Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev bolniška v nosečnosti

bolniška v nosečnosti

Imam eno vprašanje. Sem 1.noseča, pozitiven test je bil prejšnji teden.

Že od OŠ imam težave s križem, imam pa tudi tako službo kjer je skos delo s strankami, in je ful stresno, zraven pa še nekaj fizičnega dela.

Ker bi rada imela mirno nosečnost, in ker se že zdaj bojim kako bo z mojim križem, me zanima kdo napiše bolniško? Na koga sem obrnem? Danes sem ostala doma, nisem šla delat. A moram k svoji zdravnici, ker na G pregled sem naročena šele konec decembra.

Loteva se me slabost (ne bruham, ampak mam skos občutek da sem ful šibka-kot pri gripi).

Ne me spljuvat da sem spet ena ki bi rada skos doma ležala in nič delala. Rada bi delala, ampak imam stresno delo in si ne bom pustila da bi to vplivalo na mene in otročka.

provokacija 🙂

Moja G mi je rekla, da do 20. tedna je enako, “kot da nosečnosti ni”, torej bolniška šele takrat. Drugo je, če imaš kakšne resne težave v nosečnosti.

nikakor ni provokacija. Ne vem kaj je narobe s tem, da sem napisala da se slabo počutim. A bom zdaj delala fizična in terenska dela? Baje so prvi trije meseci najbolj pomembni ane.

Prosim za kakšen resen odgovor.

Draga he he, rada bi vedela tebe, kako bi se obnašala, če bi po 5x dnevno bruhala, bila tako švoh od slabosti, da bi edino do wcja lahko prišla (pa še to ne vedno pravočasno). Bi to tretirala kot resno težavo ? Kdaj nosečniška neprijetnost postane težava ? Sama sem trenutno v 12.tednu in držim pesti, da je to moj zadnji teden s slabostjo. Doma sem bila 3 tedne, ker sem mislila, da ne bom mogla preživet, tok mi je blo slabo. Iskreno rečeno, bruhanje ni najhujša stvar, meni je 24urna slabost nekaj veliko bolj ubijajočega. Jst sem jokala od tega, ker nisem več vedla kaj naredit.
Draga 1.nosečka, ne oziraj se na take komentarje (ponavadi od žensk, ki določene zadeve niso sprobale). Bi ti pa rekla, da si priskrbi bolniško, šele ko te bo začel matrat križ, ne pa kar vnaprej oz. šele ko neprijetnost postane moteča in težavna. Takrat greš do svoje osebne zdravnice, ki ti odpre bolniško.
Jaz sem že nazaj v službi, čeprav je bil ravno tale vikend katastrofalen, upam, da so to zadnji vzdihljali slabosti preden izgine.

Brez pregleda in ocenitve tveganosti tako zate kot za otroka ti ne bo nihče dal bolniške. Jaz se tudi danes slabo počutim, sem utrujena, daje me prehlad… pa nisem noseča. Naj ostanem kar doma?

primeni hvala za odgovor. Zanima me samo ali se glede bolniške zmenim samo z osebno zdravnico ali mora dati bolniško tudi ginekolog?

Bojim se da bo kaj narobe ker imam vsak dan nekaj fizičnega dela. Ali lahko to upravičim za bolniško?

tamara v. si pa smešno tole napisala. Žensko v nosečnosti se drugač gleda pri zdravstvenih težavah, kot žensko ki je prehlajena.

primeni želim ti da slabost mine

škoda, da nisi že pred zanositvijo šla po bolniški list za vsak slučaj:)
To je čisto pretiravanje in potem so ženske, ki so v bolniški res zaradi zdravstvenih težav v nosečnosti, obsojane.

Služba ti bo definitivno bolj pomagala, če ne bruhaš. Boš imela glavo z nečim zaposleno in ne boš rabila samo razmišljati o slabostih. Sicer pa se fenomeni bolniške na začetku nosečnosti pojavljajo zadnjih 5 letih. Prej te namreč delodajalec ponavadi ni ujčkal, če ti kaj ni pasalo, si pač lahko šel.

Pri nas v firmi smo imeli zadnja 3 leta kar nekaj nosečih, lahko rečem, da je bila skorajda ena hujša od druge. Pa niso mogle enega, pa drugega, po eni strani so hodile popoldan na nosečniški fitnes, v službo pa so se morale pripreljati z avtomobilom, ker se 150 m do stavbe niso mogle sprehoditi. Zaradi takih brezveznih, sem postala ful alergična na vse, ki prvo jamrajo, da bi rade zanosile, ko pa so noseče, pa so one prve in edine noseče, vsem ostalim pa so nam bili 5-letniki poslani od svetega duha. grrrr…

