BOŽANSKA JUHA
iz Hokaido buče. Danes sem jo prvič skuhala. Ko sem jo hotela razrezat, sem ugotovila, da je trdddddddda. Pa sem jo dala kuhat kar na četrtine prerezano, nato sem kuhano izdolbla in zmiksala. Nato ugotovim na internetu, da se buča naredi kar s temi trdimi lupinami. No, kuhane niso bile velč trde, pa sem še tiste zmiksala in je bilo dejansko O.K.. Naprej sem naredila kar po enem receptu iz interneta, brez smetane, pa je božanska.
Jaz jo jem skoraj vsak dan vso jesen in še v zimo. Mi je tako dobra. Ko pa mi jo že začne zmanjkovat, pa dodam še korenček.
Na koncu še potrosim z bučnimi semeni in mi je res njami.
Sicer pa jaz samo malo čebule prepražim na oljšnem olju, dodam na kose narezano bučo in še njo malo popražim ter zalijem z vodo. Potem pa kuham do mehkega ter pasiram s paličnim.
Prosim recept :-). Meni je tudi božanska tista, ki jo naši otroci dobijo v vrtcu. Ker je naša najmlajša ne mara. tako kot tudi ostalega sadja in zelenjave ne :-((, sem jo v vrtcu poskusila sama in je njami… No, če ima kdo “na zalogi” kakšno foro, kako dveletnico prepričat, da je dobro pojest kakšno sadje in zelenjavo, bom tudi vesela. Do 13. meseca je jedla vse po vrsti, potem pa iz danes na jutri (in to dobesedno) niti slučajno več. Malo smetim – se opravičujem. Pa lep dan in upam na čimveč receptov za njami juho…
Barbara, nas je že več, ko otroci ne marajo sadja in zelenjave. Naša se kar strese, če vidi sadež. Tudi nam bi prav prišli kake ideje, kako otroku priljubiti sadje in zelenjavo. Pa še recept:
Na malo maščobe prepražiš čebulo, dva zrna strtega česna, ko je primerno rumenkasto dodaš še na drobno zrezan svež peteršilj, luštrek in origano, vsuješ gor kuhane buče, juho od buč prihraniš. Nato vse skupaj zmiksaš s paličnim, dodaš bučno vodo, da zadevo narediš primerno gostljato in osoliš ali dodaš jušno kocko (jaz sem jo, pa naj mi bio-monovke oprostijo…).Nič komplicirano, tako sem jo pač jaz naredila in je že skoraj ni več. Komaj sem jo malo prihranila za hčerko, ki popoldan pride iz službe.
Ne rabiš nič prej kuhat, podušiš kar surove (komot z olupkom), na koščke zrezane buče in se, glede na to, da so trde kot kamen, presenetljivo hitro zmehčajo. Če dušiš malo dlje, pa se razpustijo v tako “pasto” kar same in jih še posebej miksat ni treba. Če pustim malo bolj gosto, je omaka za testetine, če zalijem z malo več mleka, je gosta kremna juha.
jaz samo skuham bučo, narezano na kockice, v osoljeni vodi (jih pa res dam kar dosti noter, da pride gosta juha), čez cca. 10 minut je skuhano, prej dodam še malo začimbic (drobnjak, peteršilj, malo česna lahko, ingverja, kurkume…), počakam da se malo ohladi, da ni ravno vrela, in zmiksam.
Mi sploh ni potrebna smetana ali kakršnikoli dodatki (kocke, vegete itd), ker je sama po sebi ta buča strašno okusna. (je pa treba pravo vrsto kupit, seveda niso vse iste oz. enako sladke – jaz jih kupujem na eko tržnici v MB, včasih pa tudi doma vzgojim kako, imam pristno seme iz Slavonije, tam jim rečejo račinke –
nekaj najboljšega na svetu je pa tale račinka, pečena v pečici!! (lahko tudi hokaido bučo!)
jo kar z lupino skupaj dam v pečico, pečem dobre pol ure oz. dokler vilčka ne gre skozi in to je to! (pa ne celo, pač narezano na večje rezine)
Bučna juha je res NAJBOLJŠA na svetu! Jaz obvezno dodam timijan ali kurkumo, vse ostalo po občutku in trenutnem navdihu.
Enkrat s sladko smetano, enkrat s popečenimi kruhovimi kockami, pa s krompirjem, pa s praženimi bučnimi semeni,…nešteto kombinaciji.
Jesen je res balzam za kulinarične užitke. Buče, kostanj, hruške, zeliščni čaji so moji najljubši!
no tkole naš frajar ne je špargljeve juhe, pol pa rečem da je grahcova(ker grah ima pa neskončno rad) ja pol pa vse zmaže…Joj včasih jih je res treba hecat…
sicer pa otroci in zelenjava:čist simpl, ukineš sladkarije in otroci začnejo oboževat sadje in zelenjavo. In ko pojejo sadje in zelenjavo, dobijo tudi kak posladek. Ma ja, naš mali je velik sadjejedec, pa ima tudi občasno prebliske da nekaj ne mara, pred tremi dnevi je blo pa njami. Ampak mama se neda, ok če se ti je spremenil okus pol najbrž tud sladoleda ne ješ več a ne? Pa smo takoj na starih tirih… :). Če pa popustiš je pa vedno tko kot hoče mali škrat in potem si pač sam odgovoren za posledice
Meni se zdi tudi greh karkoli dodajat v bučno juho. Hokaido buče so tako dobre in nežnega okusa, da vse ostalo samo povozi prvinski okus.
Malo čebule na oljčno olje, gro narezano bučo, zaliješ, soliš in skuhaš do mehkega. Zmelješ s paličnim, po želji še žlica sladke ali kisle smetane in to je to. Meni so vse začimbe odveč, o kocki pa sploh ne bi izgubljala besed.
Potem jo pa na krožniku pokapljaš z bučnim oljem in potreseš s prepraženimi bučnimi pečkami.
Pri nas občasno (predvsem mož) doda še kakšen tabasco ali pa sambal oelek, da mal zapeče.
Forum je zaprt za komentiranje.