Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Branje ali sedenje pred računalnikom

Branje ali sedenje pred računalnikom

Tudi sama sem v mladosti rada brala otroško literaturo. Predvsem so bile to pravljice. In tisti občutek sproščenosti, nekega zadovoljstva ob branju literature se me drži še danes. Pa sem zato še sama napisala nekaj knjig za otroke, ki začuda, jih radi berejo tudi odrasli.
Mislim da je današnja mladina preveč zaposlena z računalniki in igricami na njih, da današnja mladina vse premalo bere in vse preveč se posveča kriminalkam na TV ali računalniku.
Že pri branju pravljic pričnejo otroci spoznavati svet … in kdor bo bral pravljice, bo prav gotovo gledal svet drugačen, kot pa ga prikazujejo nasilni filmi. Kdor vse skozi gleda nasilje, potem mu to zleze pod kožo, misli, da je to nekaj normalnega in bo to nadaljeval. Ne vsi, marsikdo pa.

Ma, ne vem, če je tako hudo. leta 69 smo buljili mestece peyton, v sedemdesetih gledali columba do nezavesti, pa kojaka pa šerifa v njujorku, vmes požirali pogrošne stripe, pa nam dandanes ni hudega.
nasilje v filmih zna biti res del problema, ampak, da bi se pa v pravljicah cedila sama med in mleko, pa ne bo držalo. tudi odsekane roke letajo po zraku, pa glave in razparani trebuhi, metanja v vodnjake, itd.
računalniki so danes del življenja. morda se mladina res premalo giblje, ampak glavni problem pri negodovanju nad njimi leži, tako kot že od pamtiveka, v odraslih, ki so zgubili stik z generacijo, ki prihaja za njimi.
mislim, da bolj kot pri prebiranju pravljic sodobni otrok spoznava svet preko mesendžerjev in interaktivnih računalniških iger.

Tako kot pravi pilgrim: dandanes knjige niso več okno v svet, ampak so to drugi mediji. Ostali čari knjig in njihovega prebiranja so ostali. So pa računalniki in video mediji huda konkurenca v tem smislu, da do bolj lenih bralcev sežejo res le najbolj hude knjige (gledano v povprečju so to pač Dan Brown, H. Potter ipd.), vse drugo je pač lažje spoznati kako drugače.

Nekaj pa je res, računalnik in TV ti ob daljši uporabi tako otopita možgane, da se človeku dejansko ne ljubi z njimi počet nič, še najmanj pa brati knjige.

Ne vem, kako je z današnjimi otroki, ampak tudi jaz mislim, da nismo bili tako zelo “boljši” od zdajšnje generacije. Mislim, da gre v veliki meri za “prerazporeditev” medijev. Včasih smo pač več gledali televizijo – sploh ker starši takrat še niso kaj prida omejevali časa za TV. Mislim, da če bi sešteli čas, ki smo ga zabijali za tedanje medije, in čas, ki ga zdajšnji otroci zabijejo za zdajšnje, pridemo do podobnega rezultata.

Kot patološki bralci najbrž pozabljamo, da je bilo nekoč v vsakem šolskem razredu samo nekaj “knjižnih moljev” (mi smo bili seveda med njimi), druge so pa knjige en klinc brigale. Prepričana sem, da je tudi danes v prav vsakem razredu najti enako število mladih knjižnih moljev.

Sama sem iz prve “računalniške generacije”, tako da sem živela v obeh svetovih. Kaj se je zgodilo? Čas, ki ga zabijem za medije, je ostal povsem enak, le da časopis, ki sem ga nekoč podrobno prebirala vsak dan, zdaj berem samo v soboto, pa še nanj pogosto pozabim, po televiziji pa spremljam le še basket in fuzbal.

Ker imamo vse manj časa, smo nekatere stike, ki so bili nekoč “živi”, preselili na računalnik. Seveda se z najtesnejšimi prijatelji še vedno videvamo, ampak za znance, tudi tiste, ki nam precej pomenijo, preprosto nimamo časa. Do prihoda interneta sem znance nehote precej zanemarila, z nekaterimi pa sem povsem izgubila stike, saj to zahteva najmanj čas za eno kavo (in pot do mesta in nazaj) – znancev pa je veliko. Če stikov s frendi, ki živijo v tujini niti ne omenjam – če je nekoč prijatelj, ki se je preselil v tujino, tako rekoč izginil iz našega življenja, nam je danes enako blizu kot znanec z drugega konca mesta.

V tem ne vidim nič slabega – bolje si je napisati kak mejl ali se “srečati” na kakem forumu, Facebooku, kjerkoli v virtualnem vesolju, kot pa povsem izgubiti stike, saj bi se s frendom v živo lahko srečal le pozno zvečer, ko je človek po delovnem dnevu navadno preveč zbit, da bi se oblekel in odpravil v mesto.

Da se vrnem k branju: berem natanko toliko kot nekoč, zaradi nespečnosti morda še malo več.

Mislim torej, da ne gre preveč posploševati, koliko bodo otroci brali, je pa itak stvar staršev: če dovolj zgodaj poskrbijo za “indoktrinacijo” z branjem, otrok ob prvih pravih stikih z “zunanjim svetom” najbrž ne bo pozabil na branje, saj bo do takrat itak odvisen. Kaj je odvisnost, pa vsi vemo.

New Report

Close