biti davčni zavezanec ali ne?
Z možem odpirava s.p. in se ne moreva odločiti glede tega ali bova davčna zavezanca ali ne. Nekdo nama predlaga, da naj ne bova spet drugi da naj bova. Po pravici povedano imam vsega vrh glave.Ali je na tem forumu kdo, ki bi nama znal pomagat, vesela bom vsakega nasveta.Aja pozabila sem povedat, da bova imela čistilni servis.
Lp,Mateja
Davčna zavezanca bosta v vsakem primeru.
Odločata se verjetno, ali bi bila DDV zavezanca.
Koliko imata planiranega prometa? Koliko bosta izdala računov, koliko bosta prejela računov?
ZA obvezno registracijo je namreč meja v višini prometa v zadnjih 12 mesecih (NE v zadnjem koledarskem letu!), pod njo se lahko registrirata prostovoljno.
Opremo že imata kupljeno?
Ja mislila sem DDV zavezanca, sej sem že čist zmešana, ko ti en pove tako drugi pa drugače.
Prometa hmmm, kaj pa vem 1300 eurov na mesec 100%, ker imam v pogodbi, vse ostalo pa je odvisno kk bova biznis peljala, če bo veliko dela z stroji potem še kakih 300 do 500 eurov na mesec, včasih več včasih manj. Kupila bova tudi sesalce/stroje, ki bodo predvidoma stali 2000 do 3000 eurov.Mesečnih stroškov z čistili ne bo veliko, skoraj nič, ker vse kupi firma v kateri se bo dejavnost opravljala.Avta tudi ne nameravam kupit na firmo.
Prosim, če mi lahko poveste prednosti in slabosti v mojem primeru.
1.300€ x 12 mesecev = 15.600€, s tem še niste prekoračili praga za obvezni vstop (25.000€).
Pri strojih vstopnega DDV ne boste poračunali, če NE boste vstopili v sistem DDV (če ja, potem morate dobiti ID za DDV PRED nabavo strojev).
Ker pa bo s tem, da ne boste poračunali DDV, vaša osnova za amortizacijo višja, boste posledično imeli več stroškov in s tem manjši dobiček.
na vaše storitve DDV-ja ne boste zaračunavali, zato boste lahko nekaterim cenejši (vendar samo nezavezancem za DDV, če pa so v sistemu DDV-ja, jim namreč davek ni strošek).
Kako je z ostalimi stroški? Poslovni prostor, najemnine, računalniki, računovodstvo…?
Kakorkoli, vsaj na prvi pogled in glede na to, da boste imeli pretežno samo storitve, se jaz verjetno ne bi odločila za vstop. Ampak…
Za boljšo predstavo pa naredite simulacijo, vse predvidene stroške in zaračunan promet, za par mesecev in poglejte, kaj vam pokaže ena ali pa druga varianta. Brez tega za resen projekt ne gre.
Najlepša hvala Barca, veliko si mi pomagala.
Ostalih stroškov tudi ne bo vsaj kar se tiče najemnin poslovnih prostorov nakupa računalnikov.Računovodske storitve bodo nekje 60 do 80 eurov mesečno. Bova pa z možem res preračunala za par mesecev, da bova videla kako in kaj.
Samo me še zanima ali delaš mogoče tudi poslovne načrte?
Hvala še enkrat in lep dan še naprej.
Forum je zaprt za komentiranje.