Bezgov sirup – iz jagod
Jaz ti lahko povem kako sem naredila marmelado in ce mi bo ratalo, bom na isti nacin naredila se sirup: bezeg prekuham, precedim skozi gosto sito, v sok dam sladkor in se pokuham.
Imam pa en recept:
5 Kg bezgovih jagod posujes z 1 kg sladkorja, socis in je. Moti me edino to, ker ni prekuhano, zato mislim, da je napaka.
Lp
Delala sem ga 2 leti nazaj, letos bi tudi rada, če bom le uspela pravočasno nabrati bezeg. Pri nas ga očitno vse ptiči pojedo 🙂
Na 45 dag jagod sem dala 2 dl vode, malo pokuhala. Sicer sem pasirala, vendar se v pasirki samo melje, boljše bi bilo dati v gazo in stisniti. Dobila sem 3,3 dl soka, dodala sem 10 dag sladkorja, pokuhala in nalila v stekleničko. Nastal je čisto dober sirup, lahko kot zdravilo po žličkah, lahko v čaj, lahko za redčiti z vodo.
Približno tako gredo tudi vsi drugi recepti, kar sem jih brala. Nekateri, predvsem starejši, govorijo 1 kg sladkorja na 1 liter soka. Dalj kot kuhaš, bolj je gosto.
Najgostejši je terjak, staro zdravilo proti prehladom in za potenje. Po opisu narediš kot jaz zgoraj, le da vode čimmanj (samo da se ne zažge), potem kuhaš kot marmelado, do zelo gostega. Vroče nadevaš v kozarčke (ne stekleničke), ker se jemlje z žličko, odrezuje se kot gosta marmelada. Lahko stopljeno v vroči vodi, lahko v čaju, lahko kar tako.
Meni je bil okus všeč, otrokom sem ga občasno “vsilila” kot sirup ob prehladih.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.