Bolniška, porodniška in služba za določen čas
Pozdravljeni,
potrebujem eno mnenje, saj ne vem, kako bi si zadeve čim bolj smotrno uredila. Začetek aprila mi poteče pogodba za določen čas, za katero nimam nobene možnosti podaljšanja, saj le nadomeščam. Konec maja se mi začne porodniška. Vmes pa ena luknja, ko ne vem kaj bi. Ne vem kaj se mi bolj splača. Ali si uredim predčasno porodniško (ampak to mi jo potem skrajša po porodu), ali si poskušam nekako uredit bolniško, ali grem na zavod vmes pa potem na porodniško… Sama sem zelo zgubljena in neizkušena pri vseh teh postopkih, zato bom vesela vseh nasvetov, izkušenj, opozoril ipd.
Hvala in lep dan!
Bina
Bina,
jaz bi poskusila z bolniško za čas luknje… Je pa res, da bo delodajalec verjetno poskusil z vročanjem odpovedi/obvestila o prenehanju med bolniškim staležem.
Priporočam ti, da poiščeš nasvet odvetnika. Sicer je to povezano s stroški, ampak ti bo le to zagotovilo občutek varnosti in sigurnosti v času porodniške.
Sicer na trgu obstaja zavarovanje, ki ti krije vse odvetniške in sodne stroške v primeru spora z delodajalce. Mesečna premija je minimalna – 7,99 EUR, pa še 1 brezplačen nasvet odvetnika je vključen vsak mesec za katerokoli področje.
Sama sem imela že 2 primera, ko sem uporabila zavarovanje. Po nasvet pa se obrnem večkrat – zaradi občutka varnosti in sigurnosti.
Stvar deluje kot obljubljajo. Pomembno je, da imaš zavarovanje sklenjeno pred sporom.
Skleneš lahko na: www.arag.si
Lep pozdrav,
Nuša
Tudi jaz imam podoben problem. Zaposlena sem za določen čas. Ne nadomeščam nikogar. Pogodba mi sicer konec avgusta poteče (pri istem podjetju sem že tretje leto),na porodniško pa grem julija. Ali me delodajalec lahko da stran,ker mi pač pogodba poteče? Ali mi jo mora podaljšati zaradi porodniške? Ali sem sploh s kakšnim zakonom zaščitena??
Pozdravljeni!
Sem nova na tem forumu in imam eno vprašanje, ki me zelo pesti. Sem noseča dva meseca, torej bi s porodniško nastopila nekje v začetku avgusta. Zaposlena sem pri privatniku in sicer za nedoločen čas, sem pa pred kratkim ugotovila, da nam ne plačuje prispevkov, ker je podjetje v likvidnih težavah in so prosili za odlog.
Zanima me, ali bo to kaj vplivalo na mojo porodniško nadomestilo, je to dvoje v kakšni povezavi?
Če ja, torej če neplačani prispevki ( ki obračunani sicer so, kar je vidno tudi na plačilni) imajo vpliv na porodniško, kaj mi je potem za storiti?
Pogodba za določen čas npr. 6 mesecev pomeni, da delaš 6 mesecev. Ko končaš to obdobje, niso potrebne nobene odpovedi, niti s strani delodajalca, niti s tvoje strani. Lahko ti šele zadnji dan pove, da te naslednji dan ne rabi več ali pa celo to ne, saj brez veljavne pogodbe nimaš kaj delati v službi.
To, da si ti na porodniški, bolniški in podobno, nima nobene veze in tudi ne pomeni nobene zaščite zate, zato ne mešaj pravic iz pogodbe za določen čas s pravicami iz pogodbe za nedoločen čas!.
Če ti torej delodajalec ne želi podaljšati pogodbe, boš z njenim potekom brez službe – zato pa so pogodbe za določen čas.
Pozdravljeni,
tudi sama sem imela podobna vprašanja. Pri zavarovalnici ARAG so mi prijazno pomagali poiskati dobrega odvetnika za delovno pravno področje.
Priporočam tudi ostalim. http://akcijatv.arag.si/[/url] STrošek je res zanemarljiv!
Članek sem zasledila tudi na 24ur.com!
http://24ur.com/novice/slovenija/nic-vec-odvetniskih-in-sodnih-stroskov.html
Meni so na CSD in na ZRSZ povedali, da v primeru zaposlitve za določen čas delodajalec nima do zaposlene, ki zanosi nobenih obvez (npr. podaljšanje pogodbe). Krajše luknje je menda mogoče zapolniti z bolniškim dopustom, seveda, če je to upravičeno. Če je oseba (vsaj) zadnji dan, ko je še zaposlena na bolniškem dopustu, se zavarovanje zavleče za 30 dni. To pa se ureja na ZZZS. Tako so mi povedali po telefonu, podrobnosti ne vem. To naj bi pomenilo, da se ti za 30 dni podaljša status zaposlene osebe. To pride v poštev pri ženskah, ki jim manjka do 30 dni med koncem pogodbe za določen čas in nastopom porodniške.
Podatki se od svetovalca do svetovalca na CSD in ZRSZ žal včasih razlikujejo,
zato upoštevajte, da mogoče vsi podatki, ki sem jih napisala ne držijo.
Ali ima katera kakšne podatke o tem kakšne so ugodnosti za ženske (noseče oz. z novorejnčkom), ki imajo študentski status?
Hvala in lp.
Forum je zaprt za komentiranje.