Pri meni je bilo tako, da sem bila najprej pri osebni zdravnici, 1 teden kasneje sem bila pa itak naročena pri gin. Ona mi je potem dala za 3 tedne, ampak za potrdilo za službo sem pa morala k osebni zdravnici. Tako da na tvojem mestu, bi šla jst do osebne, ginek bi pa samo povedala.
Ampak še enkrat: ne hodi za preventivo. Če ti je res tako slabo, da ne bi mogla delat, ali pa te začne matrat križ, potem seveda pojdi in boš ostala doma. Ne pa kar povprek hodit.
Kar se pa tiče fizičnega dela: ne vem koliko je fizično. Dvigovanje težkih stvari baje ni najbolj fajn v začetku. Preceni sama. Jaz sem imela zelo slabo vest ko sem ostala doma, ker sem pač navajena oddelat bolezen, ampak sem potem videla, da je bilo bolje, da sem bila doma (čeprav sem vsak dan od doma nekaj delala – samo v horizontali). Sem se pa tudi rada vrnila nazaj, ko se slabosti vsak toliko ponehale, da sem lahko normalno funkcionirala.
Ja, tut jaz zdej držim pesti, da tale zadnji preblisk slabosti čimprej mine. Čuvaj se in srečno. Aja, a rok maš pol julija ?

Napisala sem samo, da je nesmiselno samo ostati doma in upati, da ti bolniška pripada.
Pač če je stanje tako ( ti sama najbolje veš), da ne zmoreš opravljat svojega dela pojdi do svojega zdravnika, razloži situacijo in to je to. Bolniška za nazaj se ne daje ali pa res v izjemnih primerih.

Danes sem dopolnila 13. tednov in mi je še vedno slabooooooo. Evo, jamram tukaj, v službi še nisem nič povedala:)

Meni tudi (sem že zgoraj pojamrala :-))) Sem že mislila, da je bolje prejšnji teden, pol me je pa za vikend spet ćist sesulo….jebela, sam da tole mine, ker ni ravno humano 🙁

hja, sej sem vedela kakšni odgovori bodo padali en za drugim. A mislite da bi rada doma ležala in se smilila sama sebi? Nikakor! Sem tip človeka ki mora stalno nekaj delati. Skrbi me samo to ker imam opravka s fizičnim delom. Vsak dan po nekajkrat prenositi težke škatle po stopnicah (nimajo povsod dvigala). Mi ni bilo lahko nositi ko nisem bila noseča. Skrbi me samo, da bi to lahko vplivalo na otroka. Ne sedim za računalnikom 8 ur. Moje delo je terensko in fizično.

mala* tvoj sarkazem pa ni dobrodošel.

Sicer pa hvala vsem za odgovore.

LP

primeni rok je začetek avgusta 🙂

Zdravnik naj oceni, kako to delo vpliva na nosečnost (je dovoljeno, ni dovoljeno…). Delodajalec se mora potem prilagoditi, ali te dati na plačano odsotnost z dela. Vem, praktično nemogoče.

Odziv je pa tak, kot je bilo prvo pismo. Nekaj fizičnega dela (zmernega) ni nevarno za nosečke, ampak je celo dobrodošlo. 8 urno sedenje za rač. je večji hud** za križ kot pa skakanje okoli. Večina nosečk z majhnim otrokom je dete dvigovala, nosila, negovala…Bolniška kar tako, za vsak slučaj???????????? In ja, nosečnost NI bolezen!

Drugače pa bolniško odpre osebni zdravnik, G da le priporočilo. Po 30ih delovnih dneh gre predlog za podaljšanje na komisijo. Moraš vedeti, da so pogoje zelo zaostrili in še bolj jih bodo.- ZA to pa smo si ženske same krive, ker hodimo med nosečnostjo na bolniško “za vsak slučaj”, potem pa jamramo, ker nas ne pustijo na dopust:)))

Moj nasvet: hodi v službo, če je fizično pretežko se najprej obrni na delodajalca. Popoldan počivaj, poslužuj se raznih lajšanj slabost (ingver…) in ostani fizično aktivna.

LP

dobrodošel ali ne, nimam razumevanja za ženske, ki delajo iz nosečnosti tak halo, kot da so edine na svetu noseče. Pa da ne bo pomote-3xnoseča, v eni nosečnosti krvavitve in bolniška nekaj tednov, sicer sem delala, ker ni bilo tveganja. Sicer bi sigurno ostala doma. Če nosiš težka bremena, ti bo ginekolog sigurno dal bolniško. Če pa gre za to, da te je v preteklosi bolel križ in prenašaš 5kg paketke, pa je druga pesem.

še enkrat hvala za odgovore, mnenja, podatke ki jih nisem vedela.

Fizičnega dela ne bom sprejela, v kolikor dobim kaj lažjega za delat bom rada hodila v službo.

Verjemite mi, da bi se mi zmešalo od dolgčasa, če bi mogla bit celo nosečnost doma. Se bom pa čuvala prve 3 mesece. To je moje prvo dete in bom skrbela za naju oba.

Se popravljam. KOmisija odloča o podaljšanju po 30 dneh, mislim da je to 20 delovnih dni.- popravite me, če se motim:)))

Pa še enkrat. Fizično delo je zelo širok pojem. Kaj točno delaš?

konkretno ne bom govorila kaj počnem v službi. Fizično delo je vsakodnevno, kot sem opisala. Včasih ga je manj, včasih več. Prenašanje težkih škatel (to ni paketek 5kg, ampak kar konkretno polna škatla). Ni problem vse te stvari pripeljati z avtom. Ampak potem raznesti po poslopju, po stopnicah. Men je to res težko za nosit. Težave z križem sem omenila ravno zaradi tega nošenja in prenašanja. Me vedno uščipne ko težo nosim. Pa sem skos v službi, kljub temu da me pač križ boli. Nočm jamrat, ampak sem v stanju ki ne bom pustila da take stvari vplivajo na mene in otroka.

Draga primerni, nikar se tako ne razburjaj, ker škodi tvoji lepoti!!!
Ja, tvoje probleme v nosečnosti bi tretirala kot resno težavo in ti privoščim, da si na bolniški, kajti prepričana sem, da taka res ne moreš delati. Želim ti, da se čim prej tvoje stanje izboljša in lepo nosečnost naprej! Tudi drugim nosečkam s takimi težavami privoščim, da jim odobrijo bolniško.

AMPAK: če še 1x prebereš prvi post – a ima 1. nosečka tudi take težave? NEEEEE!!!! Noseča je kakšnih 6 tednov, pa se pritožuje, da ima težave s križem in se boji, kaj bo. Da ji ne slučajno ta nekajgramski plod vpliva na križ???? Naj počaka še nekaj mesecev in ko se bodo težave s križem dejansko začele, takrat pa naj stopi do G.
Piše, da se jo LOTEVA slabost in ne bruha. Tudi meni je kdaj slabo, se ne počutim najboljše, sem nerazpoložena, pa grem vseeno v službo. Če bi napisala da bruha, potem bi jo že razumela, ne pa sedaj. Pa še doma je ostala. Zakaj že????

Nobena ne gre čez nosečnost, brez da bi čutila spremembe. Nekaj se da preživet, treba je malo potrpet, ko pa se več ne da, pa se zaprosi za bolniško. In kot sem rekla, če so to običajne nosečniške blage težave, potem se počaka vsaj do 20. tedna, če pa so težave resnejše, pa se že ginekolog odloči.

Delo ne bo čisto nič vplivalo na otročka … koliko je stresno je pa v večji meri odvisno od tebe. Za moje pojme nisi (še) za na bolniško … sploh pa ne sedaj na začetku. Drugo bi bilo če bi bruhala ko vidra cele dneve in ne bi spravila vase niti požirka vode in bi bila zaradi tega dehidrirana in čisto brez moči … v takem primeru ti seveda pripada bolniška. Ali pa če bi bila kakšna rizična nosečnost. Jaz sem tako pri prvem kot pri drugih dveh na začetku bruhala (sploh pri ta drugih dveh je bilo stanje prav adijo), vendar sem vztrajala v službi kolikor se je dalo. Imam tudi fizično delo, ki sem se ga pa poskušala v večji meri ognit (če se je le dalo). V drugi nosečnosti mi je žal začel kmalu otrdevat trebuh in o utrujenosti in izčrpanosti zaradi večplodne nosečnosti niti ne govorimo, tako da sem šla na bolniško še pred 20. tednom …

Predvsem pa – nosečnost NI!!! bolezen. Bodi čimbolj aktivna, ker bo to kvečjemu koristilo tako tebi kot tvojemu otročku!!

Če je delo neprimerno za nosečnico mora delodajalec sam priskrbet drugo delo ali pa nositi stroške plače. Nikakor pa neprimerno delo za nosečnico ni vzrok za bolniško. Zakonske podlage so ampak zdajle nimam časa jih iskat.

Mislim, po enem tednu odkar si videla plusek, je že konec tvoje delovne vneme. Saj si vedela kako delo opravljaš, ampak kako si lahko delala pred dvema tednoma, zdaj pa odkar veš, že strahove vidiš. Vsaj tukaj ne blefiraj. Lahko greš k svojemu zdravniku, da ti da kakšen teden bolniške, če boš dovolj jamrala, ampak utopično je pa misliti, da boš pri običajnih nosečnostnih tegobah 8 mesecev na bolniški.

jaz pa mislim, da ni utopično. velika večina mojih prijateljic, sosed, kolegic in znank je bila v bolniški kar ves čas. veselo so kofetkale, večina jih je vsaj 2 do 3 krat obiskala Ikeo, prebarvale in okrasile so otroško sobico, nakupile vse potrebno za dojenčka, nekatere so šle celo na potovanje.

najbolj butast izgovor je bil “nosim nizko”, kar naj bi pomenilo, da je posteljica preko materničnega vratu. če se stanje do 28 tedna ne popravi – sledi carski rez. večina jih je bila ves čas na bolniški, glej ga zlomkar – rodile so pa naravno, kar pomeni, da so nosile nizko samo v glavi.

v kameni dobi najbrž ni nobena od prvega dne v potočki zijalki ležala
v srednjem veku tudi ni bilo priložnosti
pa v prejšnjem stoletju podobno
očitno je človeška rasa preživela tudi v takih okoliščinah

od zdaj je pa drugače

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close