bivši ne vrne ključev
Pozdravljeni!
Ločila sem se pred dvema letoma. Pred 3 tedni se je bivši mož odselil iz hiše kjer sva solastnika (vsak 50%). Stalnega bivališča ni odjavil. Z mano v hiši živita mladoletna otroka. Ključev ni vrnil, ima še kar nekaj stvari v hiši (tudi osebnih: oblačila, obutev…). Ker ima ključe lahko prihaja v hišo dobesedno kadarkoli…
To zame predstavlja izredno stresno situacijo. Nagaja mi s tem, da hiše ne dovoli prodati,. itd…
Imam občutek, da želi izvajati nadzor nad mano in preprečiti, da bi se tu naselil kdo drug, pa čeprav je on tisti, ki je 4 leta živel z mano in gojil parnerstvo z drugo žensko, odhajal na izlete z njo za vikend in prhajal kadarkoli…
Moje vprašanje je: ali bi s tem da prijavim na UE, da na tem naslovu ne biva več izgubil stanovanjsko pravico in ne bi mogel več prosto prihajati kadarkoli (hiša sicer ni razdeljena le delež je določen).
Ali obstaja kakšna varianta da mirno živim do nekoč prodaje brez teh njegovih prihodov. Ali lahko menjam ključavnic in me potem toži..
Zame to predstavlja izreden psihičen našpor saj mi ko ga zagledam postane slabo in se mi pred očmi vrtijo vse laži, prevare, zaničevanje…
Norčuje se iz mene, če sem res tako nesposobna, da ne znam narediti reda… Denarja za odvetnmike nimam, ker imam na hišo še vedno konkreten kredit, brezplačna pravna pomoč pa mi tudi ne pripada, ker nisem brez dohodkov…
Spoštovani!
Posameznik mora, kadar spremeni naslov stanovanja, v roku osmih dni od naselitve prijaviti stalno spremembo naslova stanovanja pristojnemu organu (Upravni enoti ali Krajevnemu uradu). Kolikor bi organ obvestili da vaš bivši mož stalno ne prebiva na tem naslovu, bi ta po uradni dolžnosti uvedel postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča. S tem bi dosegli le to, da bi mu organ morda izrekel globo (ki znaša od 400,00 – 1.200,00 EUR), vstopa v solastno hišo pa mu s tem ne morete preprečiti.
Kolikor vaš bivši mož nad vami izvaja kakršnokoli nasilje, iz vaših navedb namreč sklepamo, da nad vami izvaja psihično nasilje (psihično nasilje so ravnanja, s katerimi povzročitelj nasilja pri družinskem članu povzroči strah, ponižanje, občutek manjvrednosti, ogroženosti in druge duševne stiske), lahko sodišču predlagate, da izda odločbo, s katero bo vašemu možu prepovedalo vstop v hišo, kjer prebivate z otroci. Sodišče omeji trajanje takšnega ukrepa na največ 6 mesecev. Predlagamo, da se obrnete na pristojni Center za socialno delo ali pa na odvetnika po lastni izbiri.
Vsak solastnik ima kadarkoli (razen v neprimernem času) zahtevati delitev stvari. Če se solastniki ne morejo sporazumno dogovoriti o delitvi stvari in fizična delitev ni mogoča, odloči sodišče v nepravdnem postopku, naj se stvar proda in razdeli kupnina.
Predlagamo, da si za izpeljavo teh postopkov izberete odvetnika, kolikor sami nimate dovolj strokovnega znanja. Morda je smiselno vložiti vlogo za Bpp, saj merilo ni, da prosilec nima nobenih dohodkov, ampak, da mesečni povprečni dohodki na člana družine ne presegajo 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka (ta trenutno znaša 261,56 EUR). Poleg tega sodišče presoja še druge okoliščine, zato predlagamo, da vlogo izpolnite s pomočjo izbranega odvetnika.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.