Bolniški stalež in prenehanje pogodbe o zaposlitvi
Pozdravljeni,
če si na bolniški in se ti v tem času izteče odpovedni rok, se ta podaljša do izteka bolniške (oz do takrat ko bi se moral vrniti na delo), oz max za 6 mesecev.
Kako ZDR-1 tega ne določa?!
116. čl.
(3) Delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oziroma bi se moral vrniti na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
Sam sem dal odpoved (nedoločen čas) delovnega razmerja (razlogi niso pomembni). V odpovednem roku sem žal moral iti na bolniški stalež. Zanima me ali je možno, da me po odpovednem datumu na papirju- odpoved, ki sem jo dal, delodajalec lahko zadrži na delovnem mestu? Saj mi je delodajalec zatrdil, da bom moral ostati v delovnem razmerju toliko časa kolikor sem odsoten (bolniški stalež), čeprav sem odpoved dal že preden sem nastopil bolniško.
Odvetnik mi je zatrdil, da to noben zakon ne določa in da mi delodajalec ne more podaljšati delovnega razmerja, saj sem že v odpovednem roku. povedal mi je, da po datumu, ki je napisan na odpovedi, nimam kaj več početi v službi, saj se mi je odpovedni rok zaključil.
Vrjmem odvetniku, vendar pa me vseeno zanima ali je res sploh to možno, da bi moral še “oddelati svoj dolg, ker sem v bolniški”?
Hvala.
Pozdravljeni!
Zaposlena sem od oktobra, 8.12. sem podpisala pogodbo za pol leta (se pravi do 8.6.). Februarja sem zaradi bolezni pristala v bolnisnici in imam se zdaj bolniski stalez. Zanima me, ali se pogodba o delu vseeno iztece, ali pa se mi pogodba podaljsa do moje sposobnosti za delo oziroma do prenehanja bolniskega staleza?
Forum je zaprt za komentiranje.