blitva v smetanovi omaki
Jaz tako ali tako vso “dušeno” zelenjavo delam na podoben način (tudi korenček in geah in gobice in koruzo…), najboljša pa je jasno blitva ali špinača:
na žlici masla (ne druge maščobe) popražimo sesekljan česen, da zadiši, dodamo žličko moke in pomešamo ter takoj zalijemo z (obvezno) mrzlim mlekom (ne preveč), nato dodam sesekljano ali zmiksano blitvo oz. špinačo, predhodno blanširano), posolim, povrem in dodam še smetano za kuhanje. menda dodajajo tudi mušk.orešček, jaz ga še nisem, vsekakor moji jedci in gostje4 prste obliznejo, pa četudi špinače sploh ne jedo.
to pomeni, da zelenjavo najprej vržemo v zavreto vodo (krop) in jo kaj hitro poberemo ven, samo da malo ovene in jo ohladimo pod mjrzlo vodo in zmiksamo.
Ti pa priporočam, da poskusiš ta način priprave…si boš prste obliznila.
In še to, jaz naredim kar precej tekočo “omakco”. Ena forumašica je izjavila, da potemtakem ona dela juho in ne prilogo. Bo kar držalo. Omakca je kar tekoča, pač kolikor mleka boš dala, ampak definitivno boljša kot pregosta.
korenček narežem na male kockice, stopim žlico masla in dodam malo sesekljanega česna (ali pa tudi ne), nato dodam korenček, in ga dušim na malem ognju. Pokrito, da spusti vodo. Če se ti zdi, da je presuho in da se bo prijel ali zažgal, dodam kar malo vode. Ko je korenček zmezčan, dodam smetano za kuhanje in premešam, obvezno dodam sesekljan koromač (zeleni del)-ga imam doma na vrtu. Seveda še posolim. jaz to ponavadi delam z: grah+korenček+koruza, včasih še por ali drugo zelenjavo, tudi bučke ali koleraba.
kuharica začetnica, brez skrbi, ti samo eksperimentiraj, pa bop. Skoraj nikoli ne bo tako slabo, da se ne bo dalo pojest.
Če smo že pri zelenjavi, ti povem še to, kako delam jaz t.i. peperonato (ki jo dam podušeno tudi v skrinjo in nato uporabljam kot prilogo, zopet s smetano): naberem vso zelenjavo, ki je na vrtu (razen solatnic): korenček, grahm veliko bučk, malancane, stročji fižol, por, rumen koren, peteršilj, paradižnik in še kaj bi se našlo. vse zrežem na majhne kocke in podušim (le korenček naribam tako kot sir za pico). Ko je vse podušeno, še čvrsto, dodam smetano in začimbe (sol, koromač, in še kaj). Pride kar precej vodeno, ker zelenjava spusti vodo, vendar jo le redkokdaj odlijem, če je res preveč vodeno.
To je odličen recept, kako porabiti odvečno zelenjavo, ki je ne porabimo, pa tudi velike bučke, ki jih ne moreš uporabit za druge stvari.
A si že poskusila bučno juho s smetano in popečenimi kruhki?? enostavno in dobro.
me pa zanima, če je katera naredila špinačo po mojem zgornjem receptu in bi želela poročanje o rezultatu.
Hvala ti!
Saj eksperimentiram, zelo rada kuham, pa nikoli ni bilo priložnosti za kuhanje, sedaj pa imam svojo kuhinjo in zares uživam v kuhanju. Nekaj delam tako kot mama, pol pa po občutku še kaj sama spreminjam, pa nekaj receptov sem na internetu dobila in so same super zadevce. Midva si na koncu prstke liževa.
Samo bučne juhe pa tudi ne znam naredit, imaš kakšen dober recept?
Špinačka, pri nas imamo zelo radi razne zelenjavne prikuhe. Mladina (sicer že odrasla) ne je solat, zato je to zelo pogosto na našem jedilniku. Od korenja, šinače, graha, pora…bučk, kolerabic in kar je seznsko ponavadi naredim na podoben način v smetani, le da česen dodajam v zrnju proti koncu kuhanja. Zaradi težav z žolčem smo se morali žal odpovedati svežemu česnu. Naj povem, da suh, mlet ali znat ki se dobi od Maestro ne dela težav.Z vrtnimi začimbami improviziram da ni vedno isti okus.
Forum je zaprt za komentiranje.