Bi kupili 14-letniku skuterja 25 km/h?
Buče.
Kolesa z motorjem in lahka štirikolesa
Starostna omejitev:
za pričetek usposabljanja 14,5 let
za opravljanje izpita 15 let
V kategorijo AM spadajo kolesa z motorjem in lahka štirikolesa. Dovoljenje za vožnjo vozil te kategorije vključuje tudi dovoljenje za vožnjo vozil kategorije G.Za vožnjo motornih vozil te kategorije mora imeti voznik dopolnjenih najmanj 15 let starosti.
Imetniki vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil kategorije AM smejo voziti tudi motorna kolesa, izdelana do 27. julija 2002, katerih delovna prostornina motorja ne presega 50 ccm, in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 50 km/h.
Ne.
Sem bil pri maljših bratih priča kako to izgleda kasneje. Hitro ugotovijo komu zapeljat, da gre motor hitreje (odstranitev blokade), kasneje še hitreje (pobrusit glavo) in enkrat bo velika pi*darija, če se vozi po prometnih cestah. Pri nas hvalabogu avto enkrat na teden mimo zapelje, pa je bila možnost tragedije manjša a vseeno velika.
CPP kaj je to? Enostavno si naiven, če misliš da ne bo poskusil. Prometa je čedalje več in glede na to da vsakemu invalidu dajo izpit je bolje, da se s tem ne igra.
Če hoče motor, naj gre VSAJ v avtošolo narest kategorijo A1 ko bo dovolj star (16 let). Da bo vsaj predpise poznal.
Vsaj preberi zakonodajo preden širiš klamfe. Motor do 50ccm in omejen na 25 km/h se smatra enako kot kolo. Če si starejši od 14 let NE rabiš izpita razlika je le v tem, da mora biti po novem tak motor tudi registriran.
Tak moped/skuter lahko vozi tudi 12 letnik ob pogoju da ima veljavno kolesarsko izkaznico.
Seveda da bi. In tudi bom.
Glede na to da sem ze celo zivljenje zivim z motorji. Pri 10 stirka pri 12 sem vozil 125cc in tako naprej do 1000cc z 200km.
Po mnenju vseh zgornjih komentarjev ne bo smel biti med zivimi. Tako da bodo tudi moji mulci imeli motorje in to ne te 25 kmh ampak prave odprte in hitre masine. Tako zdaj pa…
Tema je sicer stara, a zanimiva.
Po mojem se mularija prav na mopedih nauči, kaj je hitrost in nevarnost. Pustimo izjemne zadeve, ko butast in ‘jazsembog’ avtomobilist nekoga zgazi (ravno tako lahko povozi kolesarja, pešca), a na mopedu ga dvakrat vsuje in presneto ve, da se ne da vsakega ovinka speljat punim glasom in da se ne da ustavit na 3 metrih.
Po vaših razmišljanjih bi tudi jaz ne smela biti več med živimi, začela sem na pony expressu s 7 leti, dolga leta pa mi je obzorje širila Tomosova štirka, no, kasneje me je uspel še 125 kros dvakrat skipat.
In ja, naši mulci imajo 25ko, saj smo skoraj brez javnega prevoza in 10 km do civilizacije + 300m višinske razlike. Bo pa verjetno šla od hiše, ko naredijo izpit za avto, čez komot ga ni.
pri nas na srečo noben od otrok ni kazal posebnega zanimanja za motorje, je bil in je kolo, čist ok… se vidi da tudi starša nisva za te štose 🙂
NI TREBA FLEKSAT DA SI BLA BOLSA OD OSTALIH DRGAC JE SKUTR CIST OK KUKAR KOL UZAMS SM TKO K VSI PRAVTE NE DEJ TE OTROKU 1 PRLOZNOST ( ZDEJ BOSTE VSI REKL JA ENA JE LAHKU PREVEC AL PA KEJ TAZGA SM USEN PROBEJTE PRVIC NE RABTE MET NOBENIH OBVEZNOSTI GLEDE PREVOZOU KAMORKOL DRUGIC OTROKOM BO FAJN. NO IN JS UPAM DA BOM EDN IZMED TEH:)
Teta fani, 26.10.2016 ob 13:49
Ker se otroci premalo gibajo, ste kupili skuter :). Namesto kolesa, da bi se vsaj malo razgibal. 8km ni veliko, vseeno pa bolje kot nič.[/quote]
8 km od tega 4 km hudega klanca iz težko torbo na rami lej ne bodi pametns. Ne vem zakaj ti svojega otroka v šolo pripelješ. Živimo v hribih in nam motor predstavlja potrebno prevozno sredstvo 3 x na teden. Za luksus mu ga ne bi kupila. Bo pa śel drug mesec delat izpit za avto.
Banda ćefurska nima pojma, seveda je v hribih moped ali scooter nujnost, nismo več v sedemdesetih ko smo peš hodili , imeli dvoizmenski pouk, pet let sem bil star ko sem moral začeti pešačiti gor in dol, prvo v malo šolo, kaj mislite da me je kdo spremljal ali vozil, takrat so bili boni za bencin, golazen ne komentirajte, hribovci živimo drugače,kar se pa skuterja tiče , ja seveda, pri nas sta oba imela vsak svojega .
Nisem brala cele teme. Vem samo, da mi mladoletniki na skuterjih gredo blazno na živce. Živim v kraju, kjer prav slovimo po tem, da jih mrgoli. Še malo nesreč je, kolikor so predrzni in ne upoštevajo prometnih pravil. Ko me kdo od njih hudo raz***di, si lajšam dušo ob misli na sceno iz nekega filma: ko je psihopat čez cesto napel laks v višini vratu in čakal na prihod skuterjev. Nato je popadalo vseh 50 glav na skuterčkih. Razlog, šli so mu na živce. No, saj je samo film. Ampak moja fantazija podivja, kaj bi jim delala, mučila bi jih, pretepla kot pse, ker v nevarnost spravljajo nedolžne ljudi v okolici … AHhhh!
Forum je zaprt za komentiranje.