Najdi forum

bezgov sirup

kako se naredi (recept) šabesa oz. ali je to bezgov sirup?
hvala za recept, bi ga kuhali ko bodo cvetovi ” ta pravi”.

katja

Šabesa je s kisom, bezgov sirup je pa gost sirup za razredčit z vodo

kolikor vem, šabesa ni s kisom. daš ustrezno količino vode, sladkorja, bezgovih cvetov in limon v škaf in pokriješ za cca 1 teden – tako smo mi delali šabeso, ko sem bila mala. potem moraš pazit, da ti steklenic ne raznese zaradi vretja, najbolje je čimprej porabit. za bezgov sirup pa ne vem.

---------- le vent nous portera...

En uporaben link: http://www.trebnik.com/zelisca/crni_bezeg.php

(na koncu strani so recepti)

kolikor vem, šabesa ni s kisom.

he he, pa je. piše na zgornjem linku

ZA VROČE DNI – ŠABESA

Potrebne sestavine:

4,5 litra vode
30 ml jabolčnega ali vinskega kisa
700 g sladkorja
sok in tanko olupljena lupina 1 limone
12 bezgovih cvetov

Bezgovo cvetje naberemo v suhem in sončnem vremenu, ker se kvasovke nahajajo predvsem v cvetnem prahu.

Naya, to je sirup- ga delam istega tudi sama. Šabesa pa je res s kisom, in zato tudi na okus malo drugačna.

Recept:

30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 limone
3 l vode
3 citronske kisline

Vodo in sladkor zavremo, da se sladkor stopi. Ko se voda malo shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, narezano na rezine in citronsko kislino. Pokrito pustimo 48 ur, nato precedimo in prelijemo v steklenice.

Tu so količine, da si znaš predstavljat razmerje sestavin.
Jaz dam tudi enkrat več cvetov, ker obožujem okus po bezgu!

fikreta, a to potem ko piješ razredčiš še z vodo ne?

Ja, seveda, ker je sirup. Meni je to najbolj božanska pijača, kar jih obstaja;))

koliko litrov končnega izdelka oz.sirupa pa pride iz tega recepta Fikreta?

katja

ja, dobro, to smo delali, ko sem bila mala in se spomnim samo na pamet, nam je bilo pa zanimivo, ko smo vsak dan hodili gledat, če je sok “že”. fino za otroke, če delate kaj takega skupaj.

---------- le vent nous portera...

Te cifre so samo zaradi razmerja, ker če se odločim recimo, da bom naredila 6 litrov soka, vzamem 6 l vode, 6 kg sladkorja, 6 citronk in npr. 60 cvetov (jaz dam fuuul več, kar nabašem jih notri, ker obožujem ta okus). Samo moraš vedeti, da na koncu to znese več – računaj 1 kg cukra (lahko daš manj! jaz ne dam ravno kilo) na liter vode in ko sipaš sladkor v vodo, gladina seveda še naraste, zato je treba imet res ogromen lonec ;o). Ampak načeloma naj bi prišlo ven cca. toliko litrov sirupa, kolikor je v receptu vode.

Zakaj se je meni po kakšnem mesecu v sirupu naredila takšna “sluz”???

Mi smo ga pa ravno predvčerajšnjim naredili, bezgov sirup namreč. Šebesa pri nas ne gre v promet. Delam pa po istem receptu kot Fikreta že vrsto, otroci ga obožujejo.

flo http://florijan.moj-album.com/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close