Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Bližajo se informativni. Kaj bi vi študirali danes?

Bližajo se informativni. Kaj bi vi študirali danes?

Ta vikend fakultete za dijake pripravljajo informativne dneve, seveda tudi srednje šole za osnovnošolce … Pa vendar dajmo se osredotočiti tokrat na študij. Kaj bi vi vpisali danes? Vam je mogoče žal, da tega niste? Kaj mislite da je perspektivno? V kateri stroki je danes zagotovljeno delovno mesto? Zakaj bi izbrali ravno to? Razpišite se malo 🙂

Najprej ti. Izvoli, razpiši se.

Nekaj tehničnega. Vsak elektroinženir lahko v enem letu postane novinar, obratno pa ne gre! Za ženske je najbolj varna zaposlitev v javni upravi – torej ekonomijo ali družboslovno informatiko. Razen za tiste, ki točno vedo, kaj želijo biti – tisti lahko gredo tudi na Filo faks – ampak morajo biti tam najboljši. Vse ostalo je metanje peska v oči. Najbolje so plačani tehnični poklici, tudi naravoslovje, če se znaš obrnit. Ampak, kot sem že napisala, družboslovja se lahko priučiš in to precej hitro, naravoslovja in večine tehnike pa ne.

Računalniški al pa strojniški fax

Če bi bila odličnjakinja bi šla študirat pravo.  Zdi se mi še najbolj zanimivo.

Odgovor na objavo uporabnika
0diskusija0, 09.02.2022 ob 13:06

Ta vikend fakultete za dijake pripravljajo informativne dneve, seveda tudi srednje šole za osnovnošolce … Pa vendar dajmo se osredotočiti tokrat na študij. Kaj bi vi vpisali danes? Vam je mogoče žal, da tega niste? Kaj mislite da je perspektivno? V kateri stroki je danes zagotovljeno delovno mesto? Zakaj bi izbrali ravno to? Razpišite se malo 🙂

V današnjem času mladi ful gredo v naravoslovje in tehnične vede. Računalništvo, informatika, programiranje, tu je služb na pretek.

Ortodontov, paradontologov in čeljustnih kirurgov  zelo primanjkuje.

Ena pikira na fizioterapijo.

Druga bi rada bila ortodontka.

mojigmin, 09.02.2022 ob 15:00

Ena pikira na fizioterapijo.

Druga bi rada bila ortodontka.

Naša je šele 1. letnik in bi bila ali fizioterapevtka ali ortodontka?

😀

Zanimivo je, da koliko smo gledale vpisne pogoje, bo lažje prišla mlajša na stomatologijo, kot tavečja na fizio.

Dvomim, da bi danes, 20 let po končanem študiju, študirala kaj drugega. Študirala sem slovenščino in pedagogiko, delam kot učiteljica slovenščine in to je to …

Naravoslovje me niti najmanj ne zanima, zato je popolnoma nepomembno, če je perspektivno.

Zdi se mi, da bi uživala tudi v študiju socialne pedagogike.

Še vedno mislim, da je pomembno, da te nekaj veseli, ker potem si v tem tudi dober. Najbrz bi lahko dokončala kak drug študij, npr. ekonomijo, potem pa 40 let trpela v službi.

Danes, pri tej pameti bi vpisala kuharsko ali aranžersko. Obožujem kuhanje in vrtnarjenje. Nikoli se ne bi odločila za ekonomsko smer. Sem pa daleč prilezla iz čistega dolgčasa, ne opravljam pa tega poklica in ga nikoli ne bom. A tega nisem mogla vedeti prej, dokler nisem vsega poskusila, tako svojega poklica, kot drugih – in se v teh drugih bolj našla. Vedno bi svetovala, da sledijo tistemu, kar bi res radi vsak dan delali, naj to čim prej poskusijo in naj zamenjajo par firm med počitnicami, saj ni povsod isto in morebitne slabe izkušnje lahko pomenijo le toksično okolje. Ni kriv poklic.

Ponovno matematiko. Medicino ali fizioterapijo itd.

Vpišite se v nekaj, kar vas veseli. V vsakem malo bolj zahtevnem delovnem mestu boste prej ali slej imeli tudi slabe trenutke. Če boste delali nekaj s strastjo, boste te trenutke precej lažje prebrodili. V naprotnem primeru boste dolgoročno sfrustritrani in žalostni….

Tisto kar je danes perspektivno delovno mesto bo lahko v prihodnosti zaradi viška kadrov postalo ravno naprotje tistega, kar si želite.

Seveda je nekaj  smeri s katerimi finančno ne morete zgrešiti: npr. Medicina, Računalništvo, Farmacija, Kemija …. vendar to so vsa stresna delovna mesta, kjer s razlogom primanjkuje kadra.

Landscaping. Me ful veseli .

To, kar sedaj (le službe iz enega določenega razloga ne bi hotela te, ki jo imam sedaj) ali pa nekaj povsem drugega. To drugo je sicer bila moja prva izbira in večletna želja, a sem zaradi strahu pred težavnostjo pred vpisom nekoliko izgubila pogum. Maturantom zato polagam na srce, naj se nikar ne ustrašijo študija. Naj se pa dobro pozanimajo o vsebini študija in bodočem delu (kakšno je in v kakšnem okolju poteka). Ker tukaj po mojem mnenju lahko pride do največjih razočaranj.

Anonimno 7103, 09.02.2022 ob 15:33

Danes, pri tej pameti bi vpisala kuharsko ali aranžersko. Obožujem kuhanje in vrtnarjenje. Nikoli se ne bi odločila za ekonomsko smer. Sem pa daleč prilezla iz čistega dolgčasa, ne opravljam pa tega poklica in ga nikoli ne bom. A tega nisem mogla vedeti prej, dokler nisem vsega poskusila, tako svojega poklica, kot drugih – in se v teh drugih bolj našla. Vedno bi svetovala, da sledijo tistemu, kar bi res radi vsak dan delali, naj to čim prej poskusijo in naj zamenjajo par firm med počitnicami, saj ni povsod isto in morebitne slabe izkušnje lahko pomenijo le toksično okolje. Ni kriv poklic.

Saj to ja… službeno toksično okolje. To je najhujše.

Jaz bi šla kaj iz naslova…

Jaz bi namesto kemije, šla na farmacijo.

Pravo.

Nič. Vsaj pri nas ne.

Študirati se že zdavnaj ne izplača več. Toliko finančnih sredstev se vloži v nekaj, službe pa tako ne bo.

V računalništvu, medicini, kemiji kadra primanjkuje zato, ker se močno splača it v tujino, kjer delaš enako delo za enkrat večji denar. In ker se povpraševanje vzpenja hitreje kot pa se izobražuje kader.

Drugače pa, če bi šla še enkrat, bi študirala kakšno psihologijo ali biologijo. Vendar mi je bila takrat večja prioriteta finančna preskrbljenost in sigurnost glede zaposlitve, zato sem izbrala informatiko.

vpisal bi isto kot danes. Sončno upravo. Čez 10 let bomo imeli tudi v Sloveniji že univerzalni dohodek.

kitajscino ali pa japonscino, mislim da je to kar perspektiva

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close