Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek biološki odpadki-kako

biološki odpadki-kako

Kako mečete biološke odpadke v smetnjak? Jaz videvam ljudi, da jih mečejo v vrečah…ampak a ni to malo skregano z ločevanjem? Sama jih namreč stresem iz vreče, vrečo pa v drug primeren smetnjak.

Logično, da se ne meče v vrečah, čeprav sem tud sama opazila da eni to delajo.

sem kupila papirnate vrečke, ki se dobijo prav za biološke odpadke. Prej pa sem metala direkt v plastični smetnjak, vendar sem imela pa več dela s pomivanjem smetnjaka.

Seveda se lahko meče v vrečah. Ne v navadnih PVC vrečkah, ampak v biološko razgradljivih, ki se jih kupi npr. v Sparu. Piskar jih pa dela.

Pri nas jih v vrečki ne poberejo, morajo biti raztresene. Prav čas imajo gledat, a so tiste vrečke biorazgradljive.

Ja, v razgradljivih vrečah se lahko meče, to mi je jasno…ampak nekateri mečejo kar v navadnih, spar, mercator vrečkah.

Stresem iz vreče, vrečo pa med plastiko. Je pa res, da se mogoče kdaj kaj gor drži !? Tako natančna pa nisem.

Imam en 5-litrski škafič, ki neprodušno zapre in v tistem nesem v kanto. Seveda pa tudi jaz vidim vreče, v katere nekateri lepo zapakirajo odpadke in jih dajo med ORGANSKE odpadke. Jim ne nese, da vrečka ne bo zgnila.

Hja, saj logika in zdrava pamet pravita, da ne more vse držat, kar piše, ampak na navadnih plastičnih vrečkah od Interspara na dnu res piše:

Vrečka je 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} razgradljiva v 12 do 24 mesecih, če je odložena na odlagališče ali v zemljo, kjer na razgradnjo vplivajo kisik, toplota, vlaga, mikroorganizmi in drugi vplivi iz okolja.

Pa ne narobe razumet, jaz tud te vrečke odvržem med mešane odpadke, bio-vsebino pa izpraznim v kontejner za biološke odpadke … samo zakaj pa piše, da se te navadne vrečke ravno tako razgradijo v zemlji?
Jaz mislim, da je to eno navadno zavajanje.

No, saj na drugi strani pa piše, da je jo lahko tudi zažge, ne da bi oddajala strupene pline … no ja.

Za biološke odpadke z nožem odpremo tetrapak po zgornjem spoju. Dobro je, da notranjost splaknemo z vodo, predno vanj damo biološke odpadke. Ko nesemo biološke odpadke odvržemo v rjav zabojnik, prazen tetrapak pa odvržemo v rumen zabojnik. Prednost tetrapaka je, da ne pušča, kot vrečka, pomanjkljivost pa da jih imamo premalo.

Mečem v biorazgradljivih vrečkah. Mene bolj moti, da so nam na otokih pobrali kontejnerje za embalažo. Pripeljem steklo in velikokrat je gor kak pokrovček. Smo bili navajeni kozarec oz steklenico vreči med steklo, pokrovček v embalažo. Zdaj pa … grrr. Saj se bomo navadili steklo shranjevati brez pokrovčki, ampak zaenkrat se še nismo čisto 🙁

Kako veš katera je razgradljiva vreča? Razen v ceni v trgovini??

Steklo nikoli ne ločujemo pokrovčkov. Tudi ne izpiramo.

Tudi pri nas so umaknili kontejnerje za emblažo, ampak smo dobili k vsaki hiši svojega potem. Ker na otoku je bilo menda potem notri vse možno. No, to vse možno je sedaj pač v steklu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close