Borovničeva torta za otroke (Avto)
Ker sem toliko gnjavila v zvezi s torto oz. obarvanjem smetane (nekaj postov nižje), sedaj dolgujem recept 🙂
Biskvit specite po receptu, ki vam je najljubši (jaz sem spekla dva navadna bela ter dva, katerima sem dodala borovničev puding (predvsem zaradi barve, vendar ni bila ne vem kako intenzivna, je pa imel biskvit zelo dober nežen okus po borovnicah). Torej… 4 pravokotne plošče (jaz sem pekla v najvecjem pekaču) biskvita, iz katerih izrežete obliko avtomobila (če koga zanima, lahko dobi podrobnejša navodila, kako se tega lotiti)
Ostale sestavine:
1 borovničev kompot
450 g zamrznjenih borovnic (seveda lahko tudi sveže)
sladkor
sladkor v prahu
2 pudinga (okus vanilije ali smetane)
0,5 l sladke smetane
2 lončka kisle smetane
50 g jedilne čokolade
malo masla
gustin
mleko ali borovničev sok
Borovničev kompot precedite ter soku dodate toliko vode, da dobite 3/4 litra. Zakuhate puding in ohladite (vmes neprestano mešate).
Stepete sladko smetano (odvzamete nekaj žlic in shranite za kasneje – za dekoracijo), dodate 2 kisli smetani in sladkor v prahu po okusu.
Precejenim borovnicam iz kompota dodate še zamrznjene, prevrete ter jih na majhnem ognju, kuhate kakih 15-20 minut (dodate kristalni sladkor po okusu – jaz sem ga dala kar precej, saj so bile borovnice zelo kisle). Potem borovnice precedite skozi cedilko. Gost borovničev sok, ki ste ga pri tem dobili, daste spet nazaj na štedilnik in zgostite z gustinom. Ohladite.
Kremo za premaz naredite tako, da nekaj žlic pudingove mase premešate z nekaj žlicami smetanove kreme (količine prilagodite glede na velikost torte – jaz sem dobila kakšnega pol litra mase). Tudi intenzivnost barve prilagajate s količinami.
Preostanek pudingove mase premešate s smetanovo kremo, dodate tudi prekuhane borovnice. Če pa želite bolj kontrastno torto, nekaj smetanove kreme prihranite in uporabite kot samostojen nadev. Tudi prekuhane borovnice lahko dodate posebej po plasteh…
Biskvit navlažite z mešanico mleka in sladkorja oz. z borovničevim sokom. Premažite z nekaj žlicami prekuhanega zgoščenega soka, nato s kremo, smetano, … kakor pač želite.
Celo torto premažete s kremo, ki ste jo shranili na začetku. S pomočjo okrogle skodelice si začrtate kolesa, s pomočjo noža pa začrtate obrise za vrata in okna. Stopite čokolado z malo masla in s pomočjo brizgalke za smetano vse tudi narišete.
Ni tako težko, kot sem pričakovala, da bo, nad torto so bili vai navdušeni, je pa res, da je precej zamudna priprava (najbolje, da biskvit pripravite že en dan prej). Predvsem pa mi je bilo všeč, da sem tako lepo in intenzivno barvo za premaz dobila čisto po naravni poti.
Upam, da bo komu koristilo.
Naslednjič pa probam še trodimenzionalno različico.
LP
Za nedeljo sem obljubila eno otroško torto – in tole se mi zdi super rešitev. Bi te pa res prosila za natančnejša navodila glede tele oblike avtomobila – si imela kakšno predlogo? (sem še kar nenadarjena za slikanje…:-))
Pa tudi glede biskvita – praviš naj specemo tistega, ki nam je najljubši – glede na to, da že imaš eno torto za sabo – bi lahko povedala, po katerem receptu ga delaš ti?
HVALA!!!
Za model je priporočljivo, če znaš vsaj malo risati 🙂 Jaz sem narisala avto, ki bi je izgledal nekako vmes med VW hroščem in fičkom. Torto sem hotela fotografirati, pa je fotoaparat zahinavil, tako da ti žal ne morem poslati fotke na mail – bi ti bila precej v pomoč. Lahko pa ti pošljem eno fotko, ki sem jo snela na netu, in sicer hrošč, slikan s strani in ti lahko vsaj malo da predstavo, kako ga narisati. Če želiš, mi pusti mail.
Torej – vzameš en velik papir in narišeš profil avtomobila (se pravi, da sta vidni obe kolesi in stranske šipe). Nato nalepiš na karton in ga izrežeš.
Biskvit sem delala po temle receptu – predvsem zaradi pudinga, ker sem pričakovala, da bo dal biskvitu vijolično barvo, vendar je bil le nežno roza, imel pa je dober okus 🙂
4 jajca
13 žlic sladkorja
13 žlic olja
13 žlic mleka
13 žlic moke
1 pecilni prašek
1 borovničev puding
Beljake ločimo, stepemo sneg, rumenjake premešamo s sladkorjem, nato dodamo mleko in olje, moko s pecilnim praškom in pudingom, na koncu pa z žlico vmešamo še sneg beljakov. Pečemo 15-20 minut pri 170 stopinj C.
Puding lahko brez škode tudi izpustiš. Dovolj bodo trije biskviti, čeprav sem jaz naredila štiri, ampak je bila torta res ogromna.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.