božična večerja
Ljudsko izročilo pravi, da je za božič treba jesti kaj od perutnine. Ker kura vse razbrca( ne vem prav a to pomeni, da razbrca vse slabo kar se je v letu zgodilu), za novo leto oz. silvestrovo pa je treba jesti svinjsko meso. Ker prašiček naprej rije, da gremo veselo v novo leto. Toliko malo za šalo, malo za res.
Drugače pa mi vsako leto jemo kaj drugega, obvezna je le francoska solata, ki jo vsi obožujemo. Navadno naredim kakšen narezek, pa veliko solatk zraven. Za božično kosilo(25.12) pa kaj bolj konkretnega- paniram piščanca pa priloge ali pa purana spečemo.
V knčni fazi kar je, je v redu. Vedno se spomnim koliko ljudi pa je na žalost lačnih na ta večer.
Karkoli boš skuhala, naj vam tekne!
Zaenkrat nismo imeli tradicije pripravljanja božične večerje, zato sem čisto na začetku. Zvečer tudi nismo navajeni “prave” kuhane hrane ala kosilo. Vodilo mi je torej samo to, da je hrana lažja (kosilo bomo namerno bolj ali manj preskočili) in da je vzdušje bolj praznično. To hitro dosežeš s svečami, kristalnimi kozarci, priložnostnimi papirnatimi okraski, ki jih lahko izdelajo otroci. Tako bom letos naredila palačinkin narastek (narezane palačinke, malo šunke in sira) ter narastek iz cvetače in brokolija. Odločila sem se šele sinoči. To gotovo ni po tradiciji, vem pa, da bodo eno z veseljem jedli mož in otroci, drugo jaz. Za sam božič bom za kosilo naredila steake iz pljučne, ker jih imamo radi in imajo malo praznični prizvok, za otroke pa še nekaj zraven oziroma namesto steakov.
Zanima pa tudi mene, kaj drugi pripravljate za božično večerjo in kosilo naslednji dan.
Forum je zaprt za komentiranje.