Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Branje v marcu

Branje v marcu

Po ogledu filma sem se lotila Petelinjega zajtrka. Lainščkovega, seveda. “The real thing” bo moral počakat, da bodo otroci vstajali ob bolj spodobnih urah. 🙂

Z užitkom dokončala še enega Iana Rankina: Set in Darkness.

Tako, zdaj bom za nekaj časa odložila krimiče in se lotila kakega kandidata za molje in “navadnih” knjig …

Včeraj do konca prebrala špehnat Kodeks (avtor Douglas Preston): če bi Indiana Jones poleg očeta imel še kakega brata, bi bilo to to. Verjetno bi na filmu delovalo bolje, čeprav se zadeva čisto lepo bere.

Ful sem pričakovala od knjige Išmail (Arsenijevića), amapk me je že po kakšnih dobrih 20 straneh popolnoma odbila in izvrgla :-((
Enostavno ne sede.

zadnje čase sem se ogrela za (avto)biografije – po Petru Vilfanu in Miri Mihelič se je pri meni znašla še Alenka Pinterič. Pisateljsko sicer šepa (bolje bi bilo, če bi ji pomagal pisati kakšen profesionalec), vleče pa še in še. Kar težko je verjeti, kako so ga estradniki srali v zlatih šestdesetih – upam si trditi, da veliko bolj kot danes. No, tudi pri temnih plateh in ljudeh je Alenka brez dlake na jeziku, kar je nadvse pogumno.

Pri ‘zaresnem’ branju nekam mukoma bredem skozi Cimetove prodajalne. Prekrasen slog, to že – ampak kar ne začne me zanimati, kaj bo na naslednji strani.

V nekaj nočeh pogoltnila obsežno knjigo Srda pjeva, u sumrak, na duhove Miljenka Jergovića. Neodložljivo, kot skoraj vedno pri njem.

Podrl sem osebni rekord: preden sem zaspal, sem prebral zgolj tričetrt strani. Krivec je Katja Lange-Müller, Böse Schafe. Presenetljivo lepo in dodelano napisan roman o nemogoči ljubezni, z običajno nekaj odvečne osladnosti, a brez zgodbe, ki bi vlekla. Ampak to je Oja malo prej veliko bolje povedala: “Prekrasen slog, to že – ampak kar ne začne me zanimati, kaj bo na naslednji strani.”

Nazaj k Angležem, torej. M.J. Hayland, Carry Me Down bi znala biti res dobra.

Ne morem si kaj, da se ne bi pohvalila: uspelo mi je pebrati Franzenove Popravke. Knjigo sem imela doma na polici že od zaprtja knjižnice Šiška, pa sem se je lotila šele v nedeljo. In me je kar potegnilo noter, neverjetno. Zelo zanimivo mi je bilo prebrati tudi spremno besedo Andreja Blatnika. Hvala temu forumu za priporočilo knjige.

Zdaj pa berem Trava poje, avtorice Doris Lessing.

Nenad Veličković: Đavo u Sarajevu

Zbirka sijajno napisanih zgodb o Sarajevu med vojno. Pretanjeno.

Sue Monk Kidd-Skrivno življenje čebel
lp geri

Če ne bo kaj hujšega : Tribushon …

res zanimivo branje…. vsaketoliko te dobesedno vrže na zadnjico…

Priporočam…

Reid Carmen: Življenje je norišnica – mislila sem, da bo čisti šund, je pa lepo napisan precej ženski roman, precej podoben pred dvema knjigama prebrani Odprti hiši (Berg). Knjiga mi je bila všeč, saj je lepo napisana, flashbacki so človeku prijazni, konec je srečen, vsebina pa ravno prav neverjetna. Doma imam Murišo (Lainšček), pa ne vem, ali naj se lotim ali ne.

Dekle iz kleti (NAtascha Kampusch), Čudež v Andih, Bela Masajka. PRed tem sem se dva tedna mučila z Dr. Živagom, pa sem po 200 straneh obupala.

Renato Baretić: Pričaj mi o njoj

V primerjavi z Osmim poverjenikom je bila ta knjiga razočaranje.

Če prav razumem, je Baretiću uspel samo Osmi poverjenik in nič drugega? Ali sem morda kaj zgrešil?

Menda piše še poezijo in druge reči, ampak tega nisem brala. Kolikor vem, pa je doslej napisal samo ta dva romana. Res upam, da bo naslednji boljši. Razočaranje po Pričaj mi o njoj je kar precejšnje …

Uf, torej sem imela srečo, da mi je v Zagrebu zmanjkalo časa za knjigarne. Pričaj mi o njoj je bila prva na spisku :-).

Tudi jaz mislim, da je to poleg Osmog povjerenika edini Baretićev roman. Izdal pa je 2-3 knjige poezije, ja. Katja, ti to spremljaš, kakšne so bile pa kaj hrvaške recenzije Pričaj mi o njoj?

Kolikor se spomnim, so ocene vzbujale vtis, da želijo biti predvsem vljudne in ne povedati ničesar. Vsaj tak vtis sem dobila. Knjige ni nihče sesul, goreče pa je tudi ni nihče pohvalil.

Carey, Peter: Theft

Fajn knjiga, menda obstaja tudi dober slovenski prevod, tako sem vsaj slišala. Berljivo, a ne plehko.

M. J. Hyland: Carry Me Down. Nominiranka za Bookerja 2006. Zgodba o prevelikem enajstletnem dečku, lažeh, odraščanju in o tem, kako se mu počasi frclja. Pripoved v prvi osebi, zelo dosledno napisana, zgodbe pravzaprav ni ne vem koliko, vleče pa, vsaj mene, predvsem zaradi zanimivega pogleda otroka na dogajanje v družini. Ne pravim, da je roman brez napak, ampak vseeno priporočam.

@K10: Barentićev urednik mi je v Leipzigu zagotovil, da bo tretja knjiga spet odlična. Pa to ni na lepe oči, ima že rokopis. Pričaj mi o njoj nisem brala in je niti ne mislim, za tole se bom pa postavila v vrsto.

Hehe, da se považim: srečala sem tudi samega Renata, ki je kajpak prav tako simpatičen, kot sem mislila. Glede na to, da se je srečanje odvijalo ob vrnitvi in po nesramno zgodnjem vstajanju cele ekipe (kar sta sicer povsem opravičljiva razloga za nerazpoloženost in brezvoljnost), mu brez nadaljnjega podeljujem naziv face.

Berem pa Visoke pete. 😉

Oja, a je po Lajpcigu videti kaj črncev, a se v strahu pred naciji skrivajo po svojih luknjah?
P. S.
To ni rasističen izpad, pač pa vprašanje pričevalcu dogajanja.
Kdo bi si mislil – ti pa visoke pete?

@ Primož: je videti, tudi na sejmu. Nisem bila sicer ekstra pozorna na to, ampak sem jih nekaj spazila. A tam strašijo naciji ali kaj? Škoda bi bila za tako lepo mesto.

Kar se tiče branja, nisem snob. Pet sem se sicer lotila zaradi Moljev, mi pa ni žal.

@Oja: Uauuu, z Baretićem si se spoznala! Osmi poverjenik je zame že nekaj let absolutno najboljše lahkotno čtivo – tega je žal veliko manj kot dobrih “resnih” romanov. In če se obeta nova dobra … komaj čakam!

Sem že trikrat stisnila zobe in šla mimo, ampak me vedno potegne nazaj :-). Primož, a si ti sploh prebral Na visokih petah, ko jo imaš tako v želodcu?

New Report

Close