Bolgarija – Sofija
Menda je tamzares poceni, na obali je že nekajkrat dražje. Težava je v tem, da so mi na petih različnih krajih popolnoma odsvetovali pot v Bolgarijo rekoč:si upaš, nazaj prideš le še bos. Problem so kraje, ropi itd.
Ne bi probal. Tudi tisti ki so potovali v Turčijo so šli skozi samo s postankom na pumpi.
Hja, čudno da pol pridejo domov še ljudje iz Vietnama, Irana, Saudove Arabije in podobnih drzav:) Mislim da ti sredi belega dne v centru mesta nima kaj bit. Bolj bi se bal kakega terorističnega napada sredi Istanbula kot pa ropa. 1. pravilo: s sabo nosi manjse kolicine denarja, ne 100 eurov itd. 2. pravilo: ne hodit po nekih zakotnih ulicah, sploh pa ne ponoci 3. pravilo: ce ze pride do cesa ohrani mirno kri 4. pravilo: presodi ce lahko kaj nardis in ukrepaj 5. NIKOLI ne zaupaj neznancu, sploh ce je to moski ali vec moskih. Taki “rop” se nama je zgodil na Djebi ko se niti nisma prisla prav ven iz trgovine.Do naju prideta dva moska, en mali “pitbull” me prime za roko in vrečko in reče “Geld!” Itak mu ga nisem dal, ga odrino in reko “Kein Geld!”. Pol se je pa smejal ko tele in reko da je samo probal kaj se bo zgodilo.
Mislim, da ni nic kej dost drugacna Sofija kot ostale Evropske prestolnice – kar se varnosti tice – res da je mal vec mafije, ti pa enmu popotniku nic nocejo…
… mi smo, celo noc hodili od lokala, do lokala…pa ni bli nic…….. prej bi se nas kdo ustrasil:))
bili smo pa nastanjeni v enen hostlu (v bistvu eno stanovanje), ki ga en par na sverc oddaja (v centru), pol ti pa se ma po mesto razkazeta, vse znamenitosti, vkljucno z lokali….. mislm, da je bil to Internet hostel (pa itak je na sverc, tko da ni nikjer nobene table)
Lp@S
prepotoval sm celo v-evropo z avtom v zadnjih dveh letih in so me samo v ukrajini uropal pa še to nič hujšega(100Evro)…
previdnost tud v slo ni odveč, je pa res da more met človek tud mal občutka kako z domačini… sploh v moldaviji:-)
v sofijo bi šu jest z vlakom iz BG… zihr najbl elegantno… sobe ti pa itak na bus in vlak postajah kr sami ponujajo in pol moraš mal precent ker je najbl vredn zaupanja(ni nujno da je najcnej)…
od obale ti priporočam balčik ker ni komercialen, zanimiv zna bit pa tud v temišvaru v romuniji za NY pa še tok deleč ni…
lp j
PS z agencijo nebi šu pa nikol nikamor…!
Na zalost se mi zdi, da je Bolgarija se dalec od EU…..ko sem bil tam dol, so se nam domacini pritozevali, da je drzava skorumpirana …policiji ne mores zaupati…itd…mi smo potovali s kombijem in moram rect, da se nismo mogli znebiti nekako občutka tesnobe…mogoce malo zaradi predsodkov, da nas kdo okrade, pa policija je povsod na cestah….pa se zelo mrki so..;))…
No, da ne bom delal krivice…bolgarija je zelo lepa, pa tudi domacini so iskreni in prijazni….problem je sistem…birokracija….na meji so nas preiskali v nulo, ces da svercamo mamila in da se ‘bockamo’ (po nase drogiramo)…
Skratka, treba je bit čimbolj neopazen (slabši avto obvezno) in ponižen…to pa itak zažge povsod po svetu
lp
No zdaj pa lahko napisem malo vec o Sofiji in agenciji Collegium:)
Prezivela sma, to je dejstvo. Voznja je trajala 17ur, avtobus v mejah normale, vodic tudi, ceprav mislim da bi lahko malo bolj uposteval zelje potnikov in ne samo svojih. Vse Sofijske hotele sem precekiral ze pred odhodom, tako da mi je blo ime Hemus Hotel kar znano, ko nam je vodic povedal kje bomo nastanjeni. Nikakor pa nisem pricakoval da nas bojo naselili v pomoje enega najslabsih hotelov kar jih je mogoce najt na celem Balkanu. Od zunaj prenovljen, vse v srebrni barvi, tud recepcija in osebje sta bla normalna. Potem pa prvi sok ko so se odprla vrata dvigala v najinem nadstropju – stene dobesedno unicene, mehurji, luknje, skratka užas. Odprem vrata sobe in se drugi sok – postelji sta bili loceni, pravzaprav sta bili to “postelji” jogi na jogi, mislim da iz druge svetovne vojne. Notranjost polomljena (sem vse slikal tak da ne bi kdo mislo da si kaj zmisljujem), brez zaves tak da se je vse noter vidlo (ravno nasproti stoji en blok), polno praha povsod, predvsem med režami radiatorja pajcevine do tal, tak da astmatiki bi tam verjetno umrli med spanjem. Kopalnica cisto nova ampak brez gretja tak da tam ni blo vec kot ene 10 stopinj – totalno neprimerno za kopanje, sploh ce noces na dopustu zbolet. Grema dol v recepcijo in zahtevama novo sobo ampak jebiga, vse so iste:) Kaj ces, se boma pac mogla sprijaznit s tem. Takoj sma sla v akcijo in dala vse 4 jogije enega ob drugega tak da je blo vsaj malo podobno normalni “zakonski” postelji. Ne vem no, nikjer v prospektih ni pisalo da je to hotel za ločene ali skregane pare? Potem pa se napela rjuhe preko okna tak da je blo vsaj za silo porihtano. Takoj potem je tudi padla odlocitev da boma probala iz vsega tega sranja izvlect cimvec in boma raje cele dneve hodla okrog da tega črnega vraga (btw. hotel se nahaja na ulici Cherny Vrah Blvd.) ne boma gledala. Kar se tice ostalih stvari nimam nobenih pripomb ker tudi pricakovanj nisva imela, sla sma pac z namenom videt in dozivet nekaj novega kar nama je tudi uspelo. Ce pa grem malo v podrobnosti – ne vem kak si oni predstavljajo EU, take bede ni blo pri nas pomoje nikoli, zagotovo pa ne v zadnjih 23 letih kolkor sem na svetu. Folk nasplosno strasno neprijazen in zagrenjen, kaj tega nisem dozivel se nikjer. Verjetno posledica bede v kateri zivijo, ne vem. Na trgu zraven katedrale Aleksandra Nevskega vsako dopoldne zaživi en kramarski sejem, kjer vidis da je Stalin se vedno zakon:) Zelo tezko je v samem srediscu mesta najt supermarket, skoraj nemogoce, se domacini naju niso znali prav napotit kam je treba it. Privoscla sma si pac tisto kar je blo na dosegu roke, to je predvsem McDonalds ki ga najdes na vsakem koraku, kitajsko restavracijo in eno boljsih picerij v mestu, kjer sma tudi dozivela pravo dramo.Hrana je zelo okusna (razen v hotelu seveda), cistoca povsod na visokem nivoju, kar se pa tice postrezbe je pa cisto po balkanskem sistemu – polaaaaako, imamo vremena. Cene hrane so priblizno za pol do enkrat nizje kot pri nas, alkohol pa tudi do trikrat – Vodka 0.7 slabih 600 sit, pivo v restavraciji pa od 100 navzgor; Kosilo za dva + 4 pijace = 1400sit. Znamenitosti je ogromno in zadnji dan starega leta sma prehodla mislim da vsaj enih 15km tak da sma bla zvecer ze konkretno unicena:) Taksiji so sicer skoraj zastonj (47 sit/km) ampak nikar ne pricakujte da bo kateri vklopo taksimeter ker ga ne bo:) Potem pa se zgodi da ti za 3km zaracunajo tolko kot da bi te peljali 15. Ne se pustit, placajte tolko kot vete da je vredno + mogoce kaka napitnina in konec. Nic se vam ne bo zgodilo, samo kak cudn pogled in kletvica:)
Kaj vec ne bi pisal, mogoce samo se to da sma se zadnji dan odlocla da se povzpnema na vrh hotela in slikama mesto od zgoraj. Sledil je ponovni sok ko sma vidla na vrhu pravo odlagalisce odpadkov…sicer pa, Bolgarija je zakon:)
P.S.: s Collegiumum pa vec nikamor:)
Forum je zaprt za komentiranje.