Bolniška – dopust
Eno vprašanje, prosim za pomoč: recimo, da si v nosečnosti na bolniški prve 4 mesece, pa ti komisija zaključi in od datuma zaključka pač koristiš cel dopust (delodajalec ti to dovoli), ko pokoristiš ves dopust, pa ponovno z izvidi od ginekologa zaradi riz.nos. k svojemu doktorju in bolniška spet do porodniške. A je to možno ali ne? Ali kje piše, da moraš pokoristiti dopust tik pred porodniško? Ali ga lahko vmes? Prosim za mnenja, morda ima katera kaj več znanja s tega področja. Hvala!!!
Če se delodajalec strinja potem lahko koristiš dopust vmes. Edino delodajalec je namreč oškodovan.
Seveda boš pa po dopustu potrebovala spet mnenje tudi ginekologa zato, da ti bo komisija spet odobrila bolniško (če bo do porodniške več kot 30 dni).
Edino kar moraš pazit oz. se prej pozanimat pri svojem zdravniku je to, da ti za isto diagnozo ne more odpreti 2x bolniške.
Vodnarka, mi je žal zate. Ni fer od tvojega šefa;((
Kitty, tebi pa najlepša hvala za izčrpen odgovor! Morda veš, kaj to pomeni, da ne sme biti 2x ista diagnoza? Nosečnost kot sama seveda ni bolezen niti diagnoza, verjetno misliš v tem smislu, da če sem bila prvič zaradi visokega pritiska, mora torej za nadalnjo bolniško ginekolog napisati kaj drugega?
Ravno za to se gre, da se po porodniši nameravam vrniti v isti kolektiv. Poleg tega pa, tisto, kar trenutno najbolj potrebujem je MIR in verjemi, da sem srečna, da lahko doma v miru počivam in se ne mislim kregati z njim.
Ja, sem pa v državni službi, kjer se po mnenju večine cedita samo med in mleko…
Kako ni fer od šefa : gospa vodnarka bi želela izkoriščati sistem ter bi malo koristila bolniško malo pa dopust…mislim da mora prvo razčistiti v glavi ali je bolana ali pa bi rada počitnikovala….še dobro, da ne bi imela rada obojega plačnega…bolniško+dopust…
Dopust propadel?…ja res je tvoj šef kriv ker si zbolela…sprijazni se, tako je življenje.
Oprosti, opla., ampak kje sem pa napisala, da bi bila rada malo na dopustu in malo na bolniški?
Ena je samo vprašala kako je s koriščenjem dopusta in jaz sem ji odgovorila kako je v mojem primeru. Nikjer pa nisem omenila, da bi bila rada malo na bolniški, pa na dopustu, pa spet na bolniški… Sem pač na bolniški in bom na bolniški do konca. Tudi, če bi lahko koristila dopust, bi bila enako doma kot sem sedaj, ko sem na bolniški. Sigurno ne bi šla na morje, izlet ali ne vem, kaj si si ti zamislila.
Pri takem koriščenju dopusta se gre ponavadi le za višino porodniške. Vendar meni so rekli, da ni dopusta in potem nisem več spraševala po njem.
Kako mi lahko rečeš, da izkoriščam sistem?
Ne sodi drugih po sebi…
Kot jaz berem zgornje pisanje, piše da ti bo cel dopust propadel, ker ti ga šef ne pusti koristiti….torej logično sklepam, da si vprašala za koriščenje dopusta…torej malo dopusta in malo bolniške….lahko pa se motim, je samo slabo zapisano.
Glavno, da imaš čisto vest ter da nisi imela namena prikrajšati mene…čeprav v isti sapi pišeš, da se gre ponavadi le za višino porodniške…
Ja, seveda se gre za višino porodniške. Ampak v bistvu je vse skupaj tako malo v končnem seštevku, da se ni vredno razburjati. Jaz sem v bistvu enako doma (fizično), če bi bila uradno na dopustu ali na bolniški. Meni otrok največ pomeni in važno je, da poskrbim zanj. Za ta dopust pa verjemi, da če bi ga lahko komu podarila – bi ga lahko tudi tebi. Tako pa bo ostal neizkoriščen. Nihče ne bo na boljšem, pa tudi nihče na slabšem.
O izkoriščanju sistema pa le to: to je en začaran krog in lahko se pregovarjamo vse leto le o tem, pa ne bomo prišli do konca.
Pa brez zamere.
Ja točno za višino porodniške se gre. In kaj je v tem napačnega?
14 let sem plačevala prispevke za 3x večji dohodek kot ga bom sedaj na porodniški prejemala. S tem, da mi je delodajalec odobril dopust in grem potem spet na bolniško. Torej kdo koga goljufa? Jaz sigurno ne nobenega. Svojo porodniško sem 3x že preplačala.
Doma sem od decembra od tega sem 4 mesece strogo preležala. Malo na bolniški malo na dopustu.
opla brez zamere ampak očitno ne razumeš zakaj se gre.
Ko bo v bolniško zajet ves osebnih dohodek in ne samo 80% osnove bo verjetno drugače. In če bi ”nagnali” delat vse, ki so neupravičeno na bolniški bi to bilo izvedljivo in še bi prihranili milijone.
Zanekrat pa, če se kje najde kakšen delodajalec, ki razume stisko in odobri dopust tudi, če mu ne bi bilo potrebno pa kapo dol. Vsekakor je to hvalevredno in nič negativnega kot očitno misliš ti.
Bolniška : s teboj je nekaj narobe ter moraš zaradi tega se ravnati po navodilih zdravnika – ostati doma, se manj gibati,…ali podobno…plačan si 80% (deloma v strošek delodajalca, deloma v strošek države)..
Dopust : s teboj ni nič narobe lahko počne kar želiš…počitnice, si doma,….ali podobno…plačana si 100% (v strošek delodajalca)
Izkoriščanje sistema pa se mi pa zdi, da ti zdravnik predpiše bolniško, ti bi pa imela dopust…ker so pravice in pa tudi plačila povezano z vašo odločitvijo, s tem vplivate tudi na blagostanje drugih…torej se odločite ali ste bolani ali pač ne
Koliko prispevkov ste plačevali nima nobene veze s to tem , ampak s socilano politiko države. Ne rqazumem tudi zakaj bi moralo biti v bolniško zajeto 100% nadomestil, s tem bi samo spodubjali neuporavičeno ostajanje na bolniško…moj predlog bi prej bil zmanjšati na 30%-50%, saj bi s tem večino simulantov vrnili na delo.
Forum je zaprt za komentiranje.