Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis beremo marca

beremo marca

Aleksandar Hemon: Nowhere Man

No, najprej moram povedati tole: skoraj neverjetno je, da sem v tej knjigi naletela na isti citat iz Hamleta (“Ah, pojdi v samostan!”), ki pa ga prevajalka ni posebej zaznamovala ali pa se ji je “izmuznil”.

Sicer pa je tole kar fino branje, prvi del je “jugo-žanr” – odraščanje v socializmu – ki smo ga že videli/brali (puberteta, “muska”, punce …). Potem stvar postane resnejša, ko se junak preseli v Ameriko in se pokaže, kaj pomeni biti ujetnik ene tradicije, kot piše v spremni besedi.

Aja, pa še tole (saj vem, da sitnarim, ampak mi je šlo res na živce): oče od Mirze ni Mirzin oče, ampak Mirzov oče in po tej analogiji naprej. To bi pa menda že bilo treba vedeti, no …

Agota Kristof: Šolski zvezek

Končno! Mojstrska zgodba o dvojčkih in njunih odzivih na vojne krutosti. Jezik je očiščen vseh nepotrebnih smeti, značaji so orisani briljantno. Avtorica ni nikjer padla v lasne pasti in nedoslednosti. Močno priporočam!

Ponavadi vrnem knjigo neprebrano, čeprav si podaljšam izposojo, tole pa sem prebral na
dušek. Njena edina napaka je, da se konča.

Zmotilo pa me je recenzentovo govoričenje na koncu knjige. Bralci si sami ustvarimo mnenje,
zato ne potrebujemo samorefleksijskih onaniranj. Med drugim je zapisal, da se tudi on ne strinja s Strnišo, ki je zapisal, da sekira, ki ubija, nikdar nič ne pokonča.

Dobrodošel v klub ljubiteljev Šolskega zvezka – tule nas je kar nekaj 😉

Če bi še bral, je pa Šolski zvezek prvi del trilogije, ki jo sestavljata še knjigi The Proof in The Third Lie (izvirnih naslovov ne poznam).

Katja, hvala, ju bom poiskal. Res sem že pogrešal bralni užitek in čudenje.

Ime mi je rdeča (O. Pamuk).
Sem nekje na 90 strani in se še ne morem odločiti, ali bi nadaljevala ali vrnila lastniku. Trenutno mi je še preveč razdrobljena, pa občutek imam, da tumač naklada. Tako da sem spet v precepu – odložim in s tem kaj zamudim ali se še potrudim in s tem zgubljam čas …

@marze: če ti je všeč Zvezek, ti bo nemara tudi zgoraj omenjeni Sežigalec trupel Ladislava Fuksa. Ne vem, mene sta se obe dotaknili na podoben način, čeprav sta različni. Poskusi.

@ Marze: se strinjam glede Zvezka in spremne. Ko sem prišla do konca, sem dobila vtis, da je JH s svojim klobasanjem roman kar nekako razvrednotil.

Sicer pa je nekaj od Agote Kristof izšlo tudi pri Literi, ne?

Bogdan Novak: Lipa zelenela je

Dve knjigi že “požrla”,ravnokar “žrem” tretjo…
Družinsko življenje kar malo trpi zadnje dni,še dobro,da so prazniki.

New Report

Close