Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Borovnice v žganju

Borovnice v žganju

Ojla!
Zanima me, če ima kdo recept za dober borovničev liker ali žganje. Lahko je tudi mešan z več vrstami sadja. Imam nekaj steklenic domačega žganja in bi rada naredila kako pitno zadevo iz tega.

Tudi jaz imam borovnice in jagode, pa bi rada naredila žganje.
Prosim za recept. Kje pa lahko kupim dobro žganje?

Tudi sam sem strastni ljubitelj pravega ‘pohorskega borovničevca’. Čakam na dober recept, sam ga namreč nimam časa, oziroma ne znam pridelovati. Nabavljam ga pri ‘Kejžar-ju’ iz Zreč, zame je v ‘dolini najboljši’. Čez domačega iz pohorskih kmetijh ga pač ni…

Punce, rešitev! Mi je dedek pravkar zaupal, kako to dela… Torej: za ca. en liter…

Kozarec napolniš z izmeničnimi plastmi borovnic in sladkorja (pravi, da gre na liter borovnic ca. 300 g sladkorja oz. po okusu več ali manj). Torej: plast borovnic, plast sladkorja, borovnice… (sladkor pride v treh do štirih plasteh – se mora belo videt). Na koncu vse skupaj preliješ z žganjem (da je kozarec poln – traja malo dlje časa, ker se žganje počasi “prebija” na dno) in postaviš na sonce, dokler se sladkor ne raztopi (oz. po občutku dlje). Take borovnice morajo seveda kar nekaj časa potem stati (par tednov, do mesecev). A bo v redu? Skratka podobno je, kot bi delale višnje na žganju… Ni sicer pristno pohorsko, smo pa pod Pohorjem doma, če kaj pomaga :).

Hej,tudi jaz delam enako,sicer bolj visnje,ker borovnic nimam toliko na razpolago.Zelo dobre so tudi japonske nespule,rumen sadez,velik kot marelica ,z lepima gladkima koscicama v obliki poloble.Pri nas je to pogosto drevo,ki rodi hkrati s cesnjami.Je pa obcutljivo in ne rodi vsako leto.

Naredim s to razliko,da dam v temen hladen prostor.Enkrat mi je na soncu zavrelo in potem sem se drzala pac teh navodil.Verjetno je na mojem balkonu pri nas prevroce.Vem,da je mami tudi najprej dala na sonce kot smrekove vrsicke.Enkrat na dan moram pretresti,dokler se sladkor ne stopi. Tudi tako,kot jaz delam, je imenitno.Mi sicer najvec uporabljamo za polivko na sladoledu,ker bi drugace ob obiskih prehitro zmanjkalo.Zelo uporabno je za vlazenje biskvita za torto.

Nisem se vkljucila prej,ker sem mislila,da delate pravo zganje iz borovnic kot brinjevec,cesnjevec,slivovka…Tega pa sploh ne znam.Previsoka znanost.
Naredite dobro zganje in lep pozdrav Babi

Ne, saj na tako žganje, kot ga delamo mi, dobiš v vsaki Pohorski koči (no, skoraj – na Mariborski je baje najboljše). Da bi pa pravo žganje iz borovnic delali, pa še nisem slišala…

Hvala vsem za odgovore. Včeraj sem naredila in sicer tako:

najprej plast borovnic, plast sladkorja, nato plast jagod(borovnic nisem imela dovolj), pa spet plast sladkorja, pa plast borovnic, sladkor, jagode… Tako do vrha. Po nasvetu tašče bom to zdaj pustila en teden na soncu, potem pa se čez prelije žganje.

O rezultatu bom poročala.

Lucy, jaz delam popolnoma enako. Rezultat: super, žal prehitro zmanjka.

Jaz sem delala letos tudi tako sladkor, sadje……. nakoncu pa rum, na druge pa teranov liker…..sem včeraj vseno poskusila, kjubtemu da je prekmalu pa je bilo dobro……mam pa ene 10 dni namočeno…….firbec….kaj čmo

Kaj pa borovnice v vinu?

potrebuješ :
1 liter borovnic
3 litre merlota
0,5 l ruma
1 kg sladkorja
nageljnove žbice
cimetova skorja

Vse skupaj daš v večjo posodo, da zavre in borovnice počijo; še vroče polniš v steklenice.
Zelo dobro in pri nas kaj hitro zmanjka.

Lep pozdrav!

Hej,Marinka,to bom pa prav gotovo naredila.
Hvala za idejo in lep vikedn Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close