Najdi forum

BEZEG

Opazila sem, da že cveti bezeg. Prosim kakšen recept za bezgov sok ali sirup. Hvala.

Tudi mene zanima, predvsem za sirup. Kako že gre? Cvetove namakaš v vodi 1 dan, dodaš sladkor, limone, nek konzervans…….Joj, od lani sem že pozabila.
Na pomoč!!!!

4 l prevrete vode
40 bezgovih cvetov
4 kg sladkorja
20-25 g citronke (5malih škatlic)

Oprane bezgove cvetove preliješ s prekuhano vodo in dodaš ostalo, premešaš ter pustiš stati 24 ur. Vmes večkrat pemešaš, da se sladkor stopi. Precediš in naliješ v steklenice. In že si lahko potešiš žejo….

Moj recept za odličen bezgov sirup:

Namoči 10 cvetov v 1 l vode in pusti stati 24 ur. To precedi in dodaj 1 kg sladkorja na 1 l vode in 23 g citronske kisline (na l vode) in spet pusti stati 24 ur. Občasno premešaj. Precedi in napolni steklenice.

Ta sok je res odličen. Mi ga delamo že četrto leto, se mi zdi in ga naredimo za okoli 50 litrov.

Lp, S.

Jaz ga delam ravno tako,le da vodo prevrem s sladkorjerm vred, da se ta stopi in sladkorni sirup prelijem cez bezgove cvetove.
Alenka

Jaz sem lani delala enako, vendar mi je sirup zavrel. Pa ne vem, zakaj?

Tudi jaz bom probala. kako pa mora biti shranjen potem sirup, v steklenici? A mora biti na hladnem?
branka

Zakaj je sirup zavrel, ne vem. Paziti je treba na to, da je posoda, v kateri ga delamo izredno čista in da ga, ko je pripravljen prelijemo v steklene steklenice. Mi ga hranimo v ozimnici – torej je precej na hladnem. V kuhinji v najhujši vročini ne zdrži več dni. Zato, ko začnem eno steklenico uporabljati, ga shranjujem v hladilniku in tako mi še ni zavrel. Res pa je potrebno paziti na čistočo steklenic (najboljše je, da uporabite steklenice od Radenske).

Lp, S.

Bezgov sirup vlijem v kozarce za vlaganje in jih pasteriziram v pecici kot vsako drugo vlozeno zelenjavo. Tako se prepricam, da se ne more pokvariti.
Alenka

odlična je tudi naslednja šebesa, sicer ni sirup je pa super za odžejat vsaj zame:
10 l vode,
1 kg sladkorja,
1 dl kisa,
1 narezana limona,
10-15 cvetov bezga.
Vse skupaj namakaš v pokriti posodi 3 dni, vmes mešaš, da se sladkor raztopi! (mešaš 1-2 x na dan)

ma js sm probala, pa je kr neki ratal…..pa sej je ful dobr……..ampak morš nabrt dobre cvetove, in dobri so samo tisti izpod krvavca……:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close