Najdi forum

Branje CD-ja

Sicer je bilo malce nižje postavljeno podobno vprašanje, ampak vseeno:
Na CD sem zapekel JPEG fotke(z digitalca).Na istem CD-RW pekaču sem jih lahko tud gledal en čas.Zdaj pa,ko poskušam stvar spet gledat(na istem in ja,poskusil sem še na enem drugem CD-Romu) pa zgleda,da je CD-ROM(Philips) spremenil funkcijo, saj mi sam javlja,da ni možno brat,da naj formatiram,da…v glavnem skoz neko novo opozorilo.
Poskus s popravilom(CD Creator) se ne obnese,ker tud ta program “obcaga”.
CD ni fizično poškodovan.
Kje je haklc in kako ponovno stvar spraviti do gledljivosti?

Kaže, da se kakovost tovrstnih zapisov slabša, bodisi po zaslugi slabših cd-jev ali pa strojne opreme. Tudi softver in način peke lahko delno poslabša rezultate.

Pred kratkim sem imel primer, ko nov Teacov pekač po snemanju ni znal prebrati, kar je posnel – že pri preverjanju podatkov v Nerotu je zamrznil.
Zamenjali smo enoto z drugo, pa je bilo enako. Razlog za težave je bil: kabel, pa čeravno nov. Se zgodi.

Drug primer: 3 philipsovih ce-jev nekatere nove enote po enem letu niso hotele več brati. Napraviti sem moral kopije na cd-je druge znamke.

Odkar uporabljam Nerota, imam dosti manj težav in redko zaide kakšna ploščica v koš, medtem ko pri Creatorju ni bilo vedno tako. Uporabljam verzijo 5.5.10.20. Po namestitivi šestice se mi je računalnik zdel opazno počasnejši, podobno kot pri Noroton AV, ki na mojih rač. nima več mesta.

Skratka, treba je testirati in ugotoviti, kaj lahko vpliva na težave, ki jih omenjaš. Vsekakor pa cd-ja s fotkami ne zavrzi. Včasih se zgodi, da ga kakšna enota kar na lepem brez težav bere: takrat pa hitro prekopiraj vsebino na disk. Na voljo je tudi več programov, ki znajo rešiti vse ali večino datotek z okvarjenih cd-jev, sicer žal ne vedno.

Hvala Tajfun!
Sicer vsebine s CD-ja še vedno ne morem brati…ampak si povedal veliko novega zame.
Me zanima nekaj: kak protivirusnik pa ti uporabljaš?Jaz sem dal namreč tud Nortonu slovo.Zdaj imam preizkusno verzijo F-Secure gor….pol se bo pa treba odločit.

In tisto,kar si napisal nazadnje: Kateri so ti programi,ki rešujejo “utopljence” CD?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close