Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev bolniška, če bivši nima službe

bolniška, če bivši nima službe

Slišala sem za primer, ko mama za otroka ni dobila bolniške, ker je bivši partner – oče otrok brez službe in lahko on pazi otroka. Je to zgolj muha zdravnika ali res kje zakonsko napisano. Meni se zdi prav neverjetno, da ne bi mogla dobiti bolniške za otroka…

In kaj naj bi oče počel ta čas?
Meni se zdi to logično.

Delal na črno in fural nezaposlenost zato, da ne rabi plačat preživnine? 😉

točno to…

Zakonsko podlago pa verjetno najdeš v zakonu o zdr. varstvu. Sem prepričana, da je napisano, v katerih primerih nisi upravičen do nege.

S stališča države bi bil/je to zelo učinkovit ukrep za zmanjšanje št. bolniških oz dela na črno oz nezaposlenosti.

ME sploh ne bi čudilo, če bi ga uvedli 😉

Zakonsko je res tako (če je en starš brezposeln, drugi ne dobi bolniške).
V praksi pa je tako, da noben pediater tega ne sprašuje in za to ve le, če mu starš sam pove.

Tako da ne skrbi. Pač ne govori o bivšem, pa bo vse ok. Če bi te pa res pediater vprašal o nejgovem statusu, pa lahko mirno poveš, da ne veš, ker z bivšim nista v takih odnosih, da bi ti karkoli osebnega povedal.

Če je otrok zavarovan po bivšem, se preko kartice vidi status.

Ne vem, če se je do zdaj kaj spremenilo. 10 let nazaj sem imela podoben primer, partner brezposeln in sem dobila bolniško. Sem zdravnika vprašala in mi je rekel: če zdravnik smatra, da je za hitrejše okrevanje otroka pomembno kdo ga neguje, se bolniška dodeli ne glede na status partnerja.” So pa problemi potem v službi, če vedo, da je partner brezposeln in greš ti v bolniško-ne morejo ti nič, ampak te gledajo postrani.

Ampak je pa bistvena razlika, če je tu govora o partnerju ali o bivšem partnerju. S partnerjem imaš partnerski odnos in se z njim lahko dogovarjaš, z bivšim partnerjem pa tega nimaš. Z nekaterimi se tudi glede skrbi za otroke ne da nič dogovoriti. Nekateri bivši partnerji so res samo bivši, v sedanjosti pa ne bi s prstom mignili, da bi poskrbeli za otroka.

Konec koncev, če ima mama skrbništvo, ki ji ga je določilo sodišče, ji ne more kar en zdravnik reči, ‘gospa, zdaj pa vi ne boste skrbeli za otroka, zdaj naj pa kar njegov oče, pa če to zna ali ne zna in če je to pripravljen ali ne, pa če je zato primeren ali ne’. Sklepe sodišča je treba upoštevati, veljati morajo tudi za dohtarje in za ZZZS.

Seveda je pa druga zgodba, če imata bivša partnerja deljeno skrbništvo – tu si jaz predstavljam, da bi se pa lahko zorganizirala tako, da bi tiste dni, ko je otrok bolan, brezposelni oče poskrbel zanj.

Skrbništvo absolutno ne pomeni, da drugi od staršev ni sposoben poskrbeti za otroka.
Glej, tudi pri poročenih ljudeh ima eden v paru dve levi za otroka, pa sta v istem zosu. Kar spremljaj malo teme tukaj gor.
Če je ta ta levi brezposeln in doma, bo moral poskrbeti za otroka, kot ve in zna.

Novi zakon velja od poletja dalje in pri zdravniku dobiš v podpis izjavo, da ni nikogar drugega, ki bi ti lahko pazil na otroka. Na podlagi podpisa te izjave dobiš bolniško. V kolikor ugotovijo, da je zakonec brezposeln in si koristila bolniško, jo zavarovalnica zavrne.
Medicinska sestra mi je rekla, da ti bolniška ne pripada, v kolikor je partner brezposeln.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close