Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo bolniška v breme delodajalca

bolniška v breme delodajalca

pozdravljeni,

sem na bolniški zaradi lastne bolezni od začetka decembra 2008.tako je moja bolniška breme delodajalca za prvih 30 delovnih dni (upam, da se bom že prej pozdravila).

zanima me sledeče: na plačilni listi za mesec december sem dobila boleznino obračunano 80%, čeprav sem v kolektivni pogodbi za trg, dej. videla, da se obračunava 85% (78. člen). ali lahko od delodajalca zahtevam izplačilo razlike oz. če se mu ne bo dalo dopovedati, da je narobe obračunal mojo plačo kako naj ukrepam?
hvala za odgovor

Če imate v pogodbi o zaposlitvi navedeno kolektivno pogodbo za trg dejavnosti potem ga lahko opozorite, oziroma prosite da popravi napako.
Za točen odgovor se lahko obrnete na lokalnega inšpektorja za delo.

Pozdravljeni,
hvala za odgovor.
Zanima me pa še sledeče, kaj pa obračun boleznine za nad 30 del. dni, ki ni več breme delodajalca, ampak breme zavoda? Ali je 80%, 85% ali 90% (trgovinska dejavnost)?

Hvala in lep dan.

Nad 30 delovnih dni je boleznina plačana po pravilniku ZZZS:

Osnova za nadomestilo

Osnova za nadomestilo je povprečna mesečna plača in nadomestila oziroma povprečna osnova za plačilo prispevkov v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala začasna zadržanost od dela.
Osnova se valorizira skladno z Zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Ur. l. RS, št. 114/2006, 71/2008, ZUTPG), ki je pričel veljati 1.1.2007 in je razveljavil zadnji stavek prvega odstavka 31.člena ter peti in šesti odstavek 31.člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (Ur.l. RS št. 72/06 – uradno prečiščeno besedilo) ter na novo določil način usklajevanja osnove za nadomestilo plače.

Na podlagi Zakona o spremembi Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Ur.l. RS št. 71/2008) se od julija 2008 nadomestila plač med začasno zadržanostjo od dela v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja usklajujejo dvakrat letno, in sicer:
– prvič v mesecu juliju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – junij tekočega leta in
– drugič v mesecu januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju julij – december preteklega leta.

Osnova za nadomestilo plače se usklajuje na tak način le v primeru, da ima zavarovanec osnovo za nadomestilo plače najmanj iz predpreteklega koledarskega leta glede na obdobje zadržanosti.

Ker indeks cen življenjskih potrebščin v obdobju julij–december 2008 po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije ni presegel vrednosti 100, se uskladitev v januarju 2009 ne opravi. Pri obračunu nadomestil plač za prvih šest mesecev leta 2009 se bodo tako uporabljali enaki količniki kot so se uporabljali pri obračunu za mesece julij-december 2008.

Pri tem bi še opozorili, da se bo v primerih, ko ima zavarovanec osnovo za nadomestila plače iz leta 2007 (drugi odstavek 4. člena Zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji) , le ta prvič uskladila v mesecu juliju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar – junij tekočega leta (2009).

Količniki valorizacije osnove za nadomestilo plače med bolniškim staležem so dostopni preko te povezave.

Nadomestilo znaša:
– 100% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poklicne bolezni, poškodbe pri delu, presaditve živega tkiva in organov v korist druge osebe, posledic dajanja krvi ter izolacije, ki jo odredi
zdravnik;
– 90% osnove ob zadržanosti od dela zaradi bolezni;
– 80% osnove ob zadržanosti od dela zaradi poškodb izven dela, nege družinskega člana in spremstva, ki ga odredi zdravnik.

Vojaški invalidi in civilni invalidi vojne imajo pravico do nadomestila v višini 100% .

Nadomestilo ne more biti manjše od zajamčene plače in ne višje od plače, ki bi jo zavarovanec dobil, če bi delal oziroma od osnove, po kateri je v času zadržanosti od dela zavarovan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close