BEŠAMEL
V kratkem: moka, mleko in mascoba. Uporablja se za zgoscevanje omak, pudingov… (glej tudi temo “brokoli” spodaj). Pripravlja se na dva nacina:
1. na mascobi “preprazis” moko (pripravis prezganje), nato vse skupaj zalijes z mlekom, da nastane gosta zmes ali
2. v mleku raztopis dovolj mascobe in zgostis z moko, da dobis gladko gosto zmes.
Dovolj jasno?
Bešamel delam po občutku, tako da ne bi vedela točnih količin. Gre pa takole: razpustiš maslo, dodaš moko (kot za prežganje) in prilivaš toplo mleko. Ves čas mešaš z metlico. Ko zavre, lahko vidiš, kako je gosto, in potem lahko mleko še dodaš. Kuha se par minut, omako pa še malo posoliš, popopraš, za dišavo pa dodaš malo naribanega muškatnega oreščka. Bešamel je nepogrešljiv pri lazanji(vsaj nam)!
Forum je zaprt za komentiranje.