Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Bosna – Arizona?

Bosna – Arizona?

Pozdravljeni!

Kdo ima kaj izkušenj z nakupovanjem na tej tržnici? Se splača iti? Imajo fajn stvari? Glede na to, da gre veliko časa in da izlet ni poceni (24 eur, ali je kdo že za ceneje skoz prišel?) je mogoče dobro vedeti, če je vredno iti.

Hvala za vaše izkušnje!

O Arizoni sem pred časom brala, da na veliko kradejo, zato pazi, da tudi tebi kaj ne ukradejo, pa tudi na svoj avto pazi. Robe je veliko, pa so ljudje iz tam prišli tudi s praznimi vrečkami, ker ni bilo kaj kupiti (slaba kvaliteta). Odvisno je kaj greš kupovati. Daj po googlu najdi Arizono in boš videla kako veliko nakupovalno središče je to.

lp

Ojla! Jaz sem bla zelo presenečena, ker sem tudi slišala, da moraš ful pazit, da te ne ukradejo, pa sploh ni tak. Previdnost pa vseeno ni odveč. Imaš vse sorte robo. Fajn pa je , če takrat ko greš nakupiš čim več, da se splača. Kavbojke so naprimer 17,5 evra, majčke po 10 evrov.Mi gremo zdej spet po letno robo. Lp

Kavbojke so v Italiji pri kitajcih (jeans je prav tako OK kot kje drugje) od 15€ naprej, pa majice dobiš tudi od 5€ naprej. Zakaj potem tako daleč po nakupih?

Mi smo imeli plan iti za prvi maj v Bosno, pa ne gremo, ker so nam ljudje, ki so bili pred kratkim dol povedali kako se vse na veliko krade, bog ne daj, da imaš boljši avto, ga ne smeš dat iz oči, kako otroci nasilno fehtajo…me je minilo čisto vse, bomo še malo počakali res.

Je zelo veliko nakupovalno sredičče. Imajo več stavb v katerih so majhne trgovinice. Dobiš vse od oblek, obutve, zaves, preprog, posode, igrač, kozmetike, bižuterije, fasunge do pohištva. Kvaliteta je primerljiva z italijanskim nakupom, saj imajo večinoma iste dobavitelje.

Res pa je, da so prodajalci zelo prefrigani in imajo kupce zelo naštudirane. Cene nikoli niso fiksne, zato je nakupovanje za domačine najbolj ugodno. Malce dražje je za Hrvate in najdražje za Slovence in vse ostale Evropejce.

Priporočem, če imaš možnost, da se po nakupih odpraviš z domačinom. On naj zate baranta in znižuje ceno, ti pa bodi lepo tiho in po strani opazuj, da ne opazijo, da si iz Slovenije, ker cena kar naenkrat poskoči tudi za 1O €. Lahko si tudi za majhen denar najameš barantača. Samo v tem primeru bodi previdna, ker so lahko v dogovoru. Mogoče bo v skupini s katero greste domačin, ki dobro obvlada jezik in ti bo lahko pomagal. Samo z eno samo besedico, ki so si jo prisvojili iz slovenščine, se lahko hitro izda, da ni pravi domačin, da je izseljenec.

Prvo si oglej ponudbo in cene, saj je v vsakem stavbi ista ali podobna ponudba, cene se pa lahko zelo razlikujejo. Najbolj navijejo cene v tistih stavbah, ki so najbližje parkirišču, kafičem, hitri prehrani… Še v istih stavbah je lahko cena različna. Pri vhodu je dražje, v večjih in lepših trgovinicah prav tako. Bolj se oddaljuješ, manjša ko je trgovinica, bolj zakotna, starejši prodajalci… ceneje je, čeprav gre za poplonoma iste stvari. Količnisko je prav tako ceneje.

So zelo spretni in prepričljivi prodajalci. So zelo zgovorni, sladkobesedni, prijazni, ustrežlijivi, na momente celo vsiljivi. Ne pusti se prepričat, če nisi prepričana o svojem nakupu ali je to res tisto kar iščeš, potrebuješ… Ni redko, da ti stvar, ki si jo samo pogledala ali vzela v roke kar zapakira in hodi za teboj in te še kar neprej prepričuje, da je to super zadevca, da to potrebuješ, da je pri njem najceneje… znajo na lep način “prisilit”, da nekaj kupiš, da to pa res potrebuješ. Doma pa ugotoviš, da to ni bilo na tvojem nakupovalnem seznamu in da to ni bio sploh potrebno. In si denar vrgla proč za stvar, ki ti kasneje obleži na dnu omare ali nekje v kotu.

Pa še to. Ignoriraj razne berače, prerokovalce…
Ponavadi samo opazujejo in tujce takoj naskočijo, da se jih zlepa ne otreseš. Včasih zaradi ljubega miru daš kakšen kovanec in tu je največja napaka. Med seboj si hitro izmenjajo informacije o dobri duši, ki jim je kaj dala in jih imaš za vratom takoj še 1O. Ponavadi gre za člane ene družine in Rome.
Enostavno jih ignoriraj kot, da jih ni. Lepo hodiš naprej po svojih opravkih, se pogovarjaš s sonakupovalcem, z njim pa ravnaj kot da so luft. Se kaj hitro naveličajo in odidejo.

za premoženje se ne bati, razen, če si res preveč šlamopasta in pustiš torbico ali denarnico ležati na pultu ali jo pazabiš na stranišču… V tem primeru ti jo garantirano ne vrnejo. Le kje bi ti jo? Denar imej razporejen tako, da ko plačuješ ne kažeš 1OO evrske bankovce, ampak samo drobiž. Imej veliko drobiža, še najbolje njihovo valuto. Je veliko lažje za preračunavanje, plačevanje, čeprav ti na željo vrnejo €.
Aja, pa še to. Ne sprejemajo kovancev, zlasti ne centov. Cene so zaokrožene.

Jaz osebno nisem imele nikoli slabih izkušenj, prav nasprotno. Vsakič smo se imeli zelo luštno. Pa smo šli z našim avtom, ki je za njihove razmere oh in ah, za naše pa povsem povprečen, srednji cenovi razred. In nas je vedno čakal tam, kjer smo ga pustili. Je pa res, da sem prvič kupila veliko tega kar nisem planirala in tudi ne potrebovala.

Če boš od zgoraj naštetega vsaj nekaj upoštevala, boš imela prijeten in ugoden nakupovalen dan in obilco zgodb za pripovedovanje.

Pa srečno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close