božič
A se da komu malo pokomentirat tole?
http://med.over.net/forum5/read.php?151,4460605
Do sedaj sem bila prepričana, da se božič (kot praznik) lahko piše samo z malo začetnico, ampak me zanima še vaše mnenje.
Lp, B.
He, na slovlitu se že lep čas (zelo) učene glave pričkajo o tem … Smešno se mi zdi, saj ne glede na vse modrovanje nekateri učitelji še vedno narobe (?) učijo, otroci si narobe zapomnijo :), odrasli narobe pišejo … Potem je tu še dejavnik obveznega zakompliciranja stvari: če bi rekli, da se vsi prazniki pišejo z veliko, bi bilo preprosto ko pasulj in bi si to brez težav zapomnili. Ampak bognedaj! Raje zapletimo vso stvar: z malo večina, izjeme pa so Prešernov dan, pričkajo se okoli Valentinovega in Gregorjevega …
Mi pa ves čut, kar ga premorem, govori, da bi se morali prazniki pisati z veliko začetnico, saj so to prav posebni dnevi oz. imajo imena, ki jih ‘na splošno’ ne moremo uporabljati, npr. Obiskal te bom kak drug dan. >> Obiskal te bom kak drug božič, kako drugo veliko noč, kako drugo silvestrovo … (razen seveda, če obljubljamo, da ga bomo, reveža zapuščenega, obiskali le enkrat na leto :)). Za moje pojme je praznik ‘ime oz. naziv dneva’ pa konec.
K.
Ne odnehaš, kaj? Če začnem zdaj utemeljevati, da je praznik vendarle poseben dan, česar za pon., tor., januar, februar itd. ne moremo trditi; da je to dan, posvečen nekemu spominu, dogodku itd., in da je to navsezadnje večinoma tudi dela prost dan, torej ga kot posebnega priznava celo sistem/država/delodajalec/cerkev, boš zagotovo spet dodajal, kako je kajvemkaj, recimo april poseben mesec, ker imaš takrat rojstni dan, ali kaj podobnega.
K.
Nisem mislil tako. Dejstvo je, da se v mnogih jezikih pišejo dnevi in meseci z veliko začetnico, v nemščini celo vsi samostalniki. V slovenščini se pač ne. Če si si ti nekaj zamislila, je ta ideja morda povsem OK, ampak priznano pravilo je drugačno in o tem sploh nima smisla razpravljati – kako bi bilo, če bi bilo … …
Lahko dodam še to, da ne moremo posplošeno trditi, da je praznik za vsakega poseben dan. Meni recimo božič ne pomeni prav nič, le dela prost dan, celo na živce mi gre tisto neprestano razbijanje zvonov. Dočim mi 1. maj, Praznik Dela, pomeni bistveno več, celo praznujem ga, pa ga zato še ne zapisujem z veliko začetnico ;)))
Več kot npr. božič mi pomeni celo Prešernov dan, čeprav ni dela prost.
S tem zapisom nikakor ne nameravam žaliti tistih, ki jim božič veliko pomeni, zato se jim tudi ne opravičujem, če jih je v tem pisanju kaj zmotilo.
Prvič, v pravopisu glede tega ni dileme. 🙂
Pa še moje OSEBNO mnenje … Se strinjam s Filipom. Argument, da je praznik poseben dan, je sicer dober, dokler ne pridemo do podrobnosti … Namreč, kateri prazniki. So to samo (namenoma z veliko) Božič, Novo leto, Dan državnosti … ali pa tudi Dan neodvisnosti, Dan človekovih pravic, Kulturni dan, Dan žena, Moj rojstni dan …? Hočem reči, kaj bi potem bil kriterij, morda to, kateri prazniki so tudi dela prosti dnevi?