Božično kosilo
Juha: goveja
Meso: pohanje (puran), svinjska pečenka, pečenka v mreži, piščančji žur
Priloge: tenstan krompir, riž
Zelenjava: dušeno rdeče zelje, gratinirana zelenjava v listnatem testu, cvetača, brokoli, koruza+grah, vložene kumarice, vložene gobice
Ostale priloge: tatarska omaka, kompot
sladica: piškoti, čokoladno pecivo, rogljički
sladoled, kavica
Božično kosilo (večerja) bi po mojem moralo biti nekaj posebnega, nekaj dobrega, kar pa ne ješ vsak dan. Če je goveja župca na jedilniku vsak onedeljo, potem bi za božič izbral raje kaj drugega, npr. kakšno dobro domačo kremno juhico (porovo, grahovo, cvetačno, bučno, iz belušev…)
Enako velja za glavno jed – svinjska pečenka ali pa dunajci so mi prevsakdanji – morda pripraviš pečeno račko ali gosko, morda polnjena telečja prsa, lahko pljučno pečenko… Poleg račke/goske bi dal klasiko – rdeče zelje in mlince, sicer pa kakšno zelenjavno zloženko ali zelenjavni narastek, lahko krompirjev-zelenjavni pire, krompirjevi ocvrtki, morda kakšen dober riž, popečena polenta…. Tudi solata naj bo malo boljša kot vsak dan – meni je pri srcu motovilec s fižolom in jajčkom, lahko pa tudi kaj drugega. Zame skoraj obvezno tudi francoska.
Sladica – idej je ogromno, karkoli pač ti je dobro in znaš dobro pripraviti. Morda zopet malce drugače: namesto sladice sirova plošča z različnimi siri, skupaj z malce orehi in mandeljni in morda nekaj jagodami belega grozdja.
Pa ne pozabi primernega vinčka – sam prisegam na rdeče (času primerno lahko kakšno mlado vino), ob siru pa skoraj obvezno kozarec dobrega suhega belega. Če bo pa sladica, pa naj bo tudi vino polsuho ali celo sladko.
pri nas bo pa tole za božično večerjo
Kremna krompirjeva juha
Puranji zrezki s sirom in šunko
Ocvrti piščančji koščki
paradižnik z rukolo in mozzarelo (prelit z balžamičnim kisom in oljčnim oljem)
radič in zelje s koruzo
navadna in potratna potica,
drobno pecivo (prestice, čokoladni kupčki,marcipanove kroglice, medenjaki)
Bi pa lepo prosila take kot je CIK-CAK da se vzdržijo bedastih komentarjev, mislim da se tukaj debatira zato, da dobimo kakšno idejo ne zato, da bi ocenjevali okus posameznikov.
Jaz sem vesela vsake, ki z nami deli svoje ideje, lep strpen čas do božiča in potem želim vsem.
Bom napisala, kaj smo jedli, čeprav je že mimo. Lahko pride komu prav ob kaki drugi priložnosti:
bučna juha
pečena polnjena račka
pečenka iz zvitega zrezka divjega prašiča, polnjena s porom in korenčkom v omaki iz suhih sliv
skutni štrukelj
ajdova kaša z rdečim radičem
motovilec v solati
limonin sorbet
jagodova torta s teranovo kremo
miranda
Bova s partnerjem naredila par stvari za božično večerjo, dala na mizo in bomo jedli na božični večer in potem še za božično kosilo:
-tortilja čips z domačima guacamole in fižolovim dipom
-vege šunka v testu
-kroglice iz suhega sadja in oreškov
-narezana zelenjava (paradižnik,kumare, paprika, zelena solata, kalčki, rukola, olive ipd.) in zraven jogurtov solatni preliv za pripravo solate, kdor želi
-narezano sadje (banane, pomaranče, ananas, hruške ipd.) in zraven stepena smetana ter temni čokoladni preliv za pripravo sadne kupe, kdor želi
-pijača: voda, sadni čaj, zeliščni čaj, naravni pomarančni sok ipd.
Forum je zaprt za komentiranje.