Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Bivanje – pogodba

Bivanje – pogodba

Pri meni živi znanec, ki sicer nima svojega doma. Ker imam dovolj veliko stanovanje in potrebujem pomoč pri vzdrževanju stanovanja sem mu omogočila bivanje v zameno za pomoč pri vzdrževanju in gospodinjstvu. Njegov prispevek je samo v prispevku za tekoče stroške. Sklenila sva tudi najemno pogodbo v katerem sva to tudi opredelila. Ker ni šlo za pridobivanje sredstev in kolikor sem brala po forumih pogodbe ni bilo treba prijavljati, prav tako ne dohodka, saj ga ni.
Me pa zanima, da v primeru. če se meni karkoli zgodi ali lahko znanec terja karkoli od mojih otrok? Sicer ni tak tip človeka pa vendarle.
In glede tega, da je prišlo do njegovih dolgov (ne tako velikih – je pa na vratih visel list o rubenju premičnin, ki jih znanec nima, saj so vse stvari v stanovanju moje, za kar imam tudi račune) ali je smisleno da prijavim njegovo bivanje kot najemnika. Kam prijavim? Omogočila sem mu prijavo stalnega bivališča in sp, saj ni mogel dobiti zaposlitve. Vem da sicer zvenim naivno, vendar mi je hudo, če pade človek v situacijo, ko je na robu. Finančno sem mu v preteklosti že pomagala, vendar mu tega ne zmorem več. Omogočam mu prijavo in bivanje v zameno za pomoč.
In pa ali v primeu, da se njemu karkoli zgodi, saj gre za osebo 50+ nosim jaz kakršnokoli odgovornost za skrb zanj. znanec ima sicer odraslo hči, s katero pa ima malo stikov. Hči mu ni pripravljena pomagati, kljub temu da ji on vedno nudi pomoč. Na CSD se je znanec že obrnil in dobil zavrnjeno pomoč, jaz sem povprašala na DURS, Sodišče in SD pa nisem dobila konkretnih odgovorov razen da ga odjavim iz bivanja in vržem ven. To vem tudi sama. Vidim pa tudi stisko v kateri je. Nisem pripravljena sicer skrbeti zanj, mi je pa vseeno tudi mar, da se postavi na noge. Nisva v partnerskem odnosu, da si tega ne bi razlagali na tak način. Hvala za veš informacije.

Spoštovani,

najemnik na podlagi najemne pogodbe oziroma dejstva, da biva pri vas,ni upravičen do dedovanja po vas.
Kar se tiče izvršilnih postopkov, ki tečejo zoper najemnika, pa morate vedno, ko boste za tak postopek izvedeli, v vsakem posameznem izvršilnem postopku vložiti vlogo »Ugovor tretjega«, v kateri napišete, da so vse premične stvari v predmetnem stanovanju v vaši lasti in da je dolžnik zgolj najemnik (priložite fotokopijo najemne pogodbe), zato rubež premičnih stvari v vašem stanovanju ni dopusten.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Zahvaljujem se za odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close