Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Bio pecilni prašek

Bio pecilni prašek

Mogoče je smešno, ampak res ne vem. Kupila sem bio pecilni prašek. Pakiranje je malo večje (20g) od običajnega (15g). Zanima me, kakšna je količinska uporaba, na recimo 500 g moke. Enako, več ali manj. Na vrečici nič ne piše za kolikšno količino moke je predviden.

Pa ne se mi smejat. :-)))

lp

Julija

Bio pecilni prašek? V čem pa je razlika?
Pecilni prašek bi naj bil soda bikarbona + nekaj dodatkov, malo konzervansa in podobno.

Po logiki bi rekla, da so proizvajalci ja mislili na to, da vrečka odgovarja vrečki, torej v tvojem primeru 20 g na 1/2 kg moke. Če piše “1 pecilni”, menda ne pričakujejo, da bomo odtehtali 12 ali 15 g iz 20 g vrečke? Bistvene razlike po moje ne more biti.

Seveda se ne bomo smejali:-)) Samo takole s smeškoti, to pa lahko, ali ne? LP Mimi

Mimi, na vrečici piše BIO PECILNI PRAŠEK IZ VINSKEGA KAMNA za peko peciva in sladic brez fosfatov.

Saj ne, da bi bila tako BIO usmerjena, a navadni pecilni mi dela težave (zgaga, “kosmata” usta..), pa sem rekla, poskusimo s tem, če bo kakšna razlika. Sicer se pa pecilnemu skušam izogibati, kjer je le možno.

Takole se pa res lahko smejemo. :-))) ali pa še malo bolj :-DDD

lp

Julija

Točnih mer tudi jaz nimam, če je v receptu en pecilni prašek, dam eno malo žličko (ne zvrhano) . Pecivo vedno uspe, je pa tale BIo prašek res bolj prijazen tistim, ki jim zgaga dela težave.

Hvala Ajda70.

lp

Julija

V vrečki Regina je 13 g pecilnega praška.

Običajno je v pecilnem prašku soda bikarbona in nekaj kislega. V navedenem bio pecilnem prašku so očitno kislino zamenjali z vinskim kamnom.

Podoben učinek dobiš, če moki dodaš sodo bikarbono in nekaj kislega, npr. limonin sok.

Prosim poročaj, kakšen bo rezultat s tem bio praškom, predvsem me zanima okus v ustih?

Še to:
Na pecilnem prašku piše, da je ena vrečka, se pravi 13 g pecilnega praška za 50 dag moke. Običajno je v receptih en pecilni prašek za mnogo manj moke kot pol kg. Nekoč sem pri nekem receptu komentirala oz, vprašala, ali ni preveč pecilnega praška v receptu, pa so vsi/vse sodelujoče hitro in suvereno udarile nazaj, da to pa ne, da bi bilo pecilnega preveč, to je pa preveč …. pecilnega mora biti veliko, da je sladica rahla …. (saj ni bilo tako zelo hudo).

Razumem, da je lepo in prikupno, da je testo rahlo, ampak preveč kemije, je pa preveč. Ali je treba v receptih toliko pretiravati s pecilnim praškom? Zakaj piše na vrečki, da je za 50 dag moke? Kakšno je vaše mnenje? Ali se zamislite, ko stresete celo vrečko pecilnega za pripravo testa z 20 dag moke? Koliko eksperimentirate z manjšo količino pecilnega?

Se strinjam. Pecilni prašek bi se verjetno moral uporabljati glede na količino moke, kot je zapisano na vrečki. Mene zelo moti, če ga je preveč v peicvu in kar čutim, kot da bi me jezik pekel, če popjem tako sladico.
Je pa res, da v receptih pogosto majhna količina moke za cel pecilni prašek???!! Nekaj ne štima.
LP Ana

Vsa peciva, kjer je pecilnega praška preveč se zelo hitro posušijo. Zato je treba zelo paziti pri doziranju. Npr. za orehove rogljičke za 35 dag moke ga dam manj kot pol čajne žličke in so ravno pravi.
LP

Zakaj se opravičujete če gledate na BIO ?Prej ali slej bo večina od nas začela gledat na to kaj poje, ne samo kakšan je okus in kolko se je kuharca matrala pri kuhi .Mislim da je prav da vsi začnemo gledat na kvaliteto hrane , ne samo na ceno .Tudi dražja hrana , naših proizvajalcev , ni nič bolj zdrava od hrane iz kakšnih “hardiji, tuši ,hoferji. Konzervans je strup vseposod isti.Žal pa težave pridejo vedno pozno in šele takrat začnemo razmišljat drugač , kot v stilu: mi vedno to jemo pa nam ni nič, al pa ,itak je vse zastupljeno , tudi zrak ki ga dihamo , jast na vrtu nemorem gojiti zelenjave brez škropljenja in zato eco kmetije so sam larifari…

Prepogosto se zavem, da pravzaprav ne vem, kakšno je dejansko stanje oziroma kaj v resnici pomeni BIO. Žal ne vemo (ali se ne zavedamo), kaj vse na nas slabo vpliva in kakor je bilo že nekajkrat povedano, življenje je škodljivo.

Kolikokrat bi lahko v praksi dodali manjšo količino pecilnega, pa tega ne naredimo, ker nimamo v podzavesti, da je kaj narobe s pecilnim. To je samo primer s pecilnim. Podobno je pri mnogih drugih sestavinah, npr. mnogo prijaznejše je, če je med sestavinami navedena citronska kislina, ki je omenjena kot antioksidant (kdo bo pomislil, da te to nekaj zelo pozitivnega), kot če je navedeno, da je hrani dodan dodatek E 333. Kako naj to spremenimo v glavi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close