bolniška med nosečnostjo in izredna odpoved DR
pozdravljeni,
sem v 35 tednu nosečnosti, že skoraj od začetka zaradi slabosti, otekanja in izčrpanosti na bolniški. Bolniško krije ZZZS. Podjetje, kjer sem zaposlena za ND je najelo detektiva, ki me je spremljal nekaj dni. Ko so zabeležilio nekaj odhodov iz stanovanja so dobili osnovo za izredno odpoved delovnega razmerja (kljub temu, da nimajo osnove, ker imam predpisano terapijo sprehodi). 20.6. nastopim porodniško, trenutno sem še na bolniški. Izredno odpoved sem dobila v 34 tednu nosečnosti, tik pred nastopom porodniškega dopusta in še v času bolniške, ki jo krije ZZZS,
Kako je s prispevki in osnovnim zdravstvenim zavarovanjem v času ko sem na bolniški in na porodniški? Kako je z delovno dobo v primeru izredne odpovedi? se mi prekine??
hval az odgovore in lep pozdrav
Če imaš jasno napisano, da lahko greš iz stanovanja na sprehode, potem ti ne morejo nič. Bolniško pa mislim, da krije prvi mesec delodajalec, šele po enem mesecu država (zato moraš v primeru, da se ti bolniška podaljša za več kot en mesec v enem kosu, tudi pred komisijo, ki oceni, če te zdravnik daje na bolniško iz opravičljivih razlogov). Verjetno razlog ni v tem, da si šla na sprehod, ampak jim gre v nos povsem kaj drugega, ampak pač rabijo nek oprijemljiv razlog. Če greš k odvetniku, imaš sigurno skoraj vse šanse, da zmagaš.
Tole preberi http://www.pozru.com/detektiv_kontrola_bolniske.html
Podjetja in državni organi lahko preko detektiva zbirajo podatke o domnevnih zlorabah pravice do zadržanosti z dela zaradi bolezni ali poškodbe le prvih 30 delovnih dni bolniškega staleža, saj po preteku 30 delovnih dni preide izplačevanje nadomestil v breme Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki po Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja pridobi pravico do izvajanja nadzora.
Prav hecno mi je, kako se delodajalci lotevajo vseh mogočih nategov, kar jim pač najprej pade na pamet. Kot da smo vsi neumni, da ne vemo, da za več kot mesec dni bolniške krije nadomestilo država in ne več delodajalec… prav smešno se mi zdi, da grejo celo detektiva najemati in denar stran metati, da se vtikujejo v nekaj, kar jih sploh več ne briga. :)))))
Pozdravljena “srecna3”,
glede na dejstva, kot ste jih navedli v vprašanju, je očitno, da Vam je bila pogodba o zaposlitvi nezaokonito odpovedana.
Menimo, da je za Vas najbolje, da poiščete ustrezno strokovno pomoč ter s tožbo pred delovnim sodiščem zahtevate ugotovitev nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi (ter plače, prispevke itd… vse kar Vam pripada). Bodite pozorni le na zakonski rok, v katerem lahko vložite tožbo – 3.odst. 204.čl. ZDR določa 30 dnevni rok od dneva vročitve odpovedi oz od dneva, ko ste izvedeli za kršitev pravice.
Postopek pred delovnim sodiščem je relativno enostaven, iz izkušenj pa vemo, da ima delavec (že samo zato ker je delavec, tj. šibkejša stranka) praviloma boljši položaj od delodajalca (ki naj bi bil močnejša stranka) – seveda pa ni vedno tako.
Če delodajalec najame detektiva v državni službi, morata biti o tem obveščena tako delavec kot osebni zdravnik. Pri negospodarskih dejavnostih to ne velja.
Bistvo vsega pa je, da ti delodajalec ne more dati izredne odpovedi na podlagi izhodov, ki so zdravniško upravičeni (torej zabeleženi ali s strani ZZZS ali osebnega zdravnika, kar mora biti zabeleženo v kartoteki, četudi, si v času bolniške pol dneva zunaj v kraju svojega bivanja. Odhod iz kraja bivanja je možen ob zdr. pregledih. Vse oastalo je za pacienta b.p. ob dovoljenju zdravnikov. Tako je v tem primeru odpoved nezakonita, za kar jih lahko tudi tožite.
Na vašem mestu bi sprožila postopke z vsemi dokazi in to je primer, ki je zrel za izplačilo odškodne delodajalca delavcu!
Torej, ne gruntajte o prispevkih, temveč o tem, da niso pravilno postopali. V primeru neizpodbitnih dokazov (dovoljenih izhodov v času bolniške), dobite tožbo, odškodnino ter tudi sprejem nazaj v delovno razmerje, če si ga boste še želela.
Se ne čudim, da je tako. Delodajalec nepočen, delavec še manj ve, kakšne so pravice in dolžnosti, zato je čas, da se začne narod vsaj za hobi izobraževati, da jih delodajalec ne bo vozil sem ter tja, čeprav nezakonito. Priročno je tudi, da se začenjajo tudi delodajalci izobraževati, da bo volk sit in koza cela.
Forum je zaprt za komentiranje.