BEZGOV SIRUP
Jaz delam takega, ki zdrži od ene sezone do druge.
Naredim ga pa takole:
30 velikih bezgovih cvetov (ali več malih) namočim v 3 l vode za 24 ur. Potem precedim, dam v lonec s še 3 kg sladkorja in zavrem.
Drugi dan ohlajenemu dodam 6 dag citronske kisline. Tako se sigurno ne pokvari. Sem pa slišala, da nekateri ne zavrejo ampak delajo vse na mrzlo. Jaz tega nisem preverila.
Jaz letos prvič poskušam po 40 let starem receptu. Moral bi držati 1 leto:
40 cvetov (če so majhni več)
2 l vode
4 kg sladkorja
20 dag citronske kisline
5 limon
Vodo prevri in počakaj da se ohladi (jaz vodo zavrem zvečer, da je do jutra hladna).
Nato v vodo daj sladkor in zmešaj, toliko da se čimbolj raztopi. Potem dodaj še citronsko kislino, cvetove (neoprane) in na krhlje razrezane limone. Premešaj nekajkrat dnevno, da se sladkor raztopi, imej pokrito s krpo.
Po 4 dnevih pretoči skozi cedilo in gazo v steklenice in daj v klet.Limone prej ožemi, cvetove pa stisni.
4 litre vode prevrem s 4kg sladkorja. Drugi dan dam v ohlajeno 40 bezgovih cvetov in štiri škatle citronke (80g).Pustim stati 24 ur. Ko precedim skozi gosto sito, mi ga nanese ravno za devet kozarcev za vlaganje, ki jih zaprem in pasteriziram pri 140st.C v pečici kakšnih 10 minut.V mrzlo pečico dam kozarce in segrevam do te temperature.Garantiram ,da se ne pokvarijo.
Alenka
Forum je zaprt za komentiranje.