Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Božična večerja

Božična večerja

Ga ni Poljaka (pazi, Poljska je daleč najbolj katoliška država v Evropi, torej jim je Božič zakon), ki ne bi jedel krapa za Božič. Krap je 11. zapoved!

Jaz pa bi pripravila za vse isto jed, torej če ne jedo mesa, predvidevam da tudi rib ne.

Jaz pa bi predlagala za predjed sirovo ploščo s hruškami; za glavno jed široke rezance s smetano in tartufato (kupljeno ofkors), motovilec v solati s fižolom. Zraven pa sivi pinot.

Za desert pa preprosta pečena jabolka z orehovim nadevom in cimetom.

Predjed: na pladnju zložiš več vrst sira in jih okrasih s krhlji hladne, sočne hruške. Enostavno da bolj ne more bit. Zraven postrežeš kako polnozrnato ali koruzno bageto na tenko narezano, po želji je še lahko rahlo popečena ali pogreta v pečici…

Glavna jed: skuhaš široke rezance, jih povežeš s čisto malo smetane in poliješ s kupljeno polivko imenovano Tartufata (tartufi v omaki) če lahko si kupiš še en cel tartuf za poribat čez, lahko pa poribaš čez z dobrim kakovostnim parmezanom. Solato pa samo daš motovilec in fižol iz konzerve, začiniš in to je to. Zravn paše dobro ohlajen sivi pinot.

Za desert pa spečeš jabolka, ki jih le izdolbeš in izdolbino napolniš z sesekljanimi orehi, ali mletimi, po želji, potreseš vse skupaj s smetano. Lahko pa tudi zraven postrežeš v kozarcih za sladoled in daš na vrh malo stepene smetane.

Lahko pa narediš tudi kako primorsko “kremo”. Vzameš fejst zrel kaki, ga zmiksaš, daš v kozarec za sladoled. Zraven pa daš kuhan kostanjev pire mešan s sladko smetano….

Seveda na koncu paše kak suh piškotek s hladnim šampanjcem…… ali pač kava……..

Ribe pa znajo zasmradit vse skupaj…men osebno smrdijo k kuga ko jih pripravljam, zato jih pripravljam izključno in samo poleti ko imam vse na stežaj odprto….

Hvala lepa za take predloge. Da sem jaz tvoja tašča in mi pripraviš kaj od tega, se mi zas,,, za vedno. Pa lepo vas prosim, kje ste še to vidli, ribe, blitva, tartufi,smetana…..hvala lepa.
Predvidevam, da še nisi niti nevem kako vešča v kuhinji, zato naredi čimbolj preproste in enostavne jedi, ki se skoraj ne morejo ponesrečiti. Krompirjeva solata, zelje na olju, fižol v solati je nekaj od idej za solato, zraven pa kaki fini “kiblflajš”, ali pa pečena svinjska reberca, za vegetarjanca pa mogoče kaka plošča s sirom, zraven malo oliv, pa tudi zaseka bi bila mogoče vredu.

V glavnem zapomni si to, čimbolj preprosto in enostavno, tem boljše bo izpadlo. Verjemi mi, ker govorim iz izkušenj in vem kaj nam taščam paše.

Tiste losose, pa krape, pa razne pizd…, pa si nekam zataknite. To ni nobena hrana niti za navaden dan, kaj šele za božič.

Skuhaj nekaj, kar res dobro znaš.

Ti si pa očitno ornk omejena in uboga na duši, kljub dolgemu času od kar že gaziš po tem svetu.

Ej eni vidimo še kaj drugega od hrane kot so svinjska rebrca, pa kiblflajš-v bistvu niti ne vem kaj je to, pa tenstanega krompirja in goveje juhe. Tako da ne otresaj in si ti kam kaj zatakni, da boš dala mir.
Kot odgovor na vprašanje: skuhaj res kaj enostavnega, kar bi se ti težko ponesrečilo, in mislim da je tist predlog z lososom kar vredu.
Pa veliko sreče

Skoraj ni enostavnejše jedi, kot je popečen losos – pred njim je samo še juha iz vrečke.

Vzameš file, mora biti svež, ne zmrznjen (ne kotlet, ker ima veliko kosti), soliš, popraš, pokapljaš z limonimom sokom, potreseš z rožmarinom in na visoki temperaturi popečeš na obeh straneh (najprej dan na stran, ko je koža – lahko pa jo tudi odstraniš, to ti naredijo tudi v ribarnici). Leclerc ima ceno za kilo okoli 10 evrov, najceneje od vseh, Mercator tudi nekje tu, Špar in Tuš imata najdražje, okoli 16 evrov.

Še za palačinke je več packanja.

Meni pa je losos za božično večerjo in vegetarijanca idealen obrok.

Smo si pač različni, eni za božič jeste lososa, drugi fižol v solati. Pomoje bi bilo pametno vnaprej fanta/moža vprašat, v katero skupino pašeta njegova starša.
Čeprav, če je oče vegetarijanec, verjetno nista pristaša mesopakrompir mentalitete.

Pri nas je sicer tradicija: pečenice, repa, kuskus. Zelo enostavno, za vegetarijance pa napol primerno.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close