Bolniška- denarna pomoč
Na bolniški sem od začetka januarja, s tem, da sem šla v sluzbo za 5 dni konec januarja in nato spet na bolniško. Zdravnica je morala dati na komisijo prošnjo za podaljšanje bolniške že v začetku februarja, ko je bil en mesec, čeprav je bila vmes bolniška prekinjena. Zanima me kdaj bo poteklo tri mesece, ko mi pripada denarna pomoč. Ali se šteje to od začetka januarja, ali po tem, ko sem pred koncem januarja bila ponovno na bolniški. Gre pa za isto diagnozo. hvala
res je, zakon jasno pravi, šteje se neprekinjena doba 3 mesecev v tekočem letu, polna bolniška ali bolniška 4 ure…. (od 1.novembra do 1.marca ti recimo ne pripada, čeprav je 4 mesece vendar ni v tekočem letu :)))
Za tvoj primer si pa mal čudno povedala… v primeru, če tvoja osebna zdravnica pravočasno odda prošnjo na komisijo, pa odločbeod komisije ne dobiš pravočasno (ko ti poteče tistih 30 dni)… in imaš seveda odbreno bolniško od komisije, čeprav si morala kakšen dan odelat (recimo zaradi nerazumevanja delodajalca)… se vseeno šreje od začetka januarja. Saj bolniška uradno ni bila prekinjena, le odločbo od komisije si dobila z zamudo in seveda z datumom za nazaj.
Če pa si bila na bolniški, pa šla delat, pa spet na bolniško….pa ne
Iz zakonodaje in seveda tudi kolektivne, ki je podrejena zakonu.
Izplača ti jo delodajalec. (plačnik pa je ZZZS).
V javnem sektorju ti menda običajno avtomatsko izplačajo, privat pa moraš napisat prošnjo delodajalcu. V vsakem primeru ti pa pripada pomoč.[/quote]
to pač ne bo držalo, solidarnostna pomoč izhaja iz kolektivnih pogodb in nikakor ni plačnik ZZZS, temveč delodajalec.
V javnem sektorju ti menda običajno avtomatsko izplačajo, privat pa moraš napisat prošnjo delodajalcu. V vsakem primeru ti pa pripada pomoč.[/quote]
to pač ne bo držalo, solidarnostna pomoč izhaja iz kolektivnih pogodb in nikakor ni plačnik ZZZS, temveč delodajalec.[/quote]
ha-ha-haaaa
nakaže ti že delodajalec… ampak dobi delodajalec refundirano…
to pač ne bo držalo, solidarnostna pomoč izhaja iz kolektivnih pogodb in nikakor ni plačnik ZZZS, temveč delodajalec.[/quote]
ha-ha-haaaa
nakaže ti že delodajalec… ampak dobi delodajalec refundirano…[/quote]
Nikoli in nikdar delodajalec solidarnostne pomoči ne dobi refundirane!!, refundirane dobi samo boleznine od 31.delovnega dne naprej.
Solidarnostna pomoč izhaja iz panožnih kolektivnih pogodb; nekatere jo določajo, nekatere dovoljujejo, nekatere je niti ne omenijo.
Nekatere določajo točno višino, nekatere razpon, nekatere priporočajo glede na socialno stanje celotne družine.
Nekatere jo dočočajo po treh mesecih, nekatere šele po šestih, nekatere pa, kot že rečeno, je niti ne omenijo.
Uredba o davčnem priznavanju povračil pa določa zgornjo mejo, do katere je taka solidarnostna pomoč še neobdavčena (kar pomeni, da je bruto = neto):
Tako je. V UKC LJ dobijo le tisti, ki so v sindikatu,, drugi ne.
Odvisno od Panožne kolektivne pogodbe, ki velja za vas oz.delodajalca.
Seznam vseh PKP lahko najdeš tule http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/socialno_partnerstvo/evidenca_kolektivnih_pogodb/
Forum je zaprt za komentiranje.