Borovnice v žganju
Punce, rešitev! Mi je dedek pravkar zaupal, kako to dela… Torej: za ca. en liter…
Kozarec napolniš z izmeničnimi plastmi borovnic in sladkorja (pravi, da gre na liter borovnic ca. 300 g sladkorja oz. po okusu več ali manj). Torej: plast borovnic, plast sladkorja, borovnice… (sladkor pride v treh do štirih plasteh – se mora belo videt). Na koncu vse skupaj preliješ z žganjem (da je kozarec poln – traja malo dlje časa, ker se žganje počasi “prebija” na dno) in postaviš na sonce, dokler se sladkor ne raztopi (oz. po občutku dlje). Take borovnice morajo seveda kar nekaj časa potem stati (par tednov, do mesecev). A bo v redu? Skratka podobno je, kot bi delale višnje na žganju… Ni sicer pristno pohorsko, smo pa pod Pohorjem doma, če kaj pomaga :).
Hej,tudi jaz delam enako,sicer bolj visnje,ker borovnic nimam toliko na razpolago.Zelo dobre so tudi japonske nespule,rumen sadez,velik kot marelica ,z lepima gladkima koscicama v obliki poloble.Pri nas je to pogosto drevo,ki rodi hkrati s cesnjami.Je pa obcutljivo in ne rodi vsako leto.
Naredim s to razliko,da dam v temen hladen prostor.Enkrat mi je na soncu zavrelo in potem sem se drzala pac teh navodil.Verjetno je na mojem balkonu pri nas prevroce.Vem,da je mami tudi najprej dala na sonce kot smrekove vrsicke.Enkrat na dan moram pretresti,dokler se sladkor ne stopi. Tudi tako,kot jaz delam, je imenitno.Mi sicer najvec uporabljamo za polivko na sladoledu,ker bi drugace ob obiskih prehitro zmanjkalo.Zelo uporabno je za vlazenje biskvita za torto.
Nisem se vkljucila prej,ker sem mislila,da delate pravo zganje iz borovnic kot brinjevec,cesnjevec,slivovka…Tega pa sploh ne znam.Previsoka znanost.
Naredite dobro zganje in lep pozdrav Babi
Hvala vsem za odgovore. Včeraj sem naredila in sicer tako:
najprej plast borovnic, plast sladkorja, nato plast jagod(borovnic nisem imela dovolj), pa spet plast sladkorja, pa plast borovnic, sladkor, jagode… Tako do vrha. Po nasvetu tašče bom to zdaj pustila en teden na soncu, potem pa se čez prelije žganje.
O rezultatu bom poročala.
Forum je zaprt za komentiranje.