Bi vi to naredili? (RIO za AVENSISA)
Dragi poznavalci,
pomagajte mi, prosim, pri naslednji odločitvi:
Vozimo 3 leta starega Riota (Kia) in razmišljamo, da bi ga ob priliki izteka garancije zamenjali za 4 leta starega karavan Avensisa (Toyota) od znanega voznika, ki zelo lepo dela z avtom in malo prevozi. RAčunamo, da bi za Riota dobili tam nekje do 1.5 mio sit, za Avensisa pa bi dali okoli 2.3 mio.
Naša kalkulacija gre nekako takole: Načeloma smo ziherači in zaradi garancije kupujemo nove avte. Vemo, da ni najboljša strategija, ampak taki smo. Do leta 2008 ne bomo imeli dnarja za kak nov avto. Rio ni bohvekak avto, crash testi so bl tako-tako, zre veliko bencina, glede na “kvaliteto” (v zadnjem letu je začelo škripati vse, kar sploh lahko škripa, servis za 20000) pričakujemo porast izdatkov za popravila.
Toyota velja za soliden, varen avto višjega kval. razreda, vendar pa so verjetno rezervni deli ulala dragi, pa zavarovanja tudi. Zanj se niti ne bi zdaj zagrevali, če ga ne bi prodajal zelo soliden prodajalec, tako da je avto kot nov.
Bi vi dali milijonček zraven in zadevo kupili?
Hvala za vse komentarje,
Dilemca
Takoj in definitivno se splača narediti tak posel!
Da, zapisal sem posel, ker to ni zgolj zamenjava, ampak že pravi business! Edino če bo šlo vse po planu z nakupom in prodajo avta. Za avensisa karavana je 2,3 M SIT relativno malo denarja, če le nima bistveno preko 150.000 km prevoženih. KIA RIO pa je po mojem mnenju kar precenjena – zadnjič sem videl en RIO na parkirišču od KIA trgovca: 2,5 leta star in cena 950.000 SIT, pa seveda gotovinski popust…
Aja, še tole: Avensis je proti RIU klasa nad klaso – se pa pozna tudi pri stroških vzdrževanja.
lp,
mačkon
Zamenjava se izplača, vendar bodi pozorna oz pozoren na dve stvari. Ko ti nekdo ponudi tako vsoto za tvojega RIO-ta ne odlašaj in prodaj takoj, ker je cena res OK, in drugo če je TOYOT-a z bencinskim motorjem pričakuj približno enako porabo kot pri aktualnem avtomobilu. Je pa vse drugo občutno boljše.
Pa srečno.
LP, Škorpjon
Hvala lepa vsem za spodbudo…!!!
Zgleda, da se bomo kar ojunačili in napraskali denar za Toyoto. Gre nam predvem za varnejši in zanesljivejši avto, ki bi ga lahko vozili še kar nekaj let.
In ja, tudi garažo bo treba zanj podaljšati. (famozne “triplex” oz. “duplex”) so ravno za enih 10 cm prekratke….
lp Dilemca
Hojla,
slučajno sem spet zajadrala mal na to stran in obudila spomine na vse fine nasvete, ki ste mi jih dali, posebej škorpijon in mačkon!
Razplet je bil takle: Riota (karavan, 1.6) smo potem prodali za 1.450.000, kar je še vedno po moje zelo v redu in za 2.2 kupili Avensisa karavana (1.8, oprema Sol) z borimi 30000 km, vsi redni servisi.
In nam odsihmal zelo dobro služi, je res več potovalnega udobja, tudi v garažo začuda GRE!!! (ostanejo le kakšni trije cm – huh, zato ni prav velikokrat noter…..), samo za parkirat je pa kar občutno daljši – (jao, ženski problem, saj vem….) in ima precej večji rajdni krog.
Drgač pa, kot pravim, hvala vam, po moje ga nismo usral….
lp dilemca