Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis beremo v marcu

beremo v marcu

Marilynne Robinson: Gilead. Krasen začetek, da te kar stisne pri želodcu in drži nekaj deset strani, potem pa vse skupaj zvodeni v starčevsko nakladanje. Škoda.

Trenutno berem Sebastiana Barryja, The Secret Scripture, lanskoletnega nominiranca za Bookerja in moje prvo srečanje z Barryjem. Vsaka beseda je na svojem mestu, zgodba pa nikakor ne vleče. Dvajset strani in zaspim.

Zvečer sem tamalima prebral Heidi, tisto ta pravo, iz Zlate knjige. Poleg čudenja, kako sem v otroštvu lahko tako neznansko zasvinjal knjigo, me je presenetil tudi nabuhel jezik, ki prekipeva od zlatih rož tukaj in preprog neznosno dišečega cvetja tam. Ampak vseeno, smrklji sta uživali, jaz pa v tej retrospektivi tudi.

Opogumljeni z antikvitetami smo se lotili tudi Gospoda Hudournika, kjer spet ni šlo brez nenadejanega razvoja dogodkov. Pomehkuženci 21. stoletja smo kar zinili, ko je najprej umrla miška, potem pa še polhica. Izvzemši morda nepotrebne smrti, je zgodba prijetna in humor na zelo visoki ravni.

Anita Shreve: LUČKA V SNEGU.
Zgodba o izgubi ljudi, ki jih imamo radi.

Hec, meni pa se “Lučka …” zdi bolj zgodba o tem, kaj vse ti lahko tragična izguba da.

Čokolada, Joanne Harris. Potem, ko sem ravno zaključila z Veliko zadrego, Mark Haddon. Zabavno ali kaj vse človeka zmoti, ko presoja dogodke in ljudi.

tudi bralka

Ladislav Fuks: Sežigalec trupel

Od (samo) grotesknega k tragičnemu (dogaja se med nemško zasedbo Češke, torej pred drugo svetovno vojno) in potem še bolj grotesknemu. Zadnja četrtina precej prispeva k temu, da knjigo ocenjujem bolje, kot bi jo nemara sicer.

na podlagi zgornjega prebral omenjen roman Stiega Larssona, kriminalko Moški, ki sovražijo ženske. Navdušen! Se popolnoma strinjam s tem, da so švedi trenutno velesila v kriminalnem romanu. henning mankel s svojim wallanderejem (ki se, mimogrede, lahko skrije pred Larssonom), Sjöwall in wahlöö ter njun Martin Beck, pa hakan nesser …
precej me je sicer potrla tragična usoda Stiega Larssona, a vseeno komaj čakam prevoda še drugih dveh njegovih kriminalk. zelo priporočam.

Elbie Lotter: TO SEM JAZ, ANNA (resnična izpoved spolne zlorabe otroka).

Prebrala ti dve:

Khaled Hosseini: Tisoč veličastnih sonc
Thrity Umrigar: Razdalja med nama

lotevam pa se McEwanove Sobote.

LP

Saša Stanišić: Kako vojak popravi gramofon. Ne potegne, mogoče zaradi prevelikega odmerka jugoliterature, ki jo zadnje čase goltam. Ampak kako to, da Veličkovićevi Gostači tako zelo sedejo in ostanejo in se vračajo, Stanišić pa ne? Mogoče zato, ker je že osnovna metafora v Gostačih tako močna. Stanišić pa se bo gotovo še naredil, štof ima, samo vaje mu še manjka.

Vladimir Nabokov: Vabilo na usmrtitev

Ne vem, me nekako ne zagrabi … nisem pa še pri koncu.

Zadnji templjar (Khoury) – čisto berljiva wannabe Davinčijeva šifra. Ne bi ravno divje priporočala, ampak bi bilo pa čisto v redu počitniško branje.

Začenjam z neko chick-lit vampirjado. Začetek ni ravno hudo obetaven.

Pa ne da bo tudi tebe pogoltnil Somrak?!

Pa ne da bo tudi tebe pogoltnil Somrak?![/quote]

Ah, Somrak je bil super, sem prvi del prebrala decembra in bila navdušena, čeprav nisem več najstnica. Ne, sedaj se trudim z Zmenki na mrtvo. Ni niti približno tako tako fajn.

Lillian Jackson Braun: The Cat Who Lived High

O štoriji ne bom pisala, saj ni nič posebnega, zanimivejši je žanr.

Gre namreč za poseben podžanr kriminalk, cat mysteries, če se ne motim, pri katerem so detektivke – mačke. To so humorni krimiči, kjer so na prvem mestu – razumljivo – mačke, na drugem humor in na tretjem bolj ali manj uboga kriminalna štorija.

Žanr obvladuje nekaj dam in en gospod. Ena od njih je napisala že morje tovrstnih knjig, ki jih še vedno bruha, vendar bralci sumijo, da je že zdavnaj umrla, saj naj bi po nekih izračunih imela 107 (!) let, torej naj bi knjige iz zadnjih let pisali ghost writerji. Kakovost teh knjig je menda hudo različna: nekatere naj bi bile naravnost genialne in naj bi odlično ustrezale vsem zahtevam svojega žanra. Mislim, da sem sama naletela na eno srednjo reč.

Absolutno lahkotno branje, vendar samo za zveste, vdane sužnje mačk.

Lillian Jackson Braun: The Cat Who Lived High

O štoriji ne bom pisala, saj ni nič posebnega, zanimivejši je žanr.

Gre namreč za poseben podžanr kriminalk, cat sleuths po Amazonu, kjer ponujajo 126 tovrstnih del. Detektivke so namreč – mačke. To so humorni krimiči, kjer so na prvem mestu – razumljivo – mačke, na drugem humor in na tretjem bolj ali manj uboga kriminalna štorija.

Žanr obvladuje nekaj dam in en gospod. Ena od njih je napisala že morje tovrstnih knjig, ki jih še vedno bruha, vendar bralci sumijo, da je že zdavnaj umrla, saj naj bi po nekih izračunih imela 107 (!) let, torej naj bi knjige iz zadnjih let pisali ghost writerji. Kakovost teh knjig je menda hudo različna: nekatere naj bi bile naravnost genialne in naj bi odlično ustrezale vsem zahtevam svojega žanra. Mislim, da sem sama naletela na eno srednjo reč.

Absolutno lahkotno branje, vendar samo za zveste, vdane sužnje mačk.

če govoriš o N. Roberts – sem jo zaprla po prvi četrtini. Obup. Saj vem, da je trivia, ampak tale pa poseka marsikaj. In kakšna dikcija! Tudi prevod ni dober, žal.

Prebrala: Jarunkova: Edinka. Kar dobro branje. Ampak kaj je s temi češkimi babicami (če je avtorica Čehinja) – tu je že tretja, ki je opisana skoraj na enak način (drugi dve: Počitnice s Sherlockom Holmesom in Srečanje z Mihaelo).

K.

New Report

Close