, pijače, prevozov, avtobusov in tudi letal(lokalnih) precej nižje kot pri nas. Brazilija je za popotništvo poceni.

Bogu hvala, konstruktivno sporočilo.

Kje si hodil, očitno si tudi letel. Lahko napišeš itinerar?

lp

bv

ej ne vem očitno ne razumeš smisel tega foruma-tukaj ne gre za znanje ali neznanje (ker se mi tudi ne zdi pomebmen podatek da so uvedli leta 1994 real- sej ne grem zaradi tega v brazilijo da bom raziskoval monetarno politiko) ampak za SVEŽE in AKTUALNE informacije s katerimi pomagaš drugim popotnikom!
Dej če se ti zdi tvoj prispevek aktualen in koristen..če se da še sporoči koliko je bila porcija fejioade pa kilo banan…zna bit koristen podatek za leto 1994!

Najaktualnejša informacija. Današnji (1.6.2004) tečaj brazilskega reala je 63,2809 SIT po tečajni listi Banke Slovenije.

– porcija feijoade 10 $R (realov),
– kg banan 2$R,
– letalo (VASP) Rio – Foz de Iguacu – Rio 420 $R,
– hotel Astoria (100m od Copacabane), Hotel Vermont (na Ipanemi), dvoposteljna soba 120 $R,
– taksi medn. letališče – Copacabana 39 $R,
– letalo Air France LJ – Pariz – Rio – Pariz – Lj 175.000 ( s takso).
– sicer itinerar – 6 dni Rio(Copacabana), 3 dni reka Parana(slapovi Iguacu), tri dni otok Isla Grande, zadnje tri dni Rio (Ipanema), skupaj 15 dni.
– zamenjal pet hotelov, povprečna cena (tri zvezdice) cca 50$R na osebo, hrana odlična in poceni, za 15$R (dobrih 900 SIT) se naješ do sitega v restavraciji, fast food je pol cenejši, pivo(odlično) 2 $R, avtobusi udobni in prav tako poceni.
– Skratka – prehitro je minilo.

Moj je bil (Brazil, PAZI!!!) leta 94. Itinerar: Iguasu, Pantanal, Manaos, z ladjo do Belema, Chapada Diamantina, Salvador in ob obali do Ria. Rio 3 dni.

lp

bv

bojanv: si je težko priznati, da si ti začel popolnoma neumni prepir, ne? Koga briga, kako je bilo finančno stanje države leta 1994 in s tem povezane tvoje težave???? Drugič rajši napiši izkušnje, ki so uporabne popotniku, ne pa neko brezvezno teženje, kdaj je Brazilija imela finančno krizo.

Pa drugič, če bo kaki topic o npr. ZDA, ne pozabi omenit tvojih izkušenj iz 70.-ih let, pa tvoje težave s tankanjem takrat itd. Mogoče bo komu koristno …

LP

Alien_x, strinjam se s teboj, da je bil prepir neumen. Kdo ga je začel, imava različno mnenje, očitno pa je, da sem ga končal jaz.

Glede opozorila – pred nekaj leti – 3 leta nazaj, če se ne motim, se je zgodba ponovila v Argentini. Tako da je stvar presoje, kaj je pomembno. Ampak OK, lahko da je tudi opozorilo neumestno.

lp

bv

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close