bolniška in dopust
spoštovani!
dovolite, da najprej opišem situacijo, preden zastavim vprašanje:
sredi julija letos se mi je iztekel porodniški dopust, nakar sem koristila 14 dni lanskoletnega dopusta (ki mi ga je “podaril” delodajalec), potem pa mi je zdravniška komisija potrdila bolniško zaradi rizične nosečnosti (sem namreč spet zanosila). le-to bolniško imam potrjeno do nastopa porodniške.
letošnjega dopusta torej nisem koristila, je v celoti “nedotaknjen”.
moje vprašanje je sledeče: ali mi v tem primeru propade dopust ali lahko zahtevam od delodajalca, da mi ustrezen čas pred nastopom porodniške prekine bolniški stalež in mi piše dopust?
zakonsko stališče me zanima zgolj iz denarnega razloga, plačilo za dopust je višje od bolniške, tudi meni bi vsak dodaten € prišel prav …
hvala za odgovor in povratno informacijo ter lepe praznične dni!
Delodajalec ti bo prekinil bolniški stalež?!
In v bolniški si zaradi kaj?
A kar naenkrat pa bi lahko bila delovno sposobna?
Saj ne morem verjeti, kaj vse ljudje sprašujete..
Ne, delodajalec ti NE more prekiniti bolniškega staleža!! V bolniški si zaradi rizične nosečnosti in ker ti je tako predpisal zdravnik. Če ti zdravnik prekine bolniški stalež, da bi ti koristila dopust, ga lahko delodajalec celo toži!
Letni dopust pa je namenjen oddihu in počitku delavca ter obnovi njegovih delovnih zmožnosti.
Točno tako – o bolniški delodajalec ne odloča in ti je ne more on prekiniti.
Poleg tega pa še upoštevaj to, da če sama prekineš (oz.tvoj zdravnik) bolniško, te lahko delodajalec pozove na delo in ti ne dovoli koristiti dopusta.
Po ZDR imaš pravico do izbire samo enega dne, vse ostale želje pa lahko delodajalec zavrne in zahteva, da prideš delat.
Forum je zaprt za komentiranje.