Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis biografije

biografije

Ali kdo priporoča kako biografsko knjigo? Se mi zdi da v slovenščino nimamo prevedenih tako dosti te zvrsti?

Sem se spomnil le parih zelo zanimivih:
Branson Richard – Kako sem izgubil nedolžnost ( o možu ki je osnoval Virgin records)
Beatles
Oče, sin & IBM – Thomas Watson
Zagon : Bill Gates ter nastanek in vzpon družbe Microsoft – Wallace James

Se mi zdi da je v tujini te zvrsti več? Ali pa se motim?

bob dylan

Bigrafij je prevedenih kar nekaj. Sem ti že pri drugi temi svetovala brskanje po cobissu.
Marlon Brando, pa od tistega fuzbalerja Davida B. (ne vem kako se točno napiše), pa od Clintonove gospe, pa…. (nobene ne priporočam ker nisem nobene še prebrala, samo v vednost da je tega kar nekaj).
Ali pa knjiga E=mC “na kvadrat” – biografija najbolj znane enačbe na svetu….

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

hvala za idejo … včasih se ne spomniš najbolj enostavnega 🙂

Tisto o Brandu sem pa pred par leti že bral in mi je bla kar zanimiva … pa še ene zelo zanimive sem se spomnil: Frida Khalo po kateri je bil pred par dnevi po TV tudi film …

Ja, Frido sem prebrala – zanimiva zgodba, ni kaj. Filma pa nisem gledala.

Spoštovani, na voljo je veliko biografij (izvirno napisanih v slovenščini), pa tudi prevedenih iz tujih jezikov. V sistemu Cobbis najdete podatke o tem, v kateri knjižnici jih lahko najdete. Seveda pa vam priporočam, da se mogoče oglasite v kakšni knjižnici, poveste vaše želje (vas zanimajo slikarji, arhitetkti, politiki, zgodovinske osebe, t.i. medijske osebe, športniki ipd.), pa vam bodo pomagali, da za iskanje želenega po vzajemnem katalogu slovenskih knjižnic ne izgubite preveč časa. V Nuku se npr. lahko dogovorite za pomoč zaposlenih v Informacijskem centru ali Oddelku Slovenska bibliografija, v splošnih knjižnicah pa vam bodo npr. lahko svetovali tudi na osnovi tega, kaj največ iščejo oz. berejo njihovi uporabniki in seveda samega poznavanja knjižnega trga. Mogoče vas bo pritegnil prevod biografije o Salvadorju Daliju, zgode in nezgode Hillary Clinton, ustvarjalna doba arhitekta Vurnika ali pa matematika J. Vege… Skratka, čtiva je dovolj in vam želim veliko užitkov pri branju!
Marija

ja, o Salvadorju Daliju in Hillary Clinton sem že razmišljal … hvala za ideje … sicer pa se mi zdi da tisto kar se največ bere ravno ni zmeraj po mojem okusu … vedno me preseneti ko vidim da so nekatere zelo dobre knjige ko gledam po Cobisu vedno proste, nekatere bolj popularne pa skoraj vedno izposojene …

Zelo dobro biografijo o Molieru je napisal Mihail Bulgakov z naslovom Gospod Moliere. Sicer je napisana v dobrodušnem pripovednme slogu, a izvrstno prikaže čas Moliera.

moulin rouge, (o slikarju Toulouse-Lautrecu),
Irving Stone: Sla po življenju (o van Goghu)
I.Stone – pozabila naslov, mogoče Adams ( o predsedniku ZDA Adamsu)
teh sem se slučajno spomnila, ampak jih je morje, kar te le zanima – o skladateljih, vojskovalcih – Napoleonu, Aleksandru Velikem, o faraonih, celo o narkomankah (otroci s postaje Zoo), manekenkah, kuharjih …

kot ti je Marija predlagala – reci v knjižnici, kaj želiš.
LP

New Report

Close