Bolj zdravo živim, slabše se počutim
V svoj jedilnik sem vključila več sadja in zelenjave. Zmanjšala sem vnos mesa. Hitro hrano popolnoma opustila. Večkrat tedensko telovadim (v tej vročini manj), več sem v naravi.
Človek bi pričakoval, da se bo bolje počutil. A pri meni je ravno obratno. Zlasti se to pozna pri pomanjkanju energije. Čez dan sem vsa utrujena, skratka za nikamor. Tudi rediti sem se začela! Tega prej ni bilo in bom šla nazaj na “nezdrav” način življenja!
Povzetek: Ta “zdrav” način življenja, ki nam ga vsiljujejo, je NATEG! Močno odsvetujem! Govorim iz lastnih izkušenj.
Na dolgi rok se mi vseeno zdi bolje živeti zdravo. Probaj vnesti več mesa, boš mogoče imela več energije. Pri meni je bil problem ravno v tem, da, sem ga skoraj opustila. Zdaj ga jem 2 do 3 krat tedensko, pa tudi drugih beljakovin več. Vsaj občasno si privošči tudi kaj nezdravega. Skratka, ne preveč ortodoksno.
Nateg126, 15.08.2025 ob 13:39
V svoj jedilnik sem vključila več sadja in zelenjave. Zmanjšala sem vnos mesa. Hitro hrano popolnoma opustila. Večkrat tedensko telovadim (v tej vročini manj), več sem v naravi.
Človek bi pričakoval, da se bo bolje počutil. A pri meni je ravno obratno. Zlasti se to pozna pri pomanjkanju energije. Čez dan sem vsa utrujena, skratka za nikamor. Tudi rediti sem se začela! Tega prej ni bilo in bom šla nazaj na “nezdrav” način življenja!
Povzetek: Ta “zdrav” način življenja, ki nam ga vsiljujejo, je NATEG! Močno odsvetujem! Govorim iz lastnih izkušenj.
Kakšne neumnosti pišeš. Očitno že nisi tako zelo zdravo živela. Ni vse v “več sadja in zelenjave” in manj mesa. Pomembno je tudi, katero zelenjavo uživaš (nizek glikemični indeks), glede sadja je dovolj 1 porcija dnevno (1 jabolko, pest borovnic, 1 grozd…), predvsem pa, da znaš oblikovati uravnotežen obrok. Če poješ premalo beljakovin in zdravih maščob, se normalno da ne boš počutila dobro. Iz istega razloga boš prej lačna, posledično pa pojedla več in se zredila. Potrebno se bo izobraziti na področju nutricionistike.
Jaz že več desetletij živim zdravo in se počutim odlično, bolna sem komaj kdaj, moj pritisk, holesterol, sladkor, storilnost, energija in ITM so optimalni. Vsak dan se rekreiram in če pride kak dan, ko mi ne uspe, se počutim slabše, imam manj energije. Tudi če po spletu okoliščin (praznovanja, hranjenje zunaj, itd) kdaj ne jem zdravo, je enako. Sem napihnjena, brez energije, slabo se počutim.
Se strinjam. Jaz recimo sploh ne prebavljam svežega sadja in zelenjave. Meso in mesne izdelke obožujem. Testenine, kruh, krompir tudi. Kupujem najkvalitetnejše sestavine in kuham. Meso, na primer, pri kmetu ali pri dobrem mesarju. Sem že v letih, par kil viška, zdrava, ko riba, počutje odlično. Poleg tega celo precej kadim in to že 50 let. Vsak naj jé, kar mu paše. Za zdravega človeka je (skoraj) vse zdravo.
Po mojem, skromnem, mnenju, bi edini pravi odgovor bil, da jes, kar ti pase.
Telo samo ti bo povedalo ali se prehranjujes skladno s telesno potrebo.
Smo razlicni, zato tudi meso ni ravno za vsakega, se manj prehrana samo z zelenjavo.
SEm iz firbca enkrat probala vegansko prehranjevanje.
Prvi dan brez posebnosti.
Drugi dan, ooo super.
Tretji dan, proti veceru me je ze zacelo nekam zvijati v zelodcu.
Cetrti dan sem napadla hladilnik. Nikoli vec. ?
KOLICINA zauzite hrane je tudi zelo pomembna, glede na vase gibanje!
Imaš malo pomešane pojme kaj je zdrav način življenja oz.prehranjevanja. Zdravo prehranjevanje naj bi bilo uravnoteženo. Kar pomeni četrt obroka beljakovinska hrana, četrt ogljikoi hidrati in polovica nevtralna zelenjava ter malo zdrave maščobe. Ogljikove hidrate lahko nadomestiš s hrano ki vsebuje sladkor = sadje. Tako da beljakovine moraš dobit. Če si zmanjšala količino mesa, bi morala povečati vnos stročnic in mlečnoh izdelkov. Ne pa da povečaš npr. vnos sadja z veliko sladkorja ali vnos ogljikovih hidratov.
Sladkor, ogljikovi hidrati ti na hitro dvignejo energijo, a ta energija ti potem tudi na hitro pade. Pri beljakovinah ta nihanja niso tako izrazita, zdrave maščobe ti dajo dalj časa občutek sitosti. Če bi napisala primer jedilnika in gibanja, bi bilo lažje kaj bolj konkretnega napisati.
Koliko oa kaj piješ? Dehidracija tudi povzroča utrujenost, zaspanost.
Neprijavljena, 15.08.2025 ob 14:53
Imaš malo pomešane pojme kaj je zdrav način življenja oz.prehranjevanja. Zdravo prehranjevanje naj bi bilo uravnoteženo. Kar pomeni četrt obroka beljakovinska hrana, četrt ogljikoi hidrati in polovica nevtralna zelenjava ter malo zdrave maščobe. Ogljikove hidrate lahko nadomestiš s hrano ki vsebuje sladkor = sadje. Tako da beljakovine moraš dobit. Če si zmanjšala količino mesa, bi morala povečati vnos stročnic in mlečnoh izdelkov. Ne pa da povečaš npr. vnos sadja z veliko sladkorja ali vnos ogljikovih hidratov.
Sladkor, ogljikovi hidrati ti na hitro dvignejo energijo, a ta energija ti potem tudi na hitro pade. Pri beljakovinah ta nihanja niso tako izrazita, zdrave maščobe ti dajo dalj časa občutek sitosti. Če bi napisala primer jedilnika in gibanja, bi bilo lažje kaj bolj konkretnega napisati.
Koliko oa kaj piješ? Dehidracija tudi povzroča utrujenost, zaspanost.
Točno tako, Neprijavljena.
Zgleda da je ženska šla na “OH dieto”, jasno da se počuti slabo. Kdo se ne bi…
Forum je zaprt za komentiranje.