Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Bogastvo slovenskih narečij

Bogastvo slovenskih narečij

Iz Mosteca, če smo natančni. 🙂
Štajerskega narečja pa na Mostecu nimajo.[/quote]Možno, ne vem, nikogar ne poznam od tam, tudi toporišica osebno ne, razen tega njegov govor verjetno ni več avtentičen z domačega kraja.

Tako se v mb niti v celju ne govori. Tako kvečjemu rečejo tisti, ki so že nekaj časa v lj.[/quote]

No, jaz sem mislila s tem pravzaprav ponazoriti, kako govorijo nekateri v lj., ki se smatrajo za knjižne … Za mb in celje vem, da niti približno ne rečejo tako.

Drugače pa je pravi balzam, da so začeli snemat slovenske filme in vodit oddaje še v kakšnem drugem narečju kot ljubljanskem.

ma kej je tu baba? nema nejnka uasemdeset kilou. pej gdu bo tu štemau? :-)))[/quote]

To me pa spominja ne neko narečno slovensko pesem … 🙂

Meni tudi ni všeč, da se ljubljanščina forsira kot knjižni jezik. Potem pa imaš na TV voditelje, ki govorijo ali ljubljansko ali mariborsko, eno in drugo mi ni všeč. Ne motijo me narečja v splošnem pogovoru, da se pa televizijske oddaje tako vodijo pa mi ni všeč.

Drugače pa mene recimo moti pri trboveljskem narečju to, da je nekateri prav prostaško preklinjajo. V vsakem drugem stavku je mat kur.a pa ni mat kurja. Pa nasploh v trboveljskem narečju ljudje uporabljajo na kupe prostaških kletvic kot nek medmet. Ne vem zakaj tako?
Saj tudi v Velenju, Jesenicah je veliko ljudi iz BIH in vnašajo svoje kletvice, ampak nikjer ni tako kot v Trbovljah, da bi tako kar v vsakem drugem stavku preklinjali?
To me pa res moti. Pa čeprav je to moje narečje. Čeprav ne vem, če to spada pod narečje, mogoče bolj pod kultura?

To pa tudi mene moti, ko po televiziji govorijo o uremenu in ne o vremenu. Kaj za boga je to ureme??????? 🙂

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ljubljanščina NI knjižni jezik. Pa kaj je z vami? Ste že slišali na sleng? Dejte mal poguglat. Pa tonemskost pa tipe naglasov.

A je kdo v tej temi eksplicitno pisal, da JE knjižni jezik?

ma kej je tu baba? nema nejnka uasemdeset kilou. pej gdu bo tu štemau? :-)))[/quote]

To me pa spominja ne neko narečno slovensko pesem … :-)[/quote]

muoja pjepka? :-))

Problem je, da v Sloveniji živi preveč čefurjev. Zato smo priče nasilni srbohrvatizaciji slovenskih mestnih govoric in že tudi narečij v manjših krajih.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Tebi ni pomoči.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Nikakor ne bi mogli razumeti prihodnosti, če se ne bi zavedali preteklosti. (G.A. Livraga) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sej je niti ne potrebujem.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

No ja, premalo smo narodno zavedni, premalo ponosni in vse preveč se klanjamo in prilagajamo tujcem, se strinjam.

Saj res, kateri pa vam jezik pa vam je najbolj všeč izmed slovanskih jezikov? Meni slovenski neprimerno lepše zveni kot hrvaši in srbski; z izjemo glasvbe, tu pa se mi zdita slednja malo bolj spevna.

Primer frajerišenja in vnašanja hrvatizmov v slovenščino je recimo Rebeka Dremelj, ko je bila gostja v eni oddaji, pa se ne spomnim več kateri ampak cele stavke je govorila v srbohrvaščini.

Meni nobeden od slovanskih jezikov ni blizu oz. mi ni lep in melodičen. Meni osebno je najbolj blizu moji duši angleščina in mogoče še nemščina. Samo angleščina mi je še vedno na prvem mestu po najbolj melodičnih in lepih jezikov.

Uh, meni so pa slovanski jeziki zelo lepi 🙂

[youtube]ezvdk-CekIs[/youtube]
🙂 🙂

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

[youtube]4_2lGUKBQGc[/youtube]

[i][code]"Nekoč bo lepo, ko blazni bomo ob ognjih čepeli in bomo odprte rane imeli- takrat bo lepo..."[/i][/code] [sup]france balantič [/sup]

Stara tema, pa vendar! 🙂
Ben, meni je nartabulšI moj dialekt! 🙂 🙂
Ne no, meni je zelo všeč domače, naše iz obale narečje, se mi zdi najbolj domače toplo 🙂
In posledičnmo, izpadem velikokrat nepismena 🙂 Ampak kaj čmo, tako pač je, če v družini oče ni slovenc, kje pa, niti promorc, on je istrijan 🙂 Slovenščina se pri nas ne govori 🙂
Drugače mi je zelo všeč tudi idrijsko narečje, prekmurskega, ne razumem pa če hočem 🙂
Ljubljansko, pa no, pustimo stat 🙂

Kakšno narečje pa govorimo na Mostecu? Dolenjsko??? – ŠTAJERSKO!!!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close