Bližnj vzhodi – nevarnost
Če vojna bo, bo v mesecu dveh. Dalj časa vojska ne more čakati. Predrago in slabo za moralo. Jaz sem nameraval v Jordanijo in Sirijo, potem sem se pa ogrel za Iran. Glede na to, da nameravam iti šele jeseni, bo do takrat že vse jasno. Če pa ta varianta ne bo uspela, imam pa za rezervo Vietnam/Kambodža.
Do poletja pa jaz raje ne bi potoval v Turčijo in v ta konec in mislim, da agencije tudi ne bodo tvegale.
Se mi je zdelo, da se bodo ljudje ustrašili. Nameravali smo si ogledati rally v Antaliji in od začetnega navdušenja smo ostali samo štirje! Kljub temu, da FIA zaenkrat vztraja in dirka bo. Mislim, da Evropejci kompliciramo. Moji prijatelji iz Belgije še leta 1996 niso upali v Slovenijo, ker njihove zavarovalnice niso krile države v “vojnem” stanju, kamor je takrat po njihovem Slovenija spadala. V času vojaškega udara v Pakistanu sem se ravno vozil po tej deželi in ko sem prišel v Iran so me vsi popotniki, ki si niso upali prestopiti mejo, debelo gledali, ker sploh nisem vedel, da se v deželi kaj posebnega dogaja. V aprilu grem v Iran in vem da ne bo nič posebnega. V Kašmirju pri Kargilu smo vozili med žvižganjem granat nad glavo, pa smo vseeno prišli v Ladakh celi in zdravi. Tako ali tako nikoli ne veš kje te sreča s kolom čaka!
Nomad
Goraz LP!
Za Indijo ni nobeno cepljenje obvezno – jaz se na cepim. Če si začetnik ne bo škodilo če se cepiš – morda še kolera? Vendar pa če striktno uporabljaš neoporečno vodo, ne bo problema! Poglej na mojo stran:www.if-nomad.com kjer imam navodila za popotnike in je tudi poglavje o zdravju. Jeseni bom tudi jaz peljal “over land” en kombi sopotnikov v Indijo!
Nomad
Cepljenje proti koleri je menda vedno manj učinkovito. Pred 10 leti, ko je bila zaščita 50%, sem se tudi sam cepil. Kasneje je verjetnost učinkovitosti cepljenja padla na precej nižji procent. Tako proti koleri bolj pomaga preventiva (higiena prilagojena razmeram na terenu, uživanje samo pravkar pripravljene še vroče hrane,… pri kateri -edini- pipi v hiši pomivajo posodo, pa raje ne glej)
Kar se hepatitisa tiče, bi bilo pa mogoče primerno. Dve injekciji v 12 mesecih in naj bi držalo vsaj deset let. Če imaš namen še kam potovati, se splača.
HVALA ZA ODGOVOR,
VEM DA JE PRIPOROČLIVO CEPLJENJE ZA INDIJO VENDAR TAKO PRAVIJO ( MEDICINA ) TUDI ZA OSTALE DRŽAVE,PA SEM ŽELEL SLIŠATI MNENJE NEKOGA KI JE ŽE BIL TAM.
KAKŠNO POT PA OBERETE INDIJI Z KOMBIJEM IN KAKO JE Z VIZAMI ZA INDIJO.
BAJE JE OBVEZNO ODITI NA DUNAJ ČEPRAV JE ZAGREB VELIKO BLIŽJI.NA SAMEM LETALIŠČU V NEW DELIJU PA SE JE VERJETNO NE DA DOBITI
Ker vedno potujem v Indijo po cesti (Over land), ima telo vedno dovolj časa, da se navadi na nove črevesne obiskovalc in temperaturne spremembe. Ko pa priletiš iz Evrope v 10. urah v popolnoma drugačno okolje je stvar nekoliko težja. Pazi predvsem na vodo, saj je v Indiji navada, da ti prvo na mizo postavijo bokal hladne vode za dobrodošlico – vendar je ne smeš piti in to je Indijcem zelo težko razložiti. Drži se flaširane vode, pa še to preveri če je originalno zaprta (Bisleri)! Šele ko preživiš kakšno amebo (gardijo) in dobro drisko lahko posežeš po vodi, ki jo pijejo Indijci. Indijsko vizo vedno dvigujem na poti (Ankara, Tehran, Islamabad). Je pa kar draga; 55 USD – 6 mes. S kombijem imam dve varianti – če sem tam v vročem obdobju se iz Amritsarja umaknem v Daramsalo (Mc Load Ganj) in ostanem v Himalaji (Khulu vally, Shimla, Haridvar, Rishikesh, izvir Gangesa, Manali, Spiti vally, Ladak). Ča pa sem tam v hladnem obdobju pa raziskujemo Radjastan (Agra, Fatpursickri, Jajpur, Pushkar, Mont Abbu, Udajpur, Jodpur, Jaajsalmer, Bikener). Toliko kadar peljem sopotnike. Z avtom in z motorjem pa sem veidel že kar velik del Indije. Je pa velika in imam še mnogo dela! Gorazd imej se skrajno vredu in bodi potrpežljiv z Indijci, ki so velikrat kot veliki otroci.
Nomad
sam em bil tam en mesec z osebnim avtomobilom. sever – himalaja, mcleod ganj, amritsar, … delhi, jodhpur, jaipur, agra,… jug – bombay, hajderabad, kochi, … mesore, maduraj,…
res je kar je povedal nomad, glede vode. mislim, da je kar se indije tiče, red dobro da se cepiš, predvsem pa ne poskušaj kukati v kuhinje v restavracijah, kako pripravljajo hrano.
in paziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!! ko boš jedel, najprej poskusi, če hrana ni pekoča (začinjena).
lp
bv
Forum je zaprt za komentiranje.