Božič pred vrati-sedaj pa zares. Kaj pa večerja?!
Verjetno sedaj pa res že vse veste, kaj boste pripravile v sredo za večerjo, samo jaz še ne. Ne želim biti cel dan v kuhinji in zvečer od utrujenosti pasti v posteljo. Si pa po drugi strani želim pričarati nekaj posebnega. Pri nas je tako, da sem jaz tisti pobudnik. Letos bomo prvič sami kot družina (predvsem na mojo veliko željo), zato se moram malo izkazat. Pecivo bom spekla jutri, najverjetneje makovo po receptu od nikanze in sadno torto. Kaj pa glede večerje?!
No, kaj boste pričarale?
Jaz nič, ker ga ne praznujem 😉
Za silvestrovo večerjo pa bomo imeli za predjed tatarca, nato sirov fondue, pljučno pečenko z zeliščnim maslom, verjetno tudi pitulice za bolj pozne ure, …
Za predjed lahko narediš tudi narezan parmezan z olivnim oljem in poprom, zraven postrežeš suhe slive, hruške, grozdje in orehe… Ali pa pršut z melono oz. paradižnik z mocarelo…
LP, Staša
Pri nas se bo pa jedlo po italijansko: cotechino, zampone in lenticchie (leča). Osebno mi ni pomembna hrana, ampak bolj videz (kako je hrana servirana). Odlična ideja za presenetiti goste je košarica narejena iz parmezana notri se pa da kakšno rižoto….in se vse poje, tako da še krožnikov ni treba prat. Tudi kakšna mesna rolada je priljubljena. receptov sicer nimam, ker imam bujno domišljijo in rada eksperimentiram. Vesel Božič vsem….
Oj!
Za kruhovo skledico žal ne morem pomagat, ampak po mojem se kupi en hlebček kruha, pol lepo izrežeš in narediš odprtinico in (PO MOJEM! :)) ) se ga da v peč, da je hrustljav in postane trd, tako da se ne zmehča. Kar pa se tiče skledice iz parmezana je zelo lahko naredit in sem se navadila z nekega italijanskega programa. Vzameš teflonsko ponev. Parmezan naribaš in vržeš v ponev, brez olja in brez nič…….pa ne na debelo….lih toliko da ni lukenj. Zraven vrzi še malček koruzne moke, da bo kosarica bolj trda. Čez 2 minuti bo sir že stopljen. Ponev zvrneš na eno skledico (npr. za puding) in sir se bo v momentu strdil. Jaz naredim še pletce zraven, da je prav kot taprava skodelica. Pol pa notri daš pašto ali rižoto. full je lepo za videt. Lepe praznike ti želim! Pa pa
Teja
Hojla Daša,
tudi tebi opravičilo za pozen odgovor… zadnje dneve sem bila zelo malo na netu (gužva ;))
Mogoče sem se preveč splošno izrazila, mislila sem steake iz pljučne pečenke (biftek). Torej 2 cm debeli steaki, vroče olje, 3 min na vsaki strani, sol, poper, česnovo maslo (četrtina masla, nekaj stisnjenih strokov česna, po želji peteršilj).
Mimogrede, kdaj vi solite biftek – na začetku ali na koncu?
LP, Staša
Joj, se opravičujem…govorim po primorsko, pa še po domače, tako da je razumljivo, da sem nerazumljiva. :)) Pletce so čipke. Ko daš parmezan na skledico, da se ohladi, hitro narediš čipkice…da zgleda prav kot kakšna skledica. Npr. skledice za sladoled so ti lahko za zgled. Ja, res ni pretežko, pa lepo zgleda. Pa pa!
Forum je zaprt za komentiranje.