Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Bolniški stalež, ZPIS, poklicna rehabilitacija

Bolniški stalež, ZPIS, poklicna rehabilitacija

Pozdravljeni,…

imam en konkreten primer z ogromnim problemom:

Bil sem zaposlen za določen čas (1 leto), po parih mesecih se mi je pripetila prometna nesreča (avgust 2010, na poti domov – poškodba pri delu) zaradi katere sem še sedaj na zdravljenju in bi še znalo zdravljenje potrajati še kakšno leto (mogoče malo manj). Vmes mi je potekla pogodba pogodba, z delodajalcem sva se dogovorila, da ne bomo podaljšali (ker je šlo za poškodbo pri delu), ker se lahko zgodi, da bi šlo podjetje v stečaj in bi potem imel večje probleme z dohodkom, saj mi nadomestilo (100%-poškodba pri delu) pripada pri ZZZSju, ko mi pogodba poteče.

Po letu bolniške sem bil predstavljen invalidski komisiji. Imam resno poškodbo noge, zaradi katere ne bom mogel več opravljati svojega starega dela (geodet). Komisija mi je določila II. kategorijo invalidnosti in sprejel sem poklicno rehabilitacijo (doknočanje gradbene fakultete, preusmeritev v projektanta). Na komisiji sem vprašal, kako bo z mojim dohodkom in so dejali, da mi bolniška ostane, da bodo oni zdravljenje zaključil za svojo ivedenco, da lahko pričnem s poklicno rehabilitacijo. Odločba je postala pravnomočna marca 2012 in nato so mi ukinali bolniški stalež. Po dolgih pregovarjanjih, vprašanjih mi je nato imenovana zdravnica še podaljšala bolniški stalež do 10.6. Sedaj sem imel ponovno kontrolo in samo zdravljenje še zna trajati nekje do 1 leta. Sem že v takem stanu, da bi lahko pričel s poklicno rehabilitacijo, vendar šolanja pred oktobrom (zaradi študijskega obdboja) ne morem pričeti in mi na ZPIZu ne morejo pripraviti pogodbe (ker nimajo študijskega programa). Poleg tega, se mi bo s tem ukinala bolniška, ker naj nebi mogel prijemati nadomestila z dveh naslovov. Glede na to, da lahko s šolanjem pričnem šele oktobra, na ZPISu mi ne morejo pripravit pogodbe (ker nimajo študijskega programa), in mi sedaj ukinejo bolniško, potem bom 4 mesece brez dohodka. finance so mi pomembne, ker vse namenim izključno zdravljenju.

Sedaj pa me zanima, kako je z vidika prave. Ali mi lahko ukinejo bolniško, čerprav mi ta pripada, dokler ni zdravljenje zaključeno in me prestavijo na ZPIS, kjer bom prejemal nadomestilo za poklicno rehabilitacijo. S tem mi dejansko dajo nekakšno odpoved in me prestavijo na urad za delo (brezposeln). Trenutno ne morem biti iskalec zaposlitve, dokler ni zdravljenej zaključeno in dokler se ne prekvalificiram s poklicno rehabiltacijo za drug poklic.

Če povzamem: pogodba za določen čas, resna poškodba pri delu, potek pogodbe, prejemanje nadomestila s strani ZZZSja (bolniška), invalidska komisija zaključila zdravljenje (čeprav še to kirurško ni zaključeno in še ne bo kako leto). Kako je sedaj s prejemanjem bolniške, ali mi lahko vzamejo bolniško me dajo za dela zmožen in se morem prijaviti na urad za delo?

Spoštovani,

v kolikro zdravljenje ni zaključeno, vam ne bi smeli zaključiti bolniškega staleža – zoper tako odločitev/odločbo bi morali vložiti pritožbo in po potrebi tudi tožbo na Delovno in socialno sodišče. Predlagamo, da se na zavodu za zaposlovanje takoj pozanimate, do katerih socialnih transferjev ste upravičeni ter poiščete pomoč pri odvetniku, ki vam bo pomagal vložiti potrebna pravna sredstva z namenom zaščite vaših pravic.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close