Borza in njihov zdravnik
Ker sem bolna
Ne morem slediti za prosta del mesta.
Imam tidi opravicilo od dohtarce,da zaenkrat ne morem delat npr tko kot da sem na bolniski.
Ali imajo na borzi svojega zdravnika.
In ce ja. Ali te on pregleda vzame kri in vse ostalo. Ali.pregreda damo izvide .oz kartoteko.
Je komu.kaj jasno.
Hvaĺa
Borza ima zdravnika, ki dela za njih po pogodbi, in ki k njim pride po potrebi. Ponavadi je to kakšen doktor, ki je redno zaposlen na medicini dela v zdravstvenem domu.
Kadar na borzi hočejo preveriti osebke, da ne lažejo, pokličejo tega zdravnika, k njim, da jih preveri. To je najbrž 1x letno, ko zberejo dovolj osebkov.
Ponavadi ta doktor pregleda zdravniški karton, ki ga prineseš. Pogleda izvide v njem, in te mogoče kaj povpraša. Jaz sem bila tudi deležna takega tretmaja. Nič ni groznega. Prijaznost in korektnost je bila na vrhuncu. Sem bila prav vesela, da so nato te pametne uradnice na borzi malce utihnile.
tako, 23.08.2021 ob 11:23
Borza ima zdravnika, ki dela za njih po pogodbi, in ki k njim pride po potrebi. Ponavadi je to kakšen doktor, ki je redno zaposlen na medicini dela v zdravstvenem domu.
Kadar na borzi hočejo preveriti osebke, da ne lažejo, pokličejo tega zdravnika, k njim, da jih preveri. To je najbrž 1x letno, ko zberejo dovolj osebkov.
Ponavadi ta doktor pregleda zdravniški karton, ki ga prineseš. Pogleda izvide v njem, in te mogoče kaj povpraša. Jaz sem bila tudi deležna takega tretmaja. Nič ni groznega. Prijaznost in korektnost je bila na vrhuncu. Sem bila prav vesela, da so nato te pametne uradnice na borzi malce utihnile.
Nima nobene pravice ta “dohter” neke “delovne borze” vpogledovat v tvoj zdravniški karton – v njega lahko vpogelduj esamo tvoj osebni zdravnik, s tvojim pisnim dovoljnjem pa lahko prepoveš tudi take vpoglede komurkoli drugemu -tudi takim zdravnikom.
Edino pravico ima preko sodnega naloga, sodišča npr. sodni izvdence vpogled, pa medicina dela, ko te pošljeejo na pregled pred nastopom dela ali redni kontrolni zdravniški po napotitvi delodajalca – pa še to mora zdravnik izpisat ločno na list za sodišče, oziroma v zaprti kuverti poslat na Medicino dela, ko greš na zdravniškega za službo.
In tudi ni res, da mu TI lahko izročiš svoj zdravniški karton, ker po zakonu zdravniki karton tebi niti tvoj osbno zdravnik ne sme izročiti v roke- ga morajo npr oni poslat na Medicino dela, komisijo, ipd. Nikakor ga ti ne smeš nositi naokoli k drugim zdravnikom. To dejanje je protizakonito – če to katri osebni zdravnik počne, da ti izroči karton v roke, ker špara poštn stroške in da ga prenašaš naokoli, je v nasprotju z njegovimi obveznostmi , je v prekršku in je kaznivo dejanje.
To je protizakonito, kar počne ta borza glede vpogeldov v osebne zdravniške kartone na lokacijah, ki niso zdravstvene ustanove ali sodišče. Osbni zdravstveni karton sme samo z lokacije vašega oseebnega zdravnika ( torej kartotečne omare pri vašem zdravniku) v drugo zdravstveno ustanovo po pošti, priporočeno. Npr na medicino dela), ne pa v neke prostore delovne borze. Dajte napisat, kakšna in katera borza dela je to, kdo si ti ljudje ki to tako počejo, kateri zdravnik je to?
Borza v celju od mene zahteva ,da me bo oz najbrz samo kartoteko,pregledal njihov dr.
Kater to je, ne vem,ker tako dalec se nisem.
Ce moja dr napise opravicilo da npr ne morem zarad zdr razlogov mesec dni delat.
Bo un dr pregledal kartoteko izvide itd.
Kako pa se bo pocutila moja dr..da jo nekdo preverja.
Polonca112, 24.08.2021 ob 10:27
Borza v celju od mene zahteva ,da me bo oz najbrz samo kartoteko,pregledal njihov dr.
Kater to je, ne vem,ker tako dalec se nisem.
Ce moja dr napise opravicilo da npr ne morem zarad zdr razlogov mesec dni delat.
Bo un dr pregledal kartoteko izvide itd.
Kako pa se bo pocutila moja dr..da jo nekdo preverja.
Uf, to je zadeva za informacijskega pooblaščenca; tvoj osebni zdravnik je krit- samo on je seznanjem s tvojim celotnim zdravstvenim stanjem; to je nezakonito, kar počnejo – ker nimajo pravne, ne sodne podlage, da tako preko “nekega zdravnika” ki pride v prostore neke borze dela preverja vaše osebne zdravstvene podatke iz kartotek. Delujejo v stilu zasebnih detektivov očitno, kot nekdo tudi omenja,da se najemajo detektivi. To se ne sme početi tudi osebni zdravnik je zavezan k molčečnosti o podajanju informacij – samo sodišču lahko na podlagi izdanega naloga, torej mora obstajat pravna podlaga za taka dejanja – Ni pa enako v tem primeru kot da bi šli na pregled za zaposlitev, kamora napoti zaposlovalec – to je popoloma drugače. Praktičo nepooblaščeno “špijunirajo ” za vami in nepooblaščeno vpogledujejo v vašo zdravstveno dokumetacijo.
Po določbi 19. točke 6. člena Zakona ovarstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) 2, podatki o zdravstvenem stanju posameznika spadajo med občutljive osebne podatke. Pravne podlage za obdelavo občutljivih osebnih podatkov so določene v 13. členu ZVOP-1, ki taksativno določa osem pravnih podlag, ki dopuščajo obdelavo občutljivih osebnih podatkov. Med temi podlagami je v 7. točki 13. člena ZVOP-1 določeno, da se lahko občutljivi osebni podatki obdelujejo,če je to potrebno zaradi uveljavljanja ali nasprotovanja pravnemu zahtevku.
Pravica do posega v občutljive zdravstvene podatke ni neomejena,sploh če ni sodne podlage za to dejanje. Sploh v takih primerih, ko zdravnik že izda neko potrdilo o zdravstveni zadržanosti ( npr, bolniški stalež, zdravniško opravičilo, ipd)- ga izda verjetno upravičeno na podlagi določnih stanj in izvidov. In mora borza dela njega zaprositi pisno, da poda podatkee o vašem zdravstvenem stanju, kolikor mu seveda tudi Hipokratova zaprosega to dopušča.
Forum je zaprt za komentiranje.