bolniška
Pozdravljeni, od sredine novembra 2014 sem v bolniškem staležu-poškodba izven dela.
Moja neto plača je 742,oo eur, od tega je 125 eur na delovno uspešnost-stimulacija.
Zanima me, koliko mi od plače delodajalec odbije 1. mesec in zavod naslednje mesece?
V staležu bom najmanj do konca feb. 2015. Prevoza na delo nimam, ker stanujem blizu podjetja.
Ali mi delodajalec lahko vzame stimulacijo med bolniško?
Ali je moja bolniška po zakonu lahko nižja od zajamčene plače in koliko je le ta v letu 2015?
Ali mi po treh mesecih staleža res pripada ena plača?
Hvala
Mirko
Delodajalec ti ne more vzeti stimulacije med bolniško. Namreč za prvih 30 delovnih dni se gleda kot osnova zadnja cela plača, tj. osnovna plača plus dodatki k osnovni plači, potem, ko bolniško refundira ZZZS, se pa glede kot osnova povprečna plača v prejšnem koledarskem letu.
Bolniška je lahko nižja od zakonske minimalne plače, vendar v tvojem primeru, ko si imel bruto plačo cca. 1.080 EUR, se to ne more zgoditi.
Po treh mesecih bolniške ti zagotovo ne pripada še ena plača, ampak lahko da ti pripada solidarnostna pomoč v bistveno nižjem znesku. Ni pa nujno, da si upravičen do solidarnostne pomoči. To je odvisno od kolektivne pogodbe, če to določa in če sploh velja za tvoje podjetje.
4r5t, zakaj kvasiš neumnosti? ZDR-1 določa v 8. odstavku 137. člena, da v primeru odsotnosti z dela delavca zaradi bolezni ali poškodbe, ki ni povezana z delom, znaša višina nadomestila plače delavcu, ki bremeni delodajalca, 80 odstotkov plače delavca v preteklem mesecu za polni delovni čas.
Plačo pa sestavljajo, kot to izhaja iz 126. in 127. člena ZDR-1 osnovna plača in dodatki, kot npr. dodatek na delovno dobo, dodatek na uspešnost, ipd.
Forum je zaprt za komentiranje